fatboy88 發表於 2015-1-5 01:39

小弟梳化貼牆擺,只是行5.1,播Atmos套試片,可以清楚聽到隻雀仔繞過腦後連慣地360度轉咗一圈。

model先決 發表於 2015-1-5 01:44

MDLP 發表於 2015-1-5 01:26 static/image/common/back.gif
我敢講跟機blu ray套裝5.1 都好聲過你換頂級鴨毛+MK 11.3.4
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ ...

我一樣可以引證到"梳化貼牆 可以玩到d聲係後面黎"

如果貼牆你都做到聲係後面黎, 係得既話都講左出黎串我la, 你咪最多係部amp 做下環境修正, 做下delay, 用牆身做反射之類, 不過如果係得既話, 就唔洗講求擺位la, 你5隻放埋一齊, 全部做晒修正咪攪掂lor, 你何必仲追求要咩角度, 要咩方向性, 今時今日要講擺位要講角度就即係做呢類修正效果唔掂la

如果你玩貼牆, 而我可以放2隻係後面, 我保證用跟機blu ray 5.1 都好聲過你鴨毛+MK 11.3.4, 我至少都有包圍感, 唔會斷開晒d聲, 後面黎既聲就真係後面黎

model先決 發表於 2015-1-5 01:45

fatboy88 發表於 2015-1-5 01:39 static/image/common/back.gif
小弟梳化貼牆擺,只是行5.1,播Atmos套試片,可以清楚聽到隻雀仔繞過腦後連慣地360度轉咗一圈。 ...

哦{:1_351:} {:1_351:} 高手出現了

fatboy88 發表於 2015-1-5 01:46

model先決 發表於 2015-1-5 01:44 static/image/common/back.gif
如果貼牆你都做到聲係後面黎, 係得既話都講左出黎串我la, 你咪最多係部amp 做下環境修正, 做下delay,...

哦.....

fatboy88 發表於 2015-1-5 01:48

model先決 發表於 2015-1-5 01:45 static/image/common/back.gif
哦高手出現了

高手唔敢當,可能是細佬自我感覺良好啫

model先決 發表於 2015-1-5 01:49

唔爭在講埋, 好多年前creative 有套野都想用2.1做5.1效果, 我去佢地個show room 聽過, 係有少少效果, but, 係要合埋眼, 好細心咁留意先聽到, 仲要係特登做比你聽....咁, 仲有咩意思, 我都相信有呢類產品, 但係效果我唔相信係你想追求既野, 呢類模擬野, 係得既話, 晨早一街都用

佢原理係用軟件去模擬聲音係後面黎既時候會點, 修正返個delay同定位, 效果係有, 但唔太明顯, 可能某師兄係講呢類修正方案, 但係始終都做唔到令你一耳就聽落以為d聲真係係後面黎

MDLP 發表於 2015-1-5 01:50

model先決 發表於 2015-1-5 01:44 static/image/common/back.gif
如果貼牆你都做到聲係後面黎, 係得既話都講左出黎串我la, 你咪最多係部amp 做下環境修正, 做下delay,...

如果你玩貼牆, 而我可以放2隻係後面, 我保證用跟機blu ray 5.1 都好聲過你鴨毛+MK 11.3.4, 我至少都有包圍感, 唔會斷開晒d聲, 後面黎既聲就真係後面黎

唔好講咁多假設或理論
你開個壇引證吓
呢度好多師兄都樂意參與及見識

model先決 發表於 2015-1-5 01:54

MDLP 發表於 2015-1-5 01:50 static/image/common/back.gif
唔好講咁多假設或理論
你開個壇引證吓
呢度好多師兄都樂意參與及見識 ...

我就無咁多空間同器材, 唔知可以點開

MDLP 發表於 2015-1-5 02:06

model先決 發表於 2015-1-5 01:54 static/image/common/back.gif
我就無咁多空間同器材, 唔知可以點開

你自吹自雷話打贏李小龍任你up
真係口買口賠
講得出唔該你引證吓

chhanthony 發表於 2015-1-5 09:07

小弟sofa到後牆大約有四至五呎,
行7.1,家訪過好多sofa貼牆嘅5.1用家,
大家都用5.1對比的話,sofa貼牆都可以做到好好嘅包圍感,
只係比sofa唔貼牆少了後面嘅空間感。
當然擺位同指向都會有影響,
如果後置喇叭直指前牆,效果應該麻麻。
上次家訪fatboy兄小弟都中晒毒,
另外sofa貼牆都有優點,就係低頻會多啲。

just my 2 cents.{:1_249:}
頁: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 12 13
查看完整版本: 我夠膽講, 90%香港人玩surround 都係聽緊前面3隻喇叭而已

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。