設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: model先決

[討論] 我夠膽講, 90%香港人玩surround 都係聽緊前面3隻喇叭而已

星級玩家

MDLP 發表於 2015-1-4 01:18
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
我想請教C-Hing如果用blu ray套裝5.1
係咪又可以"梳化貼 ...

估唔到連金仔組長C兄都過埋來出埋聲....呢次利害!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
MDLP + 10 + 10

查看全部評分

Cambridge 751R 752BD Lexicon ZX7 Vlodyne spl1000
Accuphase E460 DP550 ProAc 20R Center C KEF Q800d
LG 65LA9700 MTV8000

白鑽玩家

jeffmao 發表於 2015-1-4 01:49
估唔到連金仔組長C兄都過埋來出埋聲....呢次利害!

其實我都想知邊套BD套裝5.1梳化貼牆
會好聲過頂級鴨毛+MK 11.3.4
因為我房都有套BD5.1
睇吓係咪要換 ?
就欠一點點 但這一點點 卻很遠

星級玩家

MDLP 發表於 2015-1-4 02:01
其實我都想知邊套BD套裝5.1梳化貼牆
會好聲過頂級鴨毛+MK 11.3.4
因為我房都有套BD5.1

C兄講起房用AV, 記得早前有位靚仔C兄(不過唔記得佢既名) 佢出POST影過間新婚房都係自己SET 5.1唔係套裝機, 仲上來問有什麼要改進之類? 小弟仲好記得佢師承父親既音響技術而佢都唔用套裝係間房度.....嘻嘻
樓主好似係分享客廳用5.1, 唔知放係房既效果會係點呢? 有無得參考下等大家知多D呢?
Cambridge 751R 752BD Lexicon ZX7 Vlodyne spl1000
Accuphase E460 DP550 ProAc 20R Center C KEF Q800d
LG 65LA9700 MTV8000

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

唔同意!!! 早前對後置放高咗 1尺, d聲唔見咗. 後將對後置放低 1尺 (平耳仔水平), 聲音番曬黎. 當然, 我講既後置聲音係有同冇既分別, 唔係靚聲 or 連貫性
等待驗證, 等等等........

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

樓主都有病,貼牆玩7.1都大又人在啦!聽歌就話要高音甜底音準姐,家下,玩surround要聲效,接近好似戲院甘。

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

同意樓主, 所以我都玩到心灰意冷.......
200 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

1萬

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

我就覺得年年都要換機仲心灰意冷
Naim CD5xs
Naim 202/200  Hi cap
Onkyo Av 5010  Oppo 103
ProAc D20R    Sonus Faber Venere中置
Chartwell BBC LS3/5
Mirage OMD 5後置     REL T 7
Graham 3/5閒置

鉑金玩家

pac 發表於 2015-1-4 01:17
Soda 貼牆一樣玩倒好聲既。
相反全部標準位都未必好聲姐。
睇下你點玩姐。

Well agree with u

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

貼牆都可以有surround ,尤其是加部後級,以前斷開的后射冷聲宜加一氣呵成。好吳好聲真係睇摆位同副架生。
毒氣室通常都有好䣓聲同靚架生設定,好聲係應該有的最抵要求。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
edison133 + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

1) 當小弟第一次玩多聲道時係6.1年代,當時用咗 Mirage 360度發聲的做後面三隻surround,感覺上聲音從頭頂上來。

2) 後來轉用5.1,用書架做兩隻側置,但感覺上聲音由耳後側面來,很有方向性。

3) 轉地方之後就玩7.1,用四隻雙向做surround,感覺上聲音由反射方向來,亦即係冇乜方向感。

4) 之後換前後級,明顯聲音可以做到左右前後包圍。

機種由 1) 用Y記合併機,到 2)及3) 用LX81,3) 有用EQ,到 4) 5509前級(有用EQ)+NuForce七聲道後級。

所以,除了選擇合適喇叭外,驅動力和EQ都好重要。

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
danny-2000 + 10 + 10 用家心得
bigair + 10 + 10 用家心得

查看全部評分