設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Anson0123

[討論] 所謂的合金原來係。。。。。

進階玩家

mileshk 發表於 2015-8-14 20:36
師兄舉例正確,買個6.3鍍金頭當然只是expect訊號傳輸部分一定用上鍍金,吾通包裝也要鍍金咩!

VDH CNT  ...

在產品說明上,如果是當中有一截是其他物料的話,在產品命名上無嘗不可。

如果一條銅導體的耳機線,在Y字位以上用了純銀,若只叫純銅耳機線也是誤導呀;香港賣線的店家很喜歡把用了的導體都硬塞在名字中,嚴格來說是沒有錯,但你可以說他不老實。

同理,labkable這產品也沒有錯,但你可以說只用一截就把導體塞在名字中不老實。在我角度來看,這產品設計不好但沒有錯。
個人簡介 : 對音響一知半解的業餘設計師

進階玩家

mileshk 發表於 2015-8-14 20:47
師兄,你介紹的書應該是The SuperCables CookBook 吧!我由First edition 已睇到第三版都有買!有興趣可 ...

我也買了一本放在家,耐何提不起勁製作一條銅箔訊號線,題外題外
個人簡介 : 對音響一知半解的業餘設計師

高級玩家

Lancelot 發表於 2015-8-14 20:30
按照師兄的說法,labkable是單單說明“合金”線才會有影響,金銀銅合金線也不會出現你所說的情況。

如果 ...

基本上我對lab記呢件事只係想食花生,
佢話金銀銅合金線,嚴格黎講,佢無錯,
只不過同一標準下,2cm純銀駁1.2m銅線,都可以叫銀銅hybird線
至於客戶受唔受呢套呢,就大家心照啦
就我而言,如果知道間公司係以咁嘅標準做事,好小事,我絕不幫襯者
一條線可以用咁嘅方式做事,其他線點知佢仲有咩創意玩法

lab記件事,我就講完啦,
你都無謂顧左右而言他啦,直接回應你“鍍金”偉論果part啦
當然如果你係一時手快打錯,我唔會死咬唔放嘅,
你認錯收番又得,編輯扮無事發生又得,
我當無事發生潛番水

進階玩家

Lancelot 發表於 2015-8-14 20:49
在產品說明上,如果是當中有一截是其他物料的話,在產品命名上無嘗不可。

如果一條銅導體的耳機線,在Y ...

師兄,看來你仲未Get 到個point
不如先了解合金"Alloy"的definition再講。
條線有金,有銀,有銅吾等如合金線!就如我之前講,你硬話金銀銅混合駁在一起的叫合金無人吹得你脹!

星級玩家

請問樓主。線仲有冇保養?點解換插頭唔搵返佢地換?講出黎等大家了解。或者唔會中招

鉑金玩家

kenny@myself 發表於 2015-8-14 20:15
所以希望請Lakxxxx出來打我頭,證明一下

我覺得有關人仕好快會發聲明之類既野

專業玩家

mileshk 發表於 2015-8-14 20:59
師兄,看來你仲未Get 到個point
不如先了解合金"Alloy"的definition再講。
條線有金,有銀,有銅吾等如合 ...

耳掛果節其實真係合金線黎既...

佢又冇講到明全條都係合金

部分正確 唔係錯 係黑心d姐

btw laxxxble 線呃錢是常識吧

心態 決定境界

專業玩家

身為老燒搭爹兩句

首先是有無單據先 二是註冊一天比較可疑 三有問題隨時可到店鋪驗真假退貨 有商品條例 大型耳機店舖點敢唔退

我相信不會自己拆爛來影相咁傻 同埋合金定義其實好含糊一條銀一條銅混編也是的說是合金 線基本身制作時是合金又得

正常唔係假野好少駁線做合金 CM線基本身就是編織出來入面多條絲是金銀唔難做 好少會咁膠咁做

建議樓主驗明左正身再說 因偉大祖國有假貨唔奇 年多前我已聽過有假質存在 所以收二手自己執生啦

專業玩家

ZERO86 發表於 2015-8-14 22:45
身為老燒搭爹兩句

首先是有無單據先 二是註冊一天比較可疑 三有問題隨時可到店鋪驗真假退貨 有商品條例 大 ...

所以希望lab有關人仕快發聲明 x2  

講明大家,條缐大約怎様制作,有冇此事

真的假不了

科林玩家

LZ 直接上 labkable 問吧。先聲明我是該店客戶,但我相信他們會合理解釋。

我有 samurai 和 takumi mkII,我也問過 levander 是甚麼來的,他們說是應 dxa 要求生產的,和 takumi 同級,但做了調整改成更開闊一點的聽感。takumi 很明顯是沒接駁的。那段耳挂貌似 LS 說是 mundorf 金銀合金,下面銀紫色的八絞線也應該是合金。

如是純銅線他們只用萬隆是圓編的不是這樣的。