eddychoy04 發表於 2015-1-4 21:05

MDLP 發表於 2015-1-4 21:02 static/image/common/back.gif
今時今日DVD喎 ???
如果睇"風起了"BD
http://www.hmv.com.hk/ch/product/bluray.asp?sku=171667

小弟買左一堆 DVD 嘛,茂咁多錢換 BD呀........................{:6_223:} {:6_244:}

MDLP 發表於 2015-1-4 21:17

eddychoy04 發表於 2015-1-4 21:05 static/image/common/back.gif
小弟買左一堆 DVD 嘛,茂咁多錢換 BD呀........................

其實我都有唔少VCD
不過我唔敢講2.0大部份時間
中置十仔後置是無聲{:1_255:}

fatboy88 發表於 2015-1-4 21:31

啱啱求其搵咗套狂野時速5睇咗半粒鐘,將隻耳"控"埋去隻後置喇叭到聽,差唔多無試過唔出聲超過一分鐘。

MDLP 發表於 2015-1-4 21:39

fatboy88 發表於 2015-1-4 21:31 static/image/common/back.gif
啱啱求其搵咗套狂野時速5睇咗半粒鐘,將隻耳"控"埋去隻後置喇叭到聽,差唔多無試過唔出聲超過一分鐘。 ...

用隻lone survivor控隻耳仔埋去試吓{:1_346:}

jasugun 發表於 2015-1-4 21:40

原來阿媽係女人{:6_121:}

fatboy88 發表於 2015-1-4 21:43

即係話一套戲入面每個聲道都有聲出,自己聽唔到唔等於大部份時間得前面三隻有聲{:6_188:}

eddychoy04 發表於 2015-1-4 22:07

fatboy88 發表於 2015-1-4 21:43 static/image/common/back.gif
即係話一套戲入面每個聲道都有聲出,自己聽唔到唔等於大部份時間得前面三隻有聲 ...

我冇話你唔啱,"量"的問題丫嘛。{:6_236:}

model先決 發表於 2015-1-5 00:45

呢度咁多位, 請問有邊個梳化貼牆, 可以玩到d聲係後面黎?

如果做唔到d聲係後面黎, 咁玩surround 何來有包圍感? 何來會聽到前向後或者由後向前既子彈/戰機之類既聲?

咁所以咪就其實係聽緊得前面三隻喇叭

ok, 有人話可以2隻放係梳化兩邊, 咁你咪最多聽到d聲係兩邊飛去前面, 或者由前面飛去兩側, 何來surround 可言?

ok, 又有人話可以裝頭頂, 咁你咪都係由頭頂去前面, 又點做surround?

有人話貼牆可以玩得好聲, 乜真係咁無要求, 求其有d聲係度就算數? 乜你地唔追求有包圍咁, 追求有準少少既聲音定位? 咁你買套咁貴既amp 黎做乜架, 不如用套裝5.1 但求有聲就算la{:1_331:}

agic 發表於 2015-1-5 01:24

keytai214 發表於 2015-1-3 20:48 static/image/common/back.gif
1. 好聲 跟 標準聲 是兩會事
2. 環境 永遠是重點 ... 不同的音樂廳,同一班人用同一批樂器演奏都有不同效果 ...

ching,你甘敢言先吾好太認真,睇你得一两个加分
好明顯以后戏院中间位冇人爭,个个买贴牆甘先贴近现实(似屋企)
去Concert最好坐山顶(贴近后牆){:1_262:}         
所以你既acoustic好意,只換来冷汗(你慬边个流的)

p.s 認真你便輸了{:1_352:}

同路人上

MDLP 發表於 2015-1-5 01:26

model先決 發表於 2015-1-5 00:45 static/image/common/back.gif
呢度咁多位, 請問有邊個梳化貼牆, 可以玩到d聲係後面黎?

我敢講跟機blu ray套裝5.1 都好聲過你換頂級鴨毛+MK 11.3.4
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

師兄

如果你引證到上面所講: "跟機blu ray套裝5.1 都好聲過你換頂級鴨毛+MK 11.3.4"

我一樣可以引證到"梳化貼牆 可以玩到d聲係後面黎"

絕不取考

再加送兩聲道360度示範

https://homeofretro.s3.amazonaws.com/wp-content/uploads/2014/02/madonna-immaculate-collection-cd-600x600.jpg
頁: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12 13
查看完整版本: 我夠膽講, 90%香港人玩surround 都係聽緊前面3隻喇叭而已

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。