設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: model先決

[討論] 我夠膽講, 90%香港人玩surround 都係聽緊前面3隻喇叭而已

高級玩家

mistaleung 發表於 2015-1-7 15:40
唔好聲可係係你要求高左

始終入門AMP要推咁多隻喇叭

其實我唔買套裝機,就係因為自己都想有番小小要求

不過係比想像中失望左d,都好有可能係d機setting唔好,或是喇叭放的位唔好

我就係好似樓主咁講,感覺上好似只係聽緊前面d喇叭出聲咁

但我後面重有5,6尺的距離,兩隻喇叭指向師兄們所謂既皇帝位,但後面都係冇乜感覺咁,所以我話我係失敗例子!

我auto set左之後,後面喇叭已各+3db了

因為手機係道upload唔到相,今晚夜d up上來請教下大家

另外,我有掃毒atmos demo,其實行雷閃電個demo就都聽到下效果的,但睇戲就唔得咁

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章

香港地方細,我見有時看見朋友坐位與電視得 4 至 5呎距離,已經用緊 65吋電視,有錢買當然好,但我覺得咁樣對眼睛不太好。
(Post76 Android 手機版送出)

銀級玩家

樓主原意是好的... 但聲音唔係直出射去耳咁簡單.

雖然我對多聲道唔係好熟. 但我知道就算2ch聽歌, D聲可以SET到穿牆入黎咁O既效果囉(似有個人/喇叭係牆外的位置發聲)...
所以我對後置放係側邊可以出到靚定位絕對唔會懷疑.

當然呢D同喇叭本身個設計同擺位有關.
但樓主所講好多人都唔重視擺位就係真O既... 放對座地係角位焗住, 中置放櫃入面, 大有人在...

其實好多時乜都唔洗換, 淨改改個位, 效果已經唔同晒.

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
MDLP + 10 + 10
jj3380 + 10 + 10
Jesus + 10 + 10 很好的道理

查看全部評分

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

要有包圍感好效果好簡單咋,擔張櫈仔坐正中央搞掂,太近可以離牆3分1,總之不貼牆坐就是,梳化貼牆唔坐咪得囉,想舒服D可以坐大班椅或按摩椅。

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

nickdo 發表於 2015-1-7 19:16
樓主原意是好的... 但聲音唔係直出射去耳咁簡單.

雖然我對多聲道唔係好熟. 但我知道就算2ch聽歌, D聲可以 ...

師兄講得十分有道理,其實環境係死嘅,人係生嘅,連方法都唔去試就賴環境賴機器, 咁帶headphone聽得啦

白鑽玩家

model先決 發表於 2015-1-7 16:59
我唔係話要同一空間, 平野可以打低貴野, 而係話你個空間都唔注意, 不如留返d錢做首期換樓, 好過買套靚野 ...
不如留返d錢做首期換樓, 好過買套靚野浪費左

呢位師兄果然不吃人間煙火
就欠一點點 但這一點點 卻很遠

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

pwong888 發表於 2015-1-7 02:21
我覺得大部分師兄前面3隻靚喇叭,但後面大多數用小形喇叭,變成頭重尾輕,個連貫性巳經分別好大,係有聲出 ...

要發揮座地喇叭優勢,盡量用獨立2CH/Mono,如果用7CH int/Pwr就較為屈就,除非Cut 80Hz唔行FullBand
(Post76 Android 手機版送出)
TV: LG 55LA9700 , AV Amp: Pioneer SC-LX87
Amp: Crown XTI 1002 , BD Player: Pioneer LX55
Front L/R: JBL Array 1000 , Centre: JBL studio 520C
SP: klipsch RS-52II , Sub: Sunfire HRS