設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ghhf

[隨身耳擴] 我的組合: 終極品聽 經典試聽大計!

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

做嘢做全套,係SW1全電力供電迴路,小弟會用粗身單晶銅接線,SW2及其他部件既次級連線及其他迴路,用一般電源線就得啦!

再執多2粒1000歐姆50W包鋁殼電阻,以并接方式代替之前試驗用電阻,安裝固定上機殼,更安全,散熱又容易好多!

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

好囉好囉, 小弟終於搵到個心水盒啦! (之前既鋁盒留作其他遙控用途) 有1個IEC座入口, 4個美式座出口, 唔多唔少, 內部又有空間比小弟裝電阻, SW1, SW2開關及指示燈! 小弟會將其中1個輸出座配上限流電阻, 其他都係常閉Always-On.

出多些少銀両, 執正d, 一勞永逸, 可以過吓手癮, 又唔使太大工程剪栽盒身座口, 一舉多得!

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

小弟話就話出多些少銀両,入到個合心水又襯哂色既靚仔鋁盒,原來無打算用IEC輸入座及美式輸出座,而家要執正裝埋,就唔會用差嘢,點都要有番咁上下質量,一寬三大啦!

原本所有嘢唔使五舊就搞掂,而家用靚盒,加1個入4個出,埋單都要接近2千,同现成街貨比,真係唔算係平好多,仲無咩咩冷凍呀,量子處理呀咁!

但係最緊要合哂自己心意,照睇個盒仲夠位,小弟打算加多個制,做多一檔限流,單獨用一粒電阻,cut減多一半起始電流行WA22同WA6 SE,另一檔就并聯兩粒電阻,行WA5。

4個AC輸出對小弟既簡單系統來講已經夠用,因為前端係直接接電池組供電,唔使AC電源,小弟亦唔會同時開着WA5,WA22或WA6 SE任何其中兩部膽機,所以1+3既輸出安排,就係剛剛好,6個或8輸出就唔止一闊三大而且係無必要,嚴格來講,小弟其實係聽膽,多過玩器材!

準備睇吓邊度有靚價,執埋呢兩件嘢,Furutech IEC連EMI濾波及美式連座,去圖 ......

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

雖然小弟係玩緊d偏門嘢,個私帖都仲有人睇住,好明顯真係有C兄keep住收睇小弟吹水,當係娛樂新聞,咁小弟就唔客氣,繼續灌水!

貼埋個優化線路草圖,見個靚仔盒有空間,今次小弟加多咗一檔起始限流,由SW3控制,應該可以適合WA22, WA6 SE或其他相對低功率系統使用,另外亦優化咗綠色輸出指示燈接線,確定限流電阻已被SW1跨越及被SW2斷路,綠色指示燈先會着!

唔知香港仲有無C兄玩WA5? 或將會玩? 小弟行先死先,雖然放咗幾次飛機,都仲未分享詳盡聽感,不過都係毫無保留,比出其中使用心得各位WA5及其他Woo産品用家參考。電源呢部份小弟一定要先搞定,先會繼續品聽!

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

嘩! 真係唔知米貴,而家d輸出插座,2個頭一組有d名既牌子都要4-5舊或以上,要求高既仲要上到千千聲!

小弟一向都好有主見既,知道自己想要咩,傾向用純銅或銅質鍍金款既插座,覺得音色會比較"温柔敦暖",不過又想聽吓唔同效果,所以暫定4個輸出座2個一組,一個傳統保守日版牌子,一個前維量子化美版牌子,又多個位可以玩吓調音! 有一個要面對問題,就係要將一組2個分離做獨立頭,咁先可以串連限流電阻及延時開關!

至於IEC,睇落用配EMI濾波輸入座,可能就唔夠位裝電阻及開關! 所以都係要個靚仔鋁盒到咗手之後,度清楚先會出手入個IEC座,同樣係傾向用鍍金基本版,可以慳d位裝配件入鋁盒。

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

有咁多C兄關注,小弟就鉅細無遺咁出文,比多d希望想跟風C兄參考價值,話說小弟一路收集緊平靚正部件,要砌好個外置AC電源開關,同時解決WA5未開機就出"哼聲"問題(熄機時同時斷開AC電源火線及地線),一個限流延時起動控制可比WA5,WA22及WA6 SE使用,及提供1+3既AC電源輸出,滿足小弟相對簡單,以聽膽音特性為主既系統要求,希望可以一勞永逸咁話!

今日總算收到個鋁盒,個款係好有特色,仲配埋六角螺絲,雖然話係全新未用過,睇落質量只係一般,邊位亦有可見微少缺口失色(用黑色油筆點吓色就唔多覺),感覺到唔係最頂級製作及存貨,差d又想退貨,可能係小弟既要求高,見個款獨特只能算係合格勉強收貨!

雖然小弟覺得鋁盒質量只係一般,佢都有番咁上下厚度,由最薄既上下殼層有6mm,到最厚係左右侧12mm,前後板都有成8mm。原來係前面裝IEC既面版,小弟將佢調去背後,咁前端就有多d空間裝哂d控制部件入去,代價就係唔可以用長身配EMI過濾IEC輸入座,因為呢個唔係必然要求!

小弟已經特地準備好工具鑽孔,裝2個電阻,3個開關,2個指示燈及固定一個內部接線座! 要砌得好,其實都要d時間度位同佈線,DIY就係咁啦,要額外心思同功夫,不過同時亦係樂趣!

等緊集齊其他部件就開工,待續 ......

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

小弟最終入咗呢幾件AC電源輸入同輸出座 - Furutech AC IEC Inlet, Furutech FPX CU, Synergistic Research TESLA Plex SE

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

終於集齊所有零件,巳經有個雛形佈局度位相當緊湊! 3個開關及2個指示燈會上係正面面板,2粒限流電阻及接線排座,就上係底板!

跟住要考慮實際接線安排,主要分3部份,其中3個座直接輸出,1個座(左上角或右上角,可以改作調音,紫銅與量子化效果對比)經主迴路SW1,及其他次迴路限流控制部份。

另外,小弟特別揾d六角螺絲,配埋絲帽介子,穩固咁上實兩個電源輸出座,賣相睇落都唔錯!

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

雖然小弟忙於整個WA5外置電源盒, 都不忘試膽, C3G訊號膽配番WA5既專用轉換座, 仲有分左右, 試音睇吓同6SN7有幾大分別 .....

黃金玩家

C3g好冷門下,D聲OK?