設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Anson0123

[討論] 所謂的合金原來係。。。。。

黃金玩家

Anson0123 發表於 2015-8-14 14:57
事源, 我係因為朋友介紹到DXM到買條紫色線, 而且我對音響係咩都唔識係咩都唔識, 只係問左條線係咩成份, 個 ...

成件事根本好簡單,係個sales唔識亂咁up咩金銀銅合金誤導左你

牌都寫明Mundrof金銀線 (合金線 耳掛位)
無氧銅 (紫線)
純銀 (銀線)

sales講野信一半都有多
琴日我只係去買耳棉咁簡單,買Shure黑棉一set十粒,某知名耳機店sales竟然同我講shure冇出耳棉只有跟機,我之前買的一定係comply (我@%&$, 心想你冇賣唔好亂up)
我懶得理佢走上一層另一間買,咪又買到十粒Shure棉~ 差在我冇拎住呢盒Shure落去之前間舖去"教導"個sales
(Post76 Android 手機版送出)

進階玩家

睇完編聲明真係好689 Feel!

不過好鬼鍾意嗰句"制作上的技術及know how不是隨便能抄襲的"。他們的Knowhow咁勁,有邊個學到佢地咁玩駁線CrossOver, 仲要比人感覺成條係好似係金銀線咁巴閉!

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員

樓主多多上來爬文, 發問, 交流下
呢度好多勁人, 會俾到好多忠實意見你
做足準備致落店買, SALES點吹都唔會動搖
{:9_421:}
某年某月某日迷上了聽機, 經過幾年的學習, 現在有機會寫寫聽感, 分享心得, 一齊討論研究研究 :-)
觀看所有 Head-fi Guppy 的文章

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

其實睇完 Anson 兄 影番黎個餐牌,老實小弟我這些外行真系唔多知佢寫咩。。

再加上現今的線材又非常高科技。。。除了一般金、銀、銅、K金、混合絞。。還有甚麽。。無氧單晶銅、和諧合金、凍冷銀等。。。

有時真系人云亦云,都系耳聽為實算!

星級玩家

小弟平時都係潛水多,不過見到對上有師兄PO既,陳列品望落
靚仔過樓主既成品,又真係好體諒樓主既心情.

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

牌度印住Mundorf+7n銀+7n銅
冇話Mundorf衹在耳掛位,一般睇到都冇乜可能會聯想到Mundorf衹有一段線焊喺耳掛位吧!

塊牌誤導味好濃,拎條線上去退錢吧!

我又題外話,4800條iem線師兄真捨得,俾我會索性造cm了

自己聽耳機還是覺得整體平衡會更合心水也更耐聽
(Post76 Android 手機版送出)

進階玩家

alexwong232002 發表於 2015-8-17 20:49
應該係依條
我只可以講調聲依家嘢我地識條毛咩
只要信不要問⋯

原來這世界有7N OFC 銀,即係點呀?
OFC=Oxygen Free Copper 無氧銅, 7NOFC銀即係7N無氧銅+銀?鍍銀?鍍銀就當合金?
咁自相矛盾??定係超高科技?吾怪得咁x貴了!

銀級玩家

咁樣寫有冇中左「商品說明條例」?報唔報得海關?

咁既料收人四千八,真係賺到笑。

奉勸各位HeadFi友,錢,可以洗得精明d。

奉勸賣線的,錢,可以搵得有良心d。
Schiit Jotunheim, Sennheiser HD600, Neumann KH120A, Tecsun PL-310ET.
ZiShan Z3, ---.

專業玩家

mileshk 發表於 2015-8-18 10:35
原來這世界有7N OFC 銀,即係點呀?
OFC=Oxygen Free Copper 無氧銅, 7NOFC銀即係7N無氧銅+銀?鍍銀?鍍 ...

我讀得書少,我只識銀純度逹3N
可能現今科技做到的OFC7N銀,見識又多咗,同人吹都有話題
silver 或 Pure Silver)
係指成色千分之999(3N)的高純度銀,有極微量雜質。這個純度等級的銀通常製成銀塊、銀磚,用於國際商品交易及投資。

星級玩家

小弟在會場買完佢地既耳機線後。諗住搵日上去試過機線。 睇完回覆後。真係需要停一停諗一諗。打開門口做生意係唔需要利潤行先真心學到野