設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: nofakeplease

[入耳式] 勁耐冇上去,去完又跌錢。。。

科林玩家

muffy 發表於 2013-10-4 09:19
師兄你吹得好勁wor....
重要好過1+2唔少....

師兄言重啦, 講金耳邊及師兄你呢{:9_421:}

其實我從來都未覺1+2係一隻合格的耳機, 聲音連貫性fail, 動圈和動鐵各自為政, 而housing沒下苦工, 手工欠佳卻賣價10k

我話LEAR隻野好過1+2唔少, 係因為我從未覺1+2值超過1k港紙
窮燒

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員

Acanthus 發表於 2013-10-4 09:46
師兄言重啦, 講金耳邊及師兄你呢

其實我從來都未覺1+2係一隻合格的耳機, 聲音連貫性fail, 動 ...

師兄用咩PLAYER?

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
Acanthus + 1 ipod 5 gen, samsung s3, eh1, d335, nakam

查看全部評分

某年某月某日迷上了聽機, 經過幾年的學習, 現在有機會寫寫聽感, 分享心得, 一齊討論研究研究 :-)
觀看所有 Head-fi Guppy 的文章

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章

其實我從來都未覺1+2係一隻合格的耳機, 聲音連貫性fail, 動 ...

做為1+2既用家, 坦白講真係好想進一步了解一下你呢番言論
小弟玩過既耳機唔少, 自問口味唔算話好特別, 身邊亦都有唔少定期聚會既朋友
聽過我對1+2既人唔少, 有人喜歡有人覺得SS唔適合自己
但好似你咁踩到連$1000都唔值既真係從未遇過
想問下師兄用咩前端去聽1+2? 真係好有興趣知道

星級玩家

guppyguppyguppy 發表於 2013-10-4 09:47
師兄用咩PLAYER?

如來是ipod 5 gen, samsung s3, eh1, d335, nakam
完全明白了~

師兄, 有時間出去DMA, 用MA8, 901推下1+2
不過DMA好似無1+2賣
某年某月某日迷上了聽機, 經過幾年的學習, 現在有機會寫寫聽感, 分享心得, 一齊討論研究研究 :-)

銀級玩家

享受音樂給自己的自由空間

連貫性這個問題
ASG2都有
在新開未煲或煲機的頭1-200小時
ASG2的動鐵和動圈
也有這個高低頻連接不夠連貫的問題
但只要工作到一定時間
ASG2的高低頻連貫性就愈來愈好了

師兄你這個也是先前biid兄所說的問題
很多店舖只放了全新的demo給人試
雖然這個做法是很讚
但絕大部份的耳機耳筒也需要run in時間
才可以進入最佳狀態
因未進行run in
而令很多人miss了很多本來體質良好的產品
特別是圈加鐵的耳機
未run in真的是一團糟
圈和鐵各自為政
但run in後就變了另一個世界
不過也沒有辦法
店舖有demo提供試音已經很好了
還要求幫忙run in
簡直是痴心妄想
只可以用第一身聽感去感受耳機
所以很多時人人的聽感不同了

唯有等(毒... KEKE)友人們買了
run in後再約試聽吧
那時可以慢慢地進行試聽都未遲

評分

參與人數 3威望 +27 金錢 +26 收起 理由
nightscrawler + 10 + 10 絕對認同
guppyguppyguppy + 1 一定要加分
hiyori + 16 + 16 一定要加分

查看全部評分

好聲音
沒有最好,只有更好。
不是追求器材價格,而是講求器材配搭。
不是只聽音質音色,而是符合個人口味。
不是只看音評吹噓,而是親身耳聽為實。
PCMM1 Jun09

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章

ipod 5 gen, samsung s3, eh1, d335, nakam.............

得啦我無野好講...
我地既起點同終點都唔同, 亦都身處唔同星球...
1+2我之前講過, 係一對非常反映前端既耳機, 你俾好既野佢, 佢會出番好野俾你...
你俾差既野佢...佢可能會將缺點放大
唔forgive呢個都算係其中一個缺點...

科林玩家

muffy 發表於 2013-10-4 09:59
ipod 5 gen, samsung s3, eh1, d335, nakam.............

得啦我無野好講...

原來SONY EH1係師兄眼中都係一個敗筆的前端 (shocked)

請問師兄覺得有什麼高質量的前端可以推好1+2, 等小弟學下野{:9_404:}

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
jasone_ti + 10 + 10 eh1邊可以同ak120/dx50比,你識乜勁!!!!!!!!.

查看全部評分

窮燒

新仔玩家

得啦我無野好講...

唔知係dx50 既表現會係如何?
(Post76 Android 手機版送出)

銀級玩家

享受音樂給自己的自由空間

得啦我無野好講...

器材線材
其實除了竹門對竹門
木門對木門之外
有時也要講求MARRIAGE
配搭也是一門藝術

單獨地聽完後
感覺上加起來好像不太合襯的器材
但一配搭起來可能會非常匹配
這個真的要試過聽過才知道

就好像DX50加上Radius W22n雙動圈
竟是小弟暫時覺得最為匹配合襯的組合
(小弟手上耳塞耳筒不多... 可能會有更好出現在其他師兄上)
這個真的是除了個人口味
也要慢慢地試過配搭出來的呢

評分

參與人數 1威望 +16 金錢 +16 收起 理由
hiyori + 16 + 16 精彩心得

查看全部評分

好聲音
沒有最好,只有更好。
不是追求器材價格,而是講求器材配搭。
不是只聽音質音色,而是符合個人口味。
不是只看音評吹噓,而是親身耳聽為實。
PCMM1 Jun09

星級玩家

jasone_ti  eh1邊可以同ak120/dx50比,你識乜勁!!!!!!!!.

呢個加分幾得意喎