設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ghhf

[隨身耳擴] 我的組合: 終極品聽 經典試聽大計!

銀級玩家

恭喜修成正果

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

正果都要有綠葉扶持, 小弟出動埋多年收藏既經典整流舊膽, Globe WE274A, Engraved WE274B, Marconi 5U4B/ U52及GEC 5U4B/ U52, 一齊會一會WE300B, 可算極品配極品, 咁既陣形同實力, 真係一時無兩 .....

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

小弟繼續不停玩嘢,WA5開箱以來,翻轉又翻轉咗佢大大話話4至5次,今次就將WA5由原裝4腳變成3腳,用咗之前入咗既木粒,贴埋厚身雙面膠紙同吸震膠粒,經過一輪度位盤算,係無須改動WA5原裝部件大前题下,終算選好位置,以1+2既品字佈局,承托住機身後半部份既沉種變壓器!

貼好翻轉再上返車仔,非常穩定平衡(3腳比4腳真係更穩,因全部腳落地),㡳盤升高咗成寸有多,對流散熱效果會更好,而且木粒腳睇落又好靚仔,又一次好襯黑色WA5配搭! 緊接又係開機品聽既時間,睇吓效果係咪又再正d!

出完文剛剛聽咗30分鐘, 真係明顯甜美咗聽到更多音韻! 更爆炸性動態! 又有升咗級既感覺! 平靚超正!

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

有關注小弟呢個私帖既C兄就知, 小弟除咗成曰口沫橫飛之外, 最鍾意既就係曬膽!   

近排天氣反常, 成曰凍冰冰咁, 小弟係開始品聽WE300B時, 不忘記錄, 出D正圖曬膽, 係寒流襲港曰子, 自娛之外, 亦以毒制冷, 刺激醒一醒吓各位C兄.

呢組係60年代膽, 雙D集NOS級, 品相算係唔錯, 小弟先聽幾節攞個感覺, 遲d就會詳聽對比50年代D集版, C兄繼續留意住Tube RegisterImpression Register!

銀級玩家

ghhf 發表於 2016-6-2 20:55
HD600 開箱與品聽

唔通HD600真係的傳說,正如C兄話, 旗艦已經係在乎選味道, 已經好難再有絕對的好和不好

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

webuy 發表於 2017-3-3 05:40
唔通HD600真係的傳說,正如C兄話, 旗艦已經係在乎選味道, 已經好難再有絕對的好和不好 ...

似乎真係有唔少C兄關注小弟篇HD600文章, 其實每個人耳物理結構音頻敏感度, 心智成像感亦唔同, 受體(聽者)本身就存在個體不完美獨特"失真", 根本就無一個"絕對標準"完全最好適合所有人, 有既只可能係由儀標聽出來, 零點零零零零零 ..... 幾 ..... 既"失真率"技術標準, 被吹虛作為"絕對標準", 而家係儀器聽音樂定係人聽音樂?! 係本末倒置, 極度忽悠搞笑

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

小弟又再曬膽?! 無錯,不過今次其實唔係開箱,係入返箱,呢組係另一對西電WE300B,同樣係1950年代左右,D集出廠期分别印住222及230,更特別係有USN-CW字樣,應該係軍用版本。雖然出廠期唔配對,呢對一樣係NOS級,有比較明顯使用過痕跡! 係實際品聽效果方面,呢對係最"開聲"既一組,似乎應該有返一定閱歷!

小弟自WA5開箱2個月以來,第一個月係品聽原廠膽管作為系統熱身,第二個月就開始品聽西電組合,並係WA5上作初步換膽,對比西電膽與原廠膽體驗效果,及進一步了解功率,訊號及整流膽係WA5平台上既敏感度。小弟而家將各組西電WE300B入返箱,即係表示巳有階段性結果! 咁小弟得到咩階段性結果呢?! 係WA5開箱2個月之後,聽埋西電膽終極組合,先出真正品評,就係貫徹小弟作風,要比出真正耳聽為實既個人感受!    

小弟將係跟住幾星期重組刻咗係腦海中既體驗,會係本港台首先發報! 小弟已經心中有數,用最洽當既描述,比出實質評論,保證劇毒無比,見血封喉! C兄如果無膽,就唔好繼續偷睇落去啦!

預告: 西電WE300B/ WE274A/ TSRP終極組合,的確係不同凡響,小弟已確認咗係"一體臨場"效果 .....   

銀級玩家

唔知有無師兄五推薦 $5000 及 $10000 內耳擴呢? 用緊HD600 就算升級耳機都好大機會喺 HD800

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

eric_explorer 發表於 2017-3-5 18:52
唔知有無師兄五推薦 $5000 及 $10000 內耳擴呢? 用緊HD600 就算升級耳機都好大機會喺 HD800 ...

就C兄既個問題,小弟個人覺得最少有兩個方面可以考量。首先係HD600同HD800,小弟認為唔係一個升級關係,小弟既觀點係HD600文章中有詳細分享。

另外小弟亦唔讃同單純以售價高低論檔次,咁當然,又平又靚就真係少,有待C兄去發掘! 就HD600而言,質感及設計好明顯同HD800係無得比,但音頻性能小弟覺得係各有千秋,單就耳機售價論英雄,就太過片面。

始終都係果句,唔係儀器聽音樂,唔係路人甲乙丙聽音樂,更唔係咩咩大師呀,金銀耳朶聽音樂! 而家係你自己聽音樂,耳聽為實,先係不敗正道!  

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

WA5用電特性

免責聲明:
所有有關電源及連線改動, 仍小弟跟據個人經驗實踐行為, 改動及連線有一定風險, 不當處理可能會損壞相關器材, 及違反原廠保養條款, 甚至危及人身安全. 小弟無意鼓勵其他C兄模仿, 小弟亦不負責模仿後產生既任何後果同損失.

小弟今日用咗少少力,剪咗一條13A黑色電源線,DIY咗個簡單AC接座,目的係要測度一吓WA5既AC用電特性。係AC 220V電壓下,錄得4個電流讀數,分別係開機起始,預熱倒數完結之前,剛預熱倒數完結之後及WA5行定幾分鐘之後。小弟亦係無開啟WA5電源之下,將地線(黃綠)/ 中線(藍色)斷開,驗證小弟係WA5上發現既一d現象。   

今日總算解開咗小弟心中一d問題,呢d資訊其實好重要下,亦代表小弟應該為WA5既供電部分做些少優化! 下一節再講詳情,去圖 .....