jeffmao 發表於 2015-1-4 01:49

MDLP 發表於 2015-1-4 01:18 static/image/common/back.gif
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
我想請教C-Hing如果用blu ray套裝5.1
係咪又可以"梳化貼 ...

估唔到連金仔組長C兄都過埋來出埋聲....呢次利害!

MDLP 發表於 2015-1-4 02:01

jeffmao 發表於 2015-1-4 01:49 static/image/common/back.gif
估唔到連金仔組長C兄都過埋來出埋聲....呢次利害!

其實我都想知邊套BD套裝5.1梳化貼牆
會好聲過頂級鴨毛+MK 11.3.4
因為我房都有套BD5.1
睇吓係咪要換 ?

jeffmao 發表於 2015-1-4 02:10

MDLP 發表於 2015-1-4 02:01 static/image/common/back.gif
其實我都想知邊套BD套裝5.1梳化貼牆
會好聲過頂級鴨毛+MK 11.3.4
因為我房都有套BD5.1

C兄講起房用AV, 記得早前有位靚仔C兄(不過唔記得佢既名) 佢出POST影過間新婚房都係自己SET 5.1唔係套裝機, 仲上來問有什麼要改進之類? 小弟仲好記得佢師承父親既音響技術而佢都唔用套裝係間房度.....嘻嘻 {:6_148:}
樓主好似係分享客廳用5.1, 唔知放係房既效果會係點呢? 有無得參考下等大家知多D呢?

JoeJoeJoe 發表於 2015-1-4 03:13

唔同意!!! 早前對後置放高咗 1尺, d聲唔見咗. 後將對後置放低 1尺 (平耳仔水平), 聲音番曬黎. 當然, 我講既後置聲音係有同冇既分別, 唔係靚聲 or 連貫性

wantai288 發表於 2015-1-4 08:03

樓主都有病,貼牆玩7.1都大又人在啦!聽歌就話要高音甜底音準姐,家下,玩surround要聲效,接近好似戲院甘。

孤身走我路 發表於 2015-1-4 08:33

同意樓主, 所以我都玩到心灰意冷.......{:6_244:}

gikifk 發表於 2015-1-4 08:38

我就覺得年年都要換機仲心灰意冷{:6_199:}

funny1 發表於 2015-1-4 11:45

pac 發表於 2015-1-4 01:17 static/image/common/back.gif
Soda 貼牆一樣玩倒好聲既。
相反全部標準位都未必好聲姐。
睇下你點玩姐。

Well agree with u{:6_181:}

chengvin 發表於 2015-1-4 12:30

貼牆都可以有surround ,尤其是加部後級,以前斷開的后射冷聲宜加一氣呵成。好吳好聲真係睇摆位同副架生。
毒氣室通常都有好䣓聲同靚架生設定,好聲係應該有的最抵要求。

jackt 發表於 2015-1-4 14:29

1) 當小弟第一次玩多聲道時係6.1年代,當時用咗 Mirage 360度發聲的做後面三隻surround,感覺上聲音從頭頂上來。

2) 後來轉用5.1,用書架做兩隻側置,但感覺上聲音由耳後側面來,很有方向性。

3) 轉地方之後就玩7.1,用四隻雙向做surround,感覺上聲音由反射方向來,亦即係冇乜方向感。

4) 之後換前後級,明顯聲音可以做到左右前後包圍。

機種由 1) 用Y記合併機,到 2)及3) 用LX81,3) 有用EQ,到 4) 5509前級(有用EQ)+NuForce七聲道後級。

所以,除了選擇合適喇叭外,驅動力和EQ都好重要。
頁: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11 12
查看完整版本: 我夠膽講, 90%香港人玩surround 都係聽緊前面3隻喇叭而已

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。