設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ghhf

[隨身耳擴] 我的組合: 終極品聽 經典試聽大計!

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

優化可行性

免責聲明:
所有有關電源及連線改動, 仍小弟跟據個人經驗實踐行為, 改動及連線有一定風險, 不當處理可能會損壞相關器材, 及違反原廠保養條款, 甚至危及人身安全. 小弟無意鼓勵其他C兄模仿, 小弟亦不負責模仿後產生既任何後果同損失.

小弟係前文評估咗WA5既用電數據之後,就繼續求證,WA5既AC供電優化既可行性。   

今次係AC供電線路火線(啡色)串入一組並接既電阻及電源開關。係開機時,電流只能係電阻經過,隔一個短時間,T秒之後,小弟就會按下電源開關,將電阻短路,WA5就會直接接上AC電源。全程由開機到出到聲,WA5既用電電流變化,都會被監察及錄影作參考,小弟就可以知道優化係咪可能,並返複試幾個T時間,揾個最優值。   

醒目既C兄就知小弟想做咩,小弟又搞一壇嘢出來,絶非得閒無聊手痕,而係基於WA5既特性,小弟認為要作AC電源供電優化,先係長治久安,玩得安心盡興!   下一節小弟就會詳述其中背景及原因,及介紹小弟準備既優化設計。

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

危險峰衝大電

小弟繼續講電,先了解一下WA5既設計及特性。

WA5係膽機係人都知,膽機食電,其中既膽管燈絲發光發熱,就更係佢既標誌。Woo系統,包括WA5都有一個開機"預熱"延時,先全電力點膽燈,過咗大約25秒之後(期間藍色指示燈會閃爍),WA5內部繼電器就會接入B+屏極高壓(達到400V+)供電,咁WA5先正式可以出到聲。

就小弟之前試驗監察,開機大略有4個階段,歷時大約40秒:

1. 第00-01秒(瞬間峰衝大電流難以測度),AC供電電路瞬間閉合,係火牛穩定磁場階段
2. 第02-24秒(由0.86A平穏降到0.4A),内部部件穏定階段,特别係膽管燈絲預熱
3. 第25-25秒(由0.4A瞬間升上1A以上),B+屏壓供電閉合
4. 第26-40秒(由1A以上平穩降到0.7A持續工作電流),放音前整體系統穏定期

[youtube]S_a6d0jLwvY[/youtube]

膽管屏極電壓及電流控制固然係系統設計首要考量,其實係整個品聽過程,開機時既起始峰衝大電流(可以係工作電流十倍以上計),對於小弟呢種玩組合,經常換膽,開機熄機繁密用家(WA5開箱2個月以來,開機熄機循環已不下100次以上),對系統特别係珍品膽管既壽命影響,就唔可以唔認真考量!

膽燈絲係冷凍時引入既起始電流可能係額定量既倍數計! 就WA5用既6粒膽管,佢地合計額定膽燈絲用電量大約係50W(5V/10A或220V/0.22A粗略計算)。係起始時一段短時間(幾秒內)就可能要承受幾倍更高電流,長期返覆係呢種模式操作,膽管壽命就會大打折扣! 小弟今次要針對既就係第一及第二階段部份,為咗保護心愛藏膽唔會因為過度"操練"變咗短命鬼!

再詳細睇下小弟習作對各階段電流量值實際作用及所代表既意思。係第一階段,小弟串連咗粒200歐姆大功率電阻,將起始峰衝電流限制係工作電流2倍之內,大約係1A,為系統作出第一重保護。

係第二階段,原來測度既起始電流大約係0.86A(實際應該係要更高,可能超過1A或以上),與穩定時電流0.4A最少有0.46A差别。呢個差值既意義重大,大約係各膽管額定膽燈絲工作電流2倍(0.22A x 2)。換句話講,係開機到第二階段初期大約4-5秒期間,膽管要承受最少多2倍以上額定電流!

唔測唔知,一測小弟見到呢個電流數值,加係西電WE300B同其他珍藏膽上,仲點會開心開機盡興品聽?! 小弟點都要做番D嘢先安心啦!

經過幾次測試,拍片對照分析, 串連電阻,作T秒延遲之後,先比全電力WA5。入咗第二階,係開機後大約T=5秒,按下並聯開閉將電阻短路,整個階段都維持係0.45A或以下,只係比所需0.4A(0.22A膽管,0.18A其他部件)高出0.05A,期間到第15秒,就一直維持係0.4A,直到第25秒第二階段結束。

待續 .....

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

小弟係呢個壇打躉咗差唔多3年,最近發現榮升做"銀級大師",雖然只係銀級,話哂都叫做大師喎! 咁小弟吹水既毒性,誤人荷包既殺傷力,會唔會又上一層樓?!

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

限流延時 保護膽管

話說係前文小弟確定咗WA5加限流電阻係可行之後,就作進一步試驗,最後既安排係用450歐姆電阻(由9粒50歐姆20W陶瓷電阻串連組成),再返復試驗咗幾次,發覺延時30秒左右效果最好,系統之後再以全電力行15秒,然後再啟動B+,平衡咗限流電阻耗電(100W之內)及膽管預熱所需時間。

小弟拍咗未加及加咗電阻之後既電流量變化,用450歐姆電阻將起始電流限制係0.27(大約就係膽管正常運作時總電流要求),就算全電力供應時,亦唔會超出0.42A(穩定狀態係0.4A)。係唔改動WA5內部既大前题下,係外部加合適限流電阻,配合適當延時,可以算係最簡單有效既方法保護膽管。

1. 第00-01秒(瞬間峰衝大電流限制係220 V/450 Ohm = 0.5A),AC供電電路瞬間閉合,係火牛穩定磁場階段
2. 第02-30秒(由0.27A平穏降到0.18A),内部部件穏定階段,膽管燈絲預熱
3. 第31-44秒(由0.42A平穏降到0.4A),内部部件穏定階段,全電力膽管燈絲加熱
4. 第45-45秒(由0.4A瞬間升上1A以上),B+屏壓供電閉合
5. 第46-50秒(由1A以上平穩降到0.7A持續工作電流),放音前整體系統穏定期

[youtube]qxYgz_Z5fV4[/youtube]

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

WA5 整流膽的疑惑

好啦,講開WA5用電,小弟繼續進一步深入WA5內部探究,其實之前開箱時打開WA5機箱,除咗好奇,想睇吓內部設計,用料及接焊質量,睇完小弟好快就打消咗自己"砌"或魔改念頭。

不過,小弟另外都係想確定2件事,首先係整流膽既連接及供電,小弟睇完WA5内部後,就確定自已隻WA5 V2版係有優化修改燈絲連接方式,相對上一代版本單純串連,整流膽燈絲而家係獨立連接到火牛一組5V-0-5V次級線圈,中間0分線亦有被使用連接。整流膽既輸出極又係並接,咁WA5上既2粒整流膽,基本上可以睇成係可以完全獨立操作個體

呢個整流膽連接修改,除咗減低整流膽之間因質量差異既相互應響,同時亦引伸到一個有趣既可能性! 就係2粒不同特性整流膽混合使用既效果,想像1粒WE 274B及1粒GEC 5U4G同時插上WA5混合使用,會唔會比出一個全新效果呢?! 事實上,小弟品聽咗WA5幾個月,已經確定咗整流膽對整體系統效果有明顯應響(先透露些少,依小弟個人既感受,WA5上各膽對整體系統效果應響對比大約係,功率膽:訊號膽:整流膽=3:4:3)。

如果混合2粒不同特性整流膽使用,係會産生一個全新效果,咁對小弟來講就係極大喜訊,因為意味可品聽效果組合,將再以倍數計增加,可能發掘到更多"一體臨場"感動效果! 小弟遲d就會進行實際試驗,再向C兄報告發現到既驚喜(希望唔係驚恐)!

WA5 6moons audio review vs WA5 V2

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

心中有兩條刺

小弟明明話會分享WA5及西電WE300B聽感,突然又走咗去玩電源供應?! 其實小弟WA5開箱3個月以來,雖然已經聽咗WA5超過100節200小時以上,但都係以Hugo作DAC輸入,接HD800作耳機輸出,仲未試音Young DSD,亦未試用8W大功率推AKG K1000及其他耳機效果。

現階段如果就寫死品評效果,係太過片面,畢竟小弟對WA5配KK耳機及以Young DSD輸入既組合係有更高期望! 唔知呢個組合再加上WE300B/ WE274A西電膽效果會唔會更有驚喜? 真係好奇待! 所以等品聽埋配Young DSD及KK既效果,小弟對WA5及西電膽既品評就會更全面,肯定更精彩!

不過而家小弟心中有兩條刺,都係同WA5用電有關,要先除為快,可以安心繼續品聽! 前文已講咗其中一個問題,峰衝電流及可行優化方法,小弟將加入一個30秒延時繼電器,代替前文實驗手動開關。話時話,加多咗30秒延時,比膽管係額定工作電流以下先預熱更多時間(係限流電阻作用下, 膽管燈絲係無發光, WA5藍色指示燈唔着亦無閃, 成個系統都係"缺電"狀態),似乎唔止可以"延壽",出聲方面亦比較"順滑流暢",開機幾分鐘後,就好似係開機成個鐘之後既效果,系統更快進入"狀態"! 再配合"電池補完"一齊使用,希望得到最好效果!

咁第二條刺係咩? 係一個睇似簡單,但又極煩厭問題,未開機就已經感受到,小弟硏究咗一輪,最終覺得係同WA5既設計有關,究竟係咩問題小弟覺得咁煩厭?! 下節再講,先去圖睇吓WA5既電源部件內部圖 .....

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

WA5 煩厭"哼聲"

小弟對Woo産品自WA6 SE,WA22到而家WA5都係有讚無彈。事實上,小弟覺得佢地真係睇得又打得,完全感受到産品既一份簡約而精進既信念! 小弟今次講到有關供電上既現象,只係WA5上發現,未係WA6 SE及WA22見到有類似現象

呢個現象就係,即使仍未開啟電源,只要WA5接上AC電源,係耳機就會聽到"哼聲"! 雖然唔算大聲,但係容易察覺,特別係入夜之後背景更静,"哼聲"就更明顯!

有冇搞錯?! 咁大鑊?! 小弟最初發現係開箱之後大約一星期既時候,咁遲先發現,因為正常人,平時係唔會係仲未開機既情況下,留心去聽耳機有冇聲出!

小弟當時第一個感想,覺得係質量問題,頓時産生咗退貨念頭! 不過係一輪試驗及考量之後,其實情況唔係最初想像中咁大鑊,最多係有些少煩厭,WA5係供電連線可以有地方優化!

小弟無選擇退貨,係因為WA5係開機之後,就完全無咗昵d"哼聲",即使音量調到最大,係無播放音樂訊號輸入時,背景仍然無一絲噪音,或者應該咁講,係一個小弟無法察覺到既水平! 最重要係,完全肯定"哼聲"只能係未開機時先聽到!

雖然呢個現象並唔影響到實際品聽音質,但係熄機之後,耳機長期放出"哼聲",就唔知會唔會有無其他意外效果,甚至損害到耳機! 所以小弟就嚐試探究,希望自己可以解決問題!

小弟進一步探究既結果如下,WA5所有輸入端斷開與前級完全分離,但"哼聲"仍然存在,確定唔係來自前端干擾! 轉換膽管及耳機,亦無作用! 斷開AC電源"地線","哼聲"反而變大,似乎又唔係地閉迴路問題! 最後斷開AC電源"中線","哼聲"就消失! 一定消失啦,斷六親又未開機都仲有聲,就真係見鬼,要拜神先得!

有咁既試驗結果,問題就唔難解決,就係將WA5既內部電源開關改為雙刀,同時閉合或斷開AC供電迴路中既火線及中線就搞掂! 實際上,小弟係唔會改動WA5內部(住!),只會係前文既AC供電限流線路中,加入斷開中線既方法!

咁"哼聲"點來既呢?! 睇返WA5供電部件内部圖就知,電源開關係串連住火線輸入,地線輸入係接去電源變壓器初級線圈既其中一端,呢個係一個典型接法。 其實中線對地之間係有些少電位差,雖然供電迴路仍未閉合,但WA5電源變壓器一直係接住中線,照小弟自己既猜測,電源變壓器感應到交流訊號,經過WA5獨有既電源連線(為B+,12VDC,6.3V訊號膽及5V功率膽燈絲供電),由供電部件傳到功放部件,再係耳機輸出端呈現出來!

好啦,來到呢個位,係所有可見風險都受到控制之後,小弟無意再進一步尋根究底,所以WA5既供電問題,就此告一段落,小弟要用精力去品聽玩返膽管! 本文希望可以比其他WA5用家及Woo官方參考,精益求精!

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

WA5 DIY電源開關

總結咗之前既試驗結果,優化要求,相關限制及安全性,小弟好快畫咗個設計草圖,包括2個雙刀開關,輸入輸出指示燈及限流電阻。

選用雙刀開關係想除去WA5既未開機就先"哼聲"既現象,另外SW2係提供多一個保險,為限流電阻斷路,防止SW1有咩閃失無閉合或斷開時,限流電阻都唔會因為連線過時過熱! 就係咁簡單,唔用延時線路,亦唔用繼電器,好處係無需為控制部份提供額外電源,考慮到限流電阻會發熱,準備揾個鋁盒,一個手掌左右大細盒仔就搞掂,裝哂佢地入去(注意: 金屬機殻必需要有良好接地!)。

簡單既代價就係要自己計時,手動操作! 小弟係用右手開機,係實際佈置及操作時,鋁盒可放貼住係WA5電源部件右邊,作為新既電源開關。SW2會係鋁盒面上右邊向外,SW1並排係內侧,咁様安排後,開機程序就非常暢順,右ON-左ON-右OFF! 先閉合右側SW2,延時,再閉合左侧SW1,見到輸出指示燈發光,就斷開右侧SW2。至於熄機,就只需將SW1斷開或確定所有開關都係OFF位置。

手動程序好似有些少繁複?! 對小弟來講,完全係無問題,唔會有咩出錯機會,就算真係次序錯咗,亦唔會有嚴重大鑊意外發生! 又唔使擔心係不知情下,自動延時線路或繼電器出現問題! 另外,由於延時時間唔使太準確,就算手動操作時間長咗,都只係消耗多咗以幾秒計既些少電力係限流電阻上,WA5就遲多一陣先全電力運作,無咩副作用,唔使死既!

好啦,開工去也,完文!

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

小弟度咗一輪位之後,今日去老地方一次過集齊d部件,準備跟之前個圖DIY一個外置電源開關比WA5。雖然線路已經盡量簡化,執埋d零件之後,睇落其實都要用唔少力,特別係機殻鑽孔及固定d大功率電阻!

係接線方面,小弟準備打條原有既10呎長單晶銅電源線主意,將佢一分為二,分别做3呎一段接WA5,另外7呎一段接AC電源,佢地中間就接呢個開關盒。小弟唔會用IEC座,而係將兩段線切口兩邊直入機箱,咁又可以慳咗栽切機殻工序! 基本上就係,係條原來既電源線上,串連個開關盒,呢個盒小弟應該點都要整番一頭半個月!

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

老地方無黑箱, 上ebay執到一件, 睇吓邊個配小弟既黑版WA5順眼d