設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: nofakeplease

[入耳式] 勁耐冇上去,去完又跌錢。。。

科林玩家

nofakeplease 發表於 2013-10-4 01:09
唔係想串咀,但單元大低音潛得深係常識吧?
求其問個打鼓既都知到點解。動鐵低音唔夠圈抽幾乎都係因為動 ...

"元大低音潛得深係常識" 對不起, 小弟無法認同@ 我有打過鼓一小段日子{:9_404:}

講真, DISCO我唔覺潛得到, 打心口純粹因為夠大聲, 我一去DISCO會頭暈, 可能師兄體會比我深

再講, 震膜大細同潛得深唔深又係冇關係, 例如XBA4用4粒鐵潛得比EX1000深, 量也比較多, 睇數據真係冇意思, 耳聽為實{:9_404:}
窮燒

高級玩家

LUF-4我未聽過,就唔多講了。
不過可以話你知,如果asg2琴日至到左有得試,咁佢九成九都未煲開,
asg2煲好同未煲完全好似2隻耳機,特別係原裝線下。
師兄你咁草率認為asg2無LUF-4好,其實蝕底嘅只係你自己.... 有機會試下煲好嘅asg2啦!

另外,想問下師兄你用咩前端試?

新仔玩家

Acanthus 發表於 2013-10-4 01:50
"元大低音潛得深係常識" 對不起, 小弟無法認同@ 我有打過鼓一小段日子

講真, DISCO我唔覺潛得 ...

唔打緊既師兄,返正大家都係吹個水,無謂太認真。
利申小弟係打鼓的,自問我要重深低音,只得kick drum 做到,原因好簡單。
我就算用幾大力去打個低通,都唔會做到一樣既效果。

新仔玩家

biid 發表於 2013-10-4 02:00
LUF-4我未聽過,就唔多講了。
不過可以話你知,如果asg2琴日至到左有得試,咁佢九成九都未煲開,
asg2煲好 ...

Ak120+71b。
如果眼前有兩隻未煲開既耳機,好明顯我揀左隻未煲開我都鍾意既。
師兄有機會去對比下再算啦。我有前無後了。

科林玩家

nofakeplease 發表於 2013-10-4 02:19
唔打緊既師兄,返正大家都係吹個水,無謂太認真。
利申小弟係打鼓的,自問我要重深低音,只得kick drum  ...

咁可能係樂器上有分岐啦, 我覺得kick drum 做到tight and fast 既bass, 但如果揀潛得深, 小弟會偏好定音鼓呢{:9_404:}
窮燒

高級玩家

nofakeplease 發表於 2013-10-4 02:22
Ak120+71b。
如果眼前有兩隻未煲開既耳機,好明顯我揀左隻未煲開我都鍾意既。
師兄有機會去對比下再算啦 ...

講真,比較未煲開產品意義不大,
因為有D煲完分別好大(asg2係其中之一),亦有煲前後分別較細嘅耳機。
特別要講,你所提嘅“乾淨”,asg2煲前後係完全2回事。
至於佢自家出品有無特別煲開就得佢知啦... 而且luf-4都出左一段時間了吧。

我唔係想話師兄你買錯,
只係唔想見倒有人以未煲開嘅產品作比較,
令人有某某耳機擊倒某某耳機嘅錯覺而已。
anyway,都恭喜你買左新玩具,祝你玩得開心。

評分

參與人數 2威望 +11 金錢 +5 收起 理由
PCMM1 + 5 + 5 用家心得
matthewlam64 + 6 絕對認同

查看全部評分

銀級玩家

nofakeplease 發表於 2013-10-4 00:05
講句公道少少,人地又冇拿槍指住你,又冇搵大隻佬夾你兇你話唔買唔走得,
更加冇局你買佢野,大家都係香 ...

果度真係有個 sales 係幾大隻的
Audio Technica IM02 / CUSTOM ONE PRO / FIIO X7

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員

Ak120+71b 夠哂溫暖

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員

nofakeplease 發表於 2013-10-4 00:05
講句公道少少,人地又冇拿槍指住你,又冇搵大隻佬夾你兇你話唔買唔走得,
更加冇局你買佢野,大家都係香 ...

形象問題啫
龜零膠你仲會唔會去海天買
所以點解咁多商家認為門面野咁重要呢~
某年某月某日迷上了聽機, 經過幾年的學習, 現在有機會寫寫聽感, 分享心得, 一齊討論研究研究 :-)
觀看所有 Head-fi Guppy 的文章

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章

Acanthus 發表於 2013-10-3 20:39
樓上師兄唔好覺得似廣告, LEAR 雖然hard sell 開, 但係今次呢批係有好有進步既, 唔好見到個名就覺伏味濃.

...

師兄你吹得好勁wor....
重要好過1+2唔少....

傳說的金耳朵出現了....