設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Anson0123

[討論] 所謂的合金原來係。。。。。

進階玩家

WE300B 發表於 2015-8-18 17:26
期實我只係奇怪,大家也在討論發表見解,但樓上位mileshk兄,就只是從頭到腳不停咁抽,令在下有点在意及不 ...

小弟呢幾日放假無野做比較無聊,我也只是用另一個角度演繹件事。如果對師兄做成不安感覺實屬不幸!

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

还好,原來只係我嘅不幸@@
話時話,講左咁耐,先不論C/P,究竟d聲係点嘅呢,有冇得試丫?我真係想試聽下!
樓主客氣了,跟完装缐分別如何?有冇聽感分享下呀^^
Eso SA60/Rega P9
老麥 MC2200/山水 C2301 & B2301
馬記 SC9 & SM9
Dyna C1

進階玩家

小弟只是不幸地去演繹件事引致WE300B兄不安,絕望沒有冒犯意思!
講到不幸應該是樓主!有關方面如一直避而不談解決事件只有令事情越描越黑!

高級玩家

hiyori 發表於 2015-8-18 15:32
合金之說如果出自店員,那可能是店員對合金的定義不太了解,以為有多於一種線材,就是合金了。

但樓主最不 ...

認同hiyori兄所講關於駁線調音 及 不能單以材料論價嘅論點
以HIFI線而言, 外國亦早有大廠以平料做出好聲賣貴價嘅事例
而調音則向來各家有各家做法, 千奇百怪都有

然而, 事以至此, 已經唔再只係樓主駁線問題 及 材料論價兩事咁簡單
此主題發展至今, 相繼有資訊顯示出:
呢條線只有耳掛短短一截金銀, 賣家宣傳卻具誤導性地將重點放在金銀, 令人以為8芯中包含金銀
此情況猶如酒樓係芝士龍蝦伊面宣傳度大大隻字重點大讚龍蝦又幾好食, 但係上到菜就只有芝士伊面加一隻龍蝦腳咁,
不論好唔好食, 此商家已經有誠信問題
更何況佢個價仲貴過其他酒樓真真正正有成隻龍蝦嘅芝士龍蝦伊面

此事現時最大爭議點係究竟係DXA自把自為誇大宣傳, 定係LAB記比呢D誇大宣傳嘅資料DXA,
70#嘅alexwong兄已經影左DXA嘅宣傳(我今日望過仲係度), 相信咁貼得出黎, 唔會係個別員工自己加鹽加醋咁簡單
相信有唔少持有LAB記產品 或 對LAB記產品有興趣嘅師兄都好希望LAB記親自公開解釋究竟係咩一回事
而唔係只係見倒鼓吹"私了"+一大篇HARD SELL過宣傳易嘅廣告

可能有D師兄會覺得樓主聽左聲至買, 理得佢咩料
PORTABLE圈向來多新手, 而DXA亦只有果幾款線比人試 (金銀好似得LAB記聲稱炸),
係缺乏經驗同比較下, 難免有人見倒誇張介紹就當呢條連單晶都唔係嘅銀銅 + 金銀耳掛嘅線聲就係金銀聲,
直至有比較時, 至知自己貴價買左另一回事番黎
我唔認為純粹缺乏經驗,被誤導係一件應受責難嘅錯事

最後, 如果LAB記有意回應, 我希望LAB記可以回應埋以下問題
按DXA職員說法, 涉事嘅LAVENDER 係 TAKUMI 嘅小改版,
TAKUMI 無論定價, 介紹 都同LAVENDER 非常相似,
我特登搵左條TAKUMI 實物黎摸, 耳掛位亦同LAVENDER 類似 (唔係我的, 無得剪開睇)
究竟以旗艦待遇被宣傳嘅TAKUMI 係米一樣只有耳掛係金銀?
PS. 如果有師兄願意剪TAKUMI耳掛影一影真相就更好啦

評分

參與人數 5威望 +39 金錢 +29 收起 理由
332824101 + 10
tseungkwanoppl + 6 + 6 絕對認同
alexwong232002 + 10 + 10 絕對認同
ronaldlcm + 3 + 3 精彩報告
chowyeung + 10 + 10

查看全部評分

科林玩家

alexwong232002 發表於 2015-8-18 11:53
我讀得書少,我只識銀純度逹3N
可能現今科技做到的OFC7N銀,見識又多咗,同人吹都有話題{:1_34 ...

印象中'OCC'銀可以去到6n(7n未見過,可能我孤陋寡聞)
但如果係單晶銀我又唔信佢會特登唔寫
咁唔係單晶OCC點黎個7n?唔通黑科技?

銀級玩家

hiyori 發表於 2015-8-18 15:32
合金之說如果出自店員,那可能是店員對合金的定義不太了解,以為有多於一種線材,就是合金了。

但樓主最不 ...

非常認同版主大人的回覆, 尤其
我想,樓主最初提出這個問題,最主要是源於樓主以其自身經驗及知識,覺得駁線的耳機線音質和耐用度必然不能合符其身價,加上駁線在樓主眼中是同價位線材中不合理的做法。

這一段, 就是其自身玩線的經驗直覺以為合金就一定是整條計算, 在這個情況下不是其心目中所想就產生不快, 這是可以理解的, 但每當有問題就會即時出來抽水的版友, 平時又不多言的, 大家都心中明白是什麼一回事啦, 耳機市場競爭之大, 找機會作出攻擊都是無可口非的啦.

銀級玩家

mileshk 發表於 2015-8-18 16:55
昨晚無聊落Club玩,個媽咪推介條女樣靚身材正,服務不知幾咁好,不過肉金就好很貴。比佢咁Sell法搞到心癢癢 ...

師兄, 你說什麼睇場如何那樣, 我相信你都不知道76的版主一直以中立角色同各版友分析, 如果真的是你這樣說, 相信你這個戶口早就比你口中說的"睇場"BAN戶口了.

進階玩家

後面個牌仔都寫住 [A+B+C] 三種物料, 點加法無寫, 三樣焊埋嚟調音都講得通

下面個牌睇完第一句睇第二句, 就會誤會咗成條都係金銀織出嚟...

星級玩家

tommy1976 發表於 2015-8-19 19:59
非常認同版主大人的回覆, 尤其
這一段, 就是其自身玩線的經驗直覺以為合金就一定是整條計算, 在 ...

呢個討論區,其中用處係會有用家留言,來去監察業界產品同銷售方式,

如此事屬實,無論行家定係用家,出來留言抽水係好正常,除非本身行得正企得正,對手就好難有位入來抽水.

最大問題係竟然有人走出來,反咬樓主,想由壞事變冇事,仲想變成好事,出現呢種情況反而係最pk.

遇到今次問題之後,如果無良嘅head fi業界,可以從回正軌的話,其實大家都有著數!

進階玩家

如果單說風氣的問題, 大慨可以分做以下幾類:

1.) 越出越多絞, 然後有人說越多絞越好聲, 情況出現在手製的耳機線, 非常普遍

2.) 線越出越硬, 就像FITEAR

3.) 線芯彈性太強, 根本掛不上耳

4.) 插頭越來越巨型, 太重壓壞插座

5.) 不斷吹噓線材, 買耳機一定要換線云云, 但卻無視原裝線也是耳機整體的一環,害新手覺得沒換線就無法發揮耳機的潛力

只有少數牌子像customart出一些柔軟而耐用的耳機線, 不論廠商或用家都沒有正視問題所在, 可換插這種方便維修的設計卻變成耳機能否升級的關鍵,荒謬至極

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
joeny + 10 + 10 一定要加分
iamsocheap + 10 + 10 對唔住,我忍唔住加左分

查看全部評分

個人簡介 : 對音響一知半解的業餘設計師