設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: ghhf

[隨身耳擴] 我的組合: 終極品聽 經典試聽大計!

銀級玩家

睇完師兄一部分嘅分享, 我都入咗副HD600, 多多指教

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

eric_explorer 發表於 2017-2-3 12:29
睇完師兄一部分嘅分享, 我都入咗副HD600, 多多指教

恭喜C兄, 小弟自己覺得HD600係巨人殺手, 超高性價比, 可惜膠咗d ..... C兄慢慢玩, 嗒真d

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

小弟既WA5+++第一感國際版新鮮出爐, 同一風格, 將分散試聽體會及系統資料左執右砌, C兄可以頂住毒癮先, 本港版保証極度傳神, 更多底死毒料

銀級玩家

Nice!

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

好啦,小弟總算係開始吹番水本港台既WA5開箱第一感傳神版,有趣係本港台呢邊多人睇,但少人聲,國際台果邊少人睇,但多人聲。似乎本港台呢邊係積累咗一定既CDROM常客,習惯性地昅住小弟呢個超長氣帖,咁捧場小弟必定傾力泡製毒料,繼續荼毒各位C兄。  

WA5開箱已經足滿一個月,真係越聽越有,小弟亦巳經解開之前心中最大既疑問! 有睇開小弟私帖C兄就知道,小弟唔係善男信女, 有高尚品味,追求人機合一既超系統感動景界,所以如果WA5交唔出"一體臨場"效果(出文前,第一個感動效果已經揾到啦!),就算係賬面上性能優越更多,對小弟來講,話知你係值十萬百萬系統,效果無feel就咩都係假,最多只不過係一舊大鐵唬人裝飾,都係不如WA22及WA6 SE!

WA5的確係係另一個級數,就算係行原廠跟機膽,係技術性方面,都要將全副武裝,配上名膽完全體既WA22比下去! 依小弟自已既感受,只有係悦耳感方面,仲要係行平衡時,WA22先拍得上WA5!

小弟心情真係複雜,一方面慶幸正機到手,原裝系統都有咁既效果(咁當然巳經唔係原版WA5, C兄記得小弟之前成日吹哂鷄話係有+++,另外加咗料升級咗3個部件),確定自己無買錯嘢(性價比,值唔值老問題又唔好講住),另一方面,又驚WA5太正,小弟以後會冷落唔再玩舊愛WA22同WA6 SE! 事實上,真命大婆出現咗之後,時間分配上點都一定係少咗比佢地。

呢節吹住咁多,先報吓喜當熱身,下一節就進入細節及實際感受展述,毒料將有如滔滔口水連綿不絶, 一發不可收拾, C兄企穩 ......

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

小弟又發牙癢有關失真偉論, 一脈相承理念, C兄無聊睇吓涉時間 .....

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

係未入正式WA5試聽品評之前,小弟繼續吹吓花䋈,同入手過程有趣事。

話説小弟出重手,決心打造一台珍品WA5,小弟要求多多,與Woo官方電郵不下十數次來回討論,除咗3個+++升級部件之外(輸出變壓器,電位器及單晶銅直流電源線),提升强大內在實力,其實仲有想過一項有趣外在"升級"! 小弟要求特製金色機殼(現時官方只提供銀色及黑色選擇),要一台獨一無二既"黄金"版WA5,仲要係"土豪金"果隻先夠搶! 小弟非常認真,比埋色版同色碼佢地跟住造!

Woo果邊話做唔到"土豪金",但可造到類似WA8既金色,呢隻色睇落係比較光亮新潮,小弟覺得都唔錯,跟住問價,結果特别造一隻金殼既代價,係要同升級WA5輸出變壓器差唔多! 係超出小弟預期,唔係土豪唔起(實數就唔講了),而係係理性主導下,最後決定選翻原來既黑色!

而家想翻起,WA5開箱成個月,配上其他部件之後,睇落黑色既WA5要比金色或銀色,更能得到配襯效果,黑色果然係永恆最易襯色! 好彩小弟當時無財大氣粗,決定臨崖勒馬,如果真係去咗金色,C兄唔難想像, 會撞色撞到眼花(金色會唔會有腦放心理作用?!),只改顔色而無實質性能提升,成個WA5系統既性價比更係會大打折扣!

今節小小花䋈(本港台獨家)與各位C兄共享,跟住就來堅料 .....

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

終極品聽 西電組合 - WE 300B/ WE 274A

好囉! 好囉! WA5開箱個幾月,今日2017年2月12日,小弟第一次裝上呢組西電終極膽管WE300B/ WE274A,正式品聽一代經典膽王風範! 兩組西電膽都係1950年代既舊膽,仲要係連出廠日期都一樣完全配對,可以話係正嘢珍品!

小弟唔知點解自己可以忍得住,唔係開箱日即時聽西電膽,其實就算係試吓d西電膽都好應份。之前膽同機都未到手就好心急同興奮,但所有嘢集齊哂之後,小弟反而非常平靜,完全無衝動要先試西電套裝! 小弟真係聽足成個月原廠膽,聽咗超過40節100小時以上,先覺得差唔多夠喉要轉膽繼續。   

經典名膽同正機當前,呢種平靜係咪異常?! 或者小弟下意識真係唔想咁快就知道終極組合既效果係點樣,想盡量留後先去品評! 除咗原廠既Psvane 300B,話哂小弟仲有另一組俄膽SED SV300B,其實小弟亦已經聽咗幾節SV300B,而家聽西電WE300B係好自然,好嘢留係最後先聽,就可以有多幾次驚喜! 事實上,WA5新機落地,等佢行番百零個鐘,比較穩定暢顺,無咩頭暈身㷫,先上西電膽亦係比較安全妥善! 有錢咩AMP都隨時可以買到,燒咗套西電膽,唔單係經濟損失,損失既仲係經典人文文化遺產,小弟會自責! 真係罪過!

今日搞咗成個鐘清理咗d腳位,幫WE274A加埋轉接頭(5腳去4腳),上埋WA5。終於來到第一次開機,一齊點着WE300B同WE274A既重要歷史性時刻! 年前一直期待既心願,係彈指片刻之後就會實現, 小弟怯場而家心裏面就真係有d雜念,唔知順唔順利出到聲,出到聲,又會唔會有咩古怪雜音,最後係音色正唔正呢?! 一連串問題,係插完膽,最後檢查,直到伸手轉動電源開關既一刻,都不斷浮沉腦海! 小弟真係未試過係開機時,隻手覺得咁重,手指覺得咁殭緊! 好似落咗重大賭注, 就快要揭開輸贏謎㡳!

噠! 一吓清脆聲,終於見到WA5藍色指示燈開始閃亮,短短幾秒,就見到暗紅色膽管燈絲,總算係過咗第一關,無爆火花! 不過仲有十幾秒要等,小弟對眼一直釘住d西電膽,但又唔敢太接近,準備有咩異樣,第一時間就係斷電!

閃呀! 閃呀! 時間過得非常漫長! 好唔容易等到藍色指示燈停定長着,跟住戴上HD800耳機,小弟開始係player播放歌曲。   

吓!!! 心裏一沉! 大鑊! 無聲嘅?!

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

話説小弟第一次品聽西電終極組合WE300B/ WE274A,過程係既緊張又刺激,上哂所有嘢,最後一開機,發現無聲出?! 真係咁大鑊?! C兄又比小弟忽悠咗啦! 如果真係大鑊嘢無聲出,小弟仲會有咁好心情,即曰出圖出文咩! 小弟搞吓氣氛用比較肉緊既語調表達,C兄可以抺汗啦,唔使替小弟擔心!

其實一切係非常咁順利,不過一開始戴上耳機同係player放歌都係會無聲既,因為小弟有個好習慣,就係係每次熄機之前,先轉到最少音量。所以每次開機後,都係要將WA5音量重新調節一次,當前系統設定音量大約係11點位置,小弟覺得最適合。

小弟一連品聽咗兩節,大約5個鐘,第二節效果要比第一節好太多,好明顯係要時間煲吓膽! 究竟西電套裝WE300B/ WE274A既效果同原厰膽效果相差幾多?! 小弟要聽多幾節再下定論,不過由第二節既效果來睇,西電膽係展現音律韻味方面係明顯更突出,小弟慢慢再同C兄報告進度!

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

經典試聽大計

小弟呢壇PROJECT WA5+++係會有排玩,甚至玩過世,因為可玩組合實在太多! 小弟既"經典試聽大計"亦已經隨住西電WE300B及WA5到手,靜靜咁展開同實現緊。   

有關小弟將要品聽既膽管及各膽管組合表現評價,小弟會放係國際台私帖,分別係Tube Register及Impression Register,本港台呢邊唔會出表,因為行兩套易錯又難管理。小弟用咗Woo AMP既評分項目,同時加上小弟個人獨特級別分類,對應小弟一貫既三個效果,其中Inspiring就係"一體臨場"。以各位C兄既聰明才智,用些少時間就會非常清晰了解! 小弟會更新及擴展呢幾個表,並會經常引申作為參考,有興趣C兄就要多留意。

第一波熱身係先玩住27(=3x3x3)個膽管組合,小弟既藏膽當然會之後陸續加上,最終會有超過200個可能膽管組合。如果計埋可以轉DAC同換訊號線(x2x2),會超過800個。如果進一步換埋耳機(x5),咁就有4,000個可能系統組合,要聽哂一轉真係唔嘢少!  

题外話,小弟係自己私帖睇番部黑色WA5既品相,雖然一開始無金銀色咁搶,但黑色既神秘又有力量感,而且配襯得體,越睇越順眼,小弟自己心底都非常讚嘆!