設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: nofakeplease

[入耳式] 勁耐冇上去,去完又跌錢。。。

進階玩家

Acanthus 發表於 2013-10-3 20:08
點解師兄既聽感同我差十萬八千里.

我聽過LEAR 果3隻, 雖然同以往既相比有好大進步, 但係同ASG2 ...

得一個解釋姐
AK120+335dw
ZX1+ASG 2.5
wish list : VE6 Xcontrol

銀級玩家

spanley76 發表於 2013-10-3 20:28
得一個解釋姐

呵呵
Audio Technica IM02 / CUSTOM ONE PRO / FIIO X7

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

spanley76 發表於 2013-10-3 20:28
得一個解釋姐

明白……!
(Post76 Android 手機版送出)

科林玩家

樓上師兄唔好覺得似廣告, LEAR 雖然hard sell 開, 但係今次呢批係有好有進步既, 唔好見到個名就覺伏味濃.

其實3隻都唔差, 夾IPOD / iphone 直推係幾好的 (好過1+2唔少) 先, 我建議師兄們去試下先再作評論{:9_404:}
窮燒

新仔玩家

Acanthus 發表於 2013-10-3 20:08
點解師兄既聽感同我差十萬八千里.

我聽過LEAR 果3隻, 雖然同以往既相比有好大進步, 但係同ASG2 ...

人人聽感唔同,為免我講錯野冇意間得罪人,我都只能講句耳聽為實啦。
反正我錢都畀左,預左有前冇後架啦。
不過得罪都講句,如果16mm 動圈師兄都聽唔到下潛深,bass. 校到最大都聽唔到量勁,我諗隻ASG2 應該唔會有賣點啦,不過又可能係師兄你demo 隻耳膠唔岩帶啦,低音漏晒另計。

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員

無計,含完出哂名
怕怕

新仔玩家

guppyguppyguppy 發表於 2013-10-4 00:01
無計,含完出哂名
怕怕

講句公道少少,人地又冇拿槍指住你,又冇搵大隻佬夾你兇你話唔買唔走得,
更加冇局你買佢野,大家都係香港人je,
其實含完又有乜好怕喎。
我玩玩具,唔係玩人嘛。

科林玩家

nofakeplease 發表於 2013-10-3 22:12
人人聽感唔同,為免我講錯野冇意間得罪人,我都只能講句耳聽為實啦。
反正我錢都畀左,預左有前冇後架啦 ...

如果師兄覺得粒單元大就多BASS, 更甚者會潛得深, 咁SONY隻MA900應該係全世界最多BASS又潛得最深既動圈{:9_404:}

anyway, 聽過ASG2 demo 兩次, 一次金聲一次DMA, 兩隻都唔同聲, 連聲底都唔同, 只能說各地Demo都有好大分岐, 各位耳聽為實, 唔好比廣告洗腦{:9_410:}
窮燒

新仔玩家

Acanthus 發表於 2013-10-4 00:30
如果師兄覺得粒單元大就多BASS, 更甚者會潛得深, 咁SONY隻MA900應該係全世界最多BASS又潛得最深既動圈{:9 ...

唔係想串咀,但單元大低音潛得深係常識吧?
求其問個打鼓既都知到點解。動鐵低音唔夠圈抽幾乎都係因為動鐵震膜唔夠大。
買subwoofer除左睇功率都還要睇吋數啦。唔係點解DISCO既低音可以打心口呢。。。
當然,間廠發唔發揮得好係另一件事,但以小弟個人聽感而言,
ASG2有做到哩個特點係事實。但大家鐘唔鐘意就因人而異啦。
畢竟我覺得佢畀低音搞到人聲都靠後埋。。。點校都係差少少。。。
加上配帶感我自己就覺得麻麻了。

專業玩家

nofakeplease 發表於 2013-10-4 01:09
唔係想串咀,但單元大低音潛得深係常識吧?
求其問個打鼓既都知到點解。動鐵低音唔夠圈抽幾乎都係因為動 ...

配帶感我就覺得好fit
講返人聲後既問題 可能你試果隻無煲過
(我試果隻係run in左100hrs到)
而''單元大低音潛得深係常識''我就唔認同
一個例子已經打破左e個常識吧
eg.我手上有一隻幾mm既動圈 係 深過好多其他動圈