設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: nofakeplease

[入耳式] 勁耐冇上去,去完又跌錢。。。

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章

hiyori 發表於 2013-10-4 11:04
看到muffy兄和acanthus兄聽感相差很多,而大家的配搭很不一樣,小弟忽發其想,其實兩位師兄可以約出來交換 ...

hiyori兄, 你呢個提議非常好, 我一向喜歡結交新既朋友
到時唔介意可以多D人一齊玩重開心
講真我自己玩耳機, 真係好尊重每一樣產品
自問咁多年都真係未遇過類似話賣$10000但連$1000都唔值既情況
可能自己反應大左, 呢點真係抱歉
不過我想帶出一樣野就係雖然forum係一個虛擬既空間, 不過大家講野其實都應該要負責任
講真如果有個新玩家見到一D不符合現實既評語, 分分鐘如果佢唔係耳聽為實真係會買錯野洗錯錢
我真心希望自己分享既每一件產品可以盡量中立 (有時候真係未必做到), 同埋幫助到大家選擇自己心愛既產品
至於任何人既評論我都會尊重, 只不過有時候真係會好好奇呢

星級玩家

Acanthus 發表於 2013-10-4 10:39
[騎劫post]

都試左幾部portable player, 1+2夾 ipod 仲要直推先叫入到耳, 師兄乜見怪

多謝師兄咁有心機既回覆
其實大家各有自己既聽感同意見, 一個最好既方法真係出黎見一見 :)

到時麻煩師兄可否帶埋你用黎做測試既幾部機? 我亦都會帶幾部隨身既player出黎
至於1+2師兄你咁唔喜歡我估你都未必會買, 耳機方面你唔介意就用我果對吧
另外線材用番佢原裝線, 我估你試demo果陣都應該係用原裝線

死啦...我越講越期待添
我反而今次希望自己可以大開眼界, 因為一向知道自己係井底之蛙, 而主力都只係玩portable
如果師兄真係可以帶到D毒到我既耳機出黎我會重開心

新仔玩家

muffy 發表於 2013-10-4 11:33
其實聽感既野好個人, 不過我見師兄講到1+2連$1000都唔值, 難免覺得有點奇怪
畢竟將隔離壇某品牌同其他牌子 ...

Muffy 兄
我覺得你可以試埋L 牌d 野之後來篇分享就好啦。

星級玩家

nofakeplease 發表於 2013-10-4 12:06
Muffy 兄
我覺得你可以試埋L 牌d 野之後來篇分享就好啦。

其實聽你咁講可能佢既新產品真係有好大既改善都未定
如果有機會或者我約到該師兄你都可以一齊黎, 等我順便聽下你對新玩具
可能我會毒發身亡呢~

行動組特工

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

睇耳機論壇有幾樣野好得意

生面口推介一D小眾野就一定係打手~
上萬元級o既耳機有前輩買左之後就會被封為神器, 變得神聖不可侵犯~
批評神器o既就會被封為金耳朵受世人謾駡~
ABC君買左DEF牌耳機, 有人講DEF牌耳機唔好就得於踩ABC君唔識貨~
有人出黎話某耳機唔好, 一定有人出黎話對耳機一定係未煲好~
某某一定反擊話對耳機經已煲左100hr (100哩個數字好神聖), 同埋話要煲o既耳機未係話出廠果陣就唔得啦叫人點買~
講完煲耳機就一定有人沖出黎挑機問候佢前端~
如果你答耳擴係DIY山寨就一定死得, 你講咩都會有人叫你snoopy~
如果你答係某某勁東西, 又會有人挑你用咩線~
一論乜銀物銀, 乜單晶銅鍾欣桐都出哂之後, 就會有人話ipod直推最好~

小弟純粹九up, 個人意見不代表本台立場, 大家笑下就算~

評分

參與人數 11威望 +103 金錢 +106 收起 理由
calcal + 10 + 10
danny-2000 + 10 重點9up
laikwunho + 10 + 10 一定要加分
lamhokin + 9 + 9 哈哈~
PCMM1 + 5 + 10 一定要加分
hiyori + 28 + 28 絕對認同
jasone_ti + 10 + 10 看透
Acanthus + 6 絕對認同
matthewlam64 + 6 絕對認同
muffy + 10 + 10 好到!
小爾 + 9 + 9 絕對認同

查看全部評分

星級玩家

ahnel 發表於 2013-10-4 12:40
睇耳機論壇有幾樣野好得意

生面口推介一D小眾野就一定係打手~

師兄所言甚是....
所以要keep住不停無私分享而又要不斷承受各樣野...
其實壓力真係幾大...
有時候真係好想放棄...

評分

參與人數 2威望 +16 金錢 +10 收起 理由
matthewlam64 + 6 add oil!
ahnel + 10 + 10

查看全部評分

行動組特工

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

muffy 發表於 2013-10-4 12:44
師兄所言甚是....
所以要keep住不停無私分享而又要不斷承受各樣野...
其實壓力真係幾大...

Muffy兄唔好放棄, 我寫出黎玩吓都係希望76唔會出現哩D搞笑野啫, 我相信76應該做得到~

星級玩家

ahnel 發表於 2013-10-4 12:50
Muffy兄唔好放棄, 我寫出黎玩吓都係希望76唔會出現哩D搞笑野啫, 我相信76應該做得到~  ...

多謝你先!
其實你講呢D搞笑野真係日日都發生
我自己有時候都會咁...哈哈!
不過有樣野我自己希望做得到, 就係用個心黎分享
76呢個平台起碼有咩都可以講, 最緊要就係玩得開心!

科林玩家

muffy 發表於 2013-10-4 11:59
多謝師兄咁有心機既回覆
其實大家各有自己既聽感同意見, 一個最好既方法真係出黎見一見 :)

講真一句, 師兄口口聲聲求同存異, 但一有人有相反意見, 就咬住唔放, 真有趣.

一件產品10k 賣價, 但實際唔值1k 有幾出奇呢? IPhone 5C 可以賣超過2k 我已經覺得唔尊重消費者了{:9_404:}

產品的價值, 在於用家的感受性, 1+2在聲音上, 完全不能感動我; 做工上, 沒針對動圈mounting的改良, 圈鐵間的damping只有一層綿, 而housing 只是像公模耳機般, 整個感覺就是把一隻圈鐵CM當IEM賣, 我評他不值1k, 已經很仁慈.

不過更重要的一點, 就是師兄你根本沒資格去左右我去衡量1+2的價值

而師兄講話我既SOURCE差, 然後話自己選SOURCE既原因係 "首先比較熱門亦都好容易就可以試到/買到"; 一來前後矛盾無邏輯可言, 2來缺一份尊重, 3來要講熱門一定係smartphone 同 ipod; 我係師兄既回覆只看到傲慢和無知, 敢問師兄聽過MD機未呢?

試1+2時適逢好友從美國回港, 帶來EH1,RH1, F20, 我自己帶discman, mr1和ipod, 都算是自己手上所有source了, 我認為試IEM, 用一個適合自己的SOURCE很重要, 因為操作感和聲底反應了自己的偏好, 如果硬要為IEM配SOURCE, 個人覺得很本末倒置, 而特登用熱門既SOURCE, 好簡單, 只求大眾認同和取暖, 我不認為這種人寫REVIEW有任何參考價值可言, 因為他們本身就沒有尊重產品本身.

自收到FAD PF後, 手邊器材剩LXU-OT2, IPOD (入面冇歌), 手機S3 一部, DIY AMP兩部, 如果師兄想試我喜歡既聲音, 我可以帶OT2加FAD, 但請自備電腦, 因為我E家出街只帶S3跟FAD.
我偏好一些頹聲的INDIE, 例如: http://dynamophone.bandcamp.com/album/belkiss
有時還會聽日系歌和vocaloid

如果師兄真心想交流, 麻煩你選一套最能代表自己的set-up, 一兩首自己最喜歡的音樂, 如果你只列出一些為求迎合他人的設備 (什麼用番原裝線原裝插云云), 我會好睇唔起師兄你.

以上
窮燒

高級玩家

nofakeplease 發表於 2013-10-4 10:25
師兄所言有道理,不過我自己覺得一間耳機廠如果賣對耳機下下要人煲好先出好聲,佢應該反省下究竟要人煲機 ...

師兄你將煲機睇成太玄學啦!
我講嘅唔係用咩特別煲機碟、pink noise、white noise果d,
只係簡簡單單比d時間隻耳機播音樂,熱下身,等機件磨合到理想程度。
基本上,除非你猛煲某個頻段,米都幾難煲到變聲咁過份。
未煲好嘅耳機頂多可以了解佢聲底,特別係重味精耳機。
雖然有經驗嘅人亦大致可以估倒煲好後嘅表現,
不過話開到口去評論/比較耳機,用有煲番有番咁上下嘅耳機黎做標準,可以話係基本責任。

至於咩耳機廠要耳機煲好至出好聲,
我諗你唔太了解呢個係技術問題,而唔係耳機廠故意為之。
基本上動圈單元,無論耳機定喇叭都係要煲的,
圈鐵機因分別涉及動圈同動鐵嘅連接,煲前後表現會比動圈有更大落差。
而動鐵杷對前2者可以話係煲前後差異較細的。
如果你要視煲機為一個局,我諗你未免太陰謀論地質疑成個hifi界了。

買完會心理上“催眠”自己,我相信所有人或多或少都會咁做,
始終買野係求個開心。
不過我就絕唔會借其他耳機黎抬高自己買果對。
亦希望你唔係打手,純粹係有感而發,
咁我地只係對評論/比較耳機嘅嚴慬程度上有差異,
如果你係打手,莫怪我之後會全力去認証你所講嘅真偽。
始終隔離手段太污糟、太虛偽,只可以令我地對此牌咁敏感。