設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: model先決

[討論] 我夠膽講, 90%香港人玩surround 都係聽緊前面3隻喇叭而已

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

其實都要攪清楚包圍感唔等於每隻喇叭都有聲出咁簡單‧

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
smokeyduck + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

銀級玩家

pac 發表於 2015-1-5 18:35
其實都要攪清楚包圍感唔等於每隻喇叭都有聲出咁簡單‧

PAC 師兄道出了重點。
Amp.:Onkyo 929 + W4S MMC7,  BDP:Pioneer LX58
Speakers: Dali Ikon 7 MKII, Vokal 2 MkII, Onwall X2,  JBL Control 5,
十仔: HRS-12, CDP:Pioneer T-07A, DAC Music Hall 25.3

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

本來已唔想再回應呢個post, 但d人講嘢一時一樣,又鍾意斷章取義, 一時又話大多數時間只得前面三隻喇叭出聲,到話比佢聽其實大多數時間係每個聲道都有聲出,又話係質o既問題,鬼唔知啊媽係女人咩,咁大個人唔使吓吓畫公仔畫出腸吓,後置無出聲點做到所謂包圍感,surround sound呀,你SET唔好咪聽唔到,咁咪淨係覺得只得前面三隻喇叭出聲囉!

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

fatboy88 發表於 2015-1-5 20:46
本來已唔想再回應呢個post, 但d人講嘢一時一樣,又鍾意斷章取義, 一時又話大多數時間只得前面三隻喇叭出聲, ...

乜咁好火
Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, Acurus Muse 16, PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Yamaha HS5 x 2, Arendal 1723 2S x 2, Procella P15A x 2, Epson EH-12000B, Grandview Screen

銀級玩家

本來已唔想再回應呢個post, 但d人講嘢一時一樣,又鍾意斷章取義, 一時又話大多數時間只得前面三隻喇叭出聲, ...

Fatboy88 兄,係唔係話我呢?
我唔係話"質"問題,係"量"問題。
樓主話 90% 聽 surround sound 係前三隻喇叭,我認同。
因為我計埋每隻喇叭的音量嘛。

仲有,做乜咁勞氣啫。
Amp.:Onkyo 929 + W4S MMC7,  BDP:Pioneer LX58
Speakers: Dali Ikon 7 MKII, Vokal 2 MkII, Onwall X2,  JBL Control 5,
十仔: HRS-12, CDP:Pioneer T-07A, DAC Music Hall 25.3

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

師兄無謂勞氣
前面三隻咁不如用電視算啦
AV AMP: PIONEER SC-LX904
POWER AMP: CROWN CT8150
BDP: PIONEER BDP-LX800
TV: SONY 65X8500B
OPTOMA UHD51
RYTHMIK E15
JBL ARRAY 1000(F)
JBL ARRAY 880(C)
JBL CONTROL 28(S+SB+TF+TB)

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

音量細唔等於無效果,例如成班人係個空曠嘅環境度傾計,後置只會出好微細嘅回聲,以營造出空間感,但唔等於聽sorround soun 90%只聽到前面三隻喇叭。

銀級玩家

fatboy88 發表於 2015-1-5 21:11
音量細唔等於無效果,例如成班人係個空曠嘅環境度傾計,後置只會出好微細嘅回聲,以營造出空間感,但唔等於 ...

唏,激死.....................

星級玩家

chhanthony 發表於 2015-1-5 09:07
小弟sofa到後牆大約有四至五呎,
行7.1,家訪過好多sofa貼牆嘅5.1用家,
大家都用5.1對比的話,sofa貼牆都 ...
小弟sofa到後牆大約有四至五呎,
行7.1,家訪過好多sofa貼牆嘅5.1用家,
大家都用5.1對比的話,sofa貼牆都可以做到好好嘅包圍感,
只係比sofa唔貼牆少了後面嘅空間感。
當然擺位同指向都會有影響,
如果後置喇叭直指前牆,效果應該麻麻。
上次家訪fatboy兄小弟都中晒毒,
另外sofa貼牆都有優點,就係低頻會多啲。

重點來了, 終於有人知道講緊乜

如果無左後面, 你聽到既其實只係前面同最多側面既聲

不如一個空間做得好, 但只係用套裝5.1既家居環境

順便覆埋, 用反射做後置以前有公司提出過, 只係家居環境唔會左右兩面封晒, 多數係前後有牆, 一邊係windows, 一邊係通道, 所以反射係唔實際

星級玩家

討論重點係環境比器材重要, 如果無好環境, 放套hi end器材落去一個唔講求擺位同環境空間既地方, 不如唔好玩, 比起跟機d套裝blu ray 5.1更不如, 亦可以理解為我如果做得好個環境, 有適當吸音擴散, 無多餘傢私阻礙, 相當接近showroom 環境, 咁用套平民野, 都會好過梳化貼牆, 但係用晒好既器材

並唔係話係同一環境, 貴野不如平野, 大家不用對號入座, 你套貴野依然係出到靚聲, 只係欠缺後面空間, 包圍了前面同兩側

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
gikifk + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分