nanona 發表於 2015-1-7 00:37

pwong888 發表於 2015-1-7 02:21

我覺得大部分師兄前面3隻靚喇叭,但後面大多數用小形喇叭,變成頭重尾輕,個連貫性巳經分別好大,係有聲出,但個質感已經分別好大。
如果梳化貼牆重要勉強玩7.1, 跟本出的聲音係吾會有定位,我自已300呎空間玩7.1標準擺位, 後置用座地離坐位後6呎,個質感同空間感,你吾好話比我聽個D衞星小喇叭可以做到一樣效果。
不過玩AV都係各有各玩,你自己感覺好正,吾係代表其它人一定要認同,每個人的耍求同標準都有分别,又吾係出黎鬥機,自己玩得開心就OK啦。

jovi_bw 發表於 2015-1-7 12:58

我係一個失敗例子

想請教樓主

我座前有10尺, 座後有5尺(梳化不貼牆)

但我覺得唔好聲

用既野係有:

onkyo636
sony bdp-s7200
kef-kht-3005se
onkyo atmos enable speaker

arcll 發表於 2015-1-7 13:25

樓主個標題太有挑釁性啦, 不過只能代表你感覺, 起碼不代表我{:8_390:}

mistaleung 發表於 2015-1-7 15:40

jovi_bw 發表於 2015-1-7 12:58 static/image/common/back.gif
我係一個失敗例子

想請教樓主

唔好聲可係係你要求高左

始終入門AMP要推咁多隻喇叭

而又用緊喇叭仔~

model先決 發表於 2015-1-7 16:47

wantai288 發表於 2015-1-6 08:25 static/image/common/back.gif
樓主,家居,點都好難有好環境,但我自己會睇家居環境,去選擇玩5.1,7.1,定5.1.4等,唔會無甘大個頭帶甘 ...

係, 我都有講9成人係香港都玩唔到真正既包圍感, 大家係有本事去買好多靚器材, 但係就唔理個環境, 結果做出黎得前面同兩側有聲,其實只係想指出環境重要過器材.

model先決 發表於 2015-1-7 16:59

MDLP 發表於 2015-1-6 18:12 static/image/common/back.gif
套裝 5.1 唔講話"有地方"
就算在"細地方"環境
本身都五音不全無質無量

我唔係話要同一空間, 平野可以打低貴野, 而係話你個空間都唔注意, 不如留返d錢做首期換樓, 好過買套靚野浪費左, 所以建議玩下d平野求其有聲好過

btw: 如果你買到1萬蚊套blu ray連5.1, 我估都唔會太差, 至少個樣都靚靚仔仔, sony d show room 都有擺出黎, 你可以去聽下

唔好講bose果d成3萬幾蚊套5.1, 係超班表現添, 價錢都反映左

philippe 發表於 2015-1-7 17:00

pwong888 發表於 2015-1-7 02:21 static/image/common/back.gif
我覺得大部分師兄前面3隻靚喇叭,但後面大多數用小形喇叭,變成頭重尾輕,個連貫性巳經分別好大,係有聲出 ...

同意,理性分析{:1_264:}

model先決 發表於 2015-1-7 17:22

jovi_bw 發表於 2015-1-7 12:58 static/image/common/back.gif
我係一個失敗例子

想請教樓主

好難用文字講, 成個環境要做埋吸音擴散, 正式黎講殘嚮有幾多秒都要講究, 最好無多餘家私, 正方型同長方型鑽石型廳又唔同, 隔音又要留意, 牆身物料又要留意......如果你乜都唔搞, 其實都有計

如果將d喇叭放近d, 全部同皇帝位距離最好一樣, 即係放完後連起d喇叭可以畫個圓形, 開細聲d, 咁可以減少環境空間既影響, setting 都會容易d, 唔洗較delay, 咁d聲至少唔會撞黎撞去, 一搬黎講放左張地毯都會靜d, 吸一吸d聲無咁撞, 我斷估你張毯都唔會吸得死d聲掛

jovi_bw 發表於 2015-1-7 17:44

model先決 發表於 2015-1-7 17:22 static/image/common/back.gif
好難用文字講, 成個環境要做埋吸音擴散, 正式黎講殘嚮有幾多秒都要講究, 最好無多餘家私, 正方型同長方型 ...

今晚交相上來比大家研究下如何改善!
頁: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12] 13
查看完整版本: 我夠膽講, 90%香港人玩surround 都係聽緊前面3隻喇叭而已

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。