設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Anson0123

[討論] 所謂的合金原來係。。。。。

星級玩家

黑翼菜鳥 發表於 2015-8-14 14:54
個時間真的…

所以我今朝就寫 : "樓主昨日一登記就出呢個post,又開哂人店名,講清楚情況,對你對該店都公平d"

呢類post,好易聯想為抹黑post,為免誤會,應該講清楚來龍去脈,有乜唔妥,有冇contact返D鋪L鋪,分別點覆。。。

星級玩家

另外,L鋪本身應該可以幫手為佢出品嘅線換頭,我以前有問過。

進階玩家

孤寡詩人 發表於 2015-8-13 15:18
唔係好明師兄的意思,即係平時DIY都會用接駁?

一般造線小弟都認為係越少接駁越好,唔知小弟有冇理解錯 ...

越少接駁當然越好, 不過佢咁整法, 就好似頭尾由普通銅插重新焊過銀插咁囉, 一樣係好聽咗, 我有試過

進階玩家

kenny@myself 發表於 2015-8-14 11:33
DIY 點同啊

Anyway, 想問Lee 條缐係DxA賣多少錢?

佢依條咪又係DIY線, 有牌子嘅DIY線囉

專業玩家

總之$4800, 就係買ing *合金耳掛*,正

進階玩家

其實樓主不是看清實物才買的? 為何買了再來投訴呢
個人簡介 : 對音響一知半解的業餘設計師

專業玩家

Lancelot 發表於 2015-8-14 19:19
其實樓主不是看清實物才買的? 為何買了再來投訴呢

咁有係,佢Lee 條缐都唔似有*合金*,冇理由信Lakxxxx / sales 話有*合金*就買  

點知原來,係在巳包黑膠嘅耳掛到,正

鉑金玩家

其實點解你會認為金色線就係合金
紫色同白色線就唔係???

進階玩家

Anson0123 發表於 2015-8-14 14:57
事源, 我係因為朋友介紹到DXM到買條紫色線, 而且我對音響係咩都唔識係咩都唔識, 只係問左條線係咩成份, 個 ...

對師兄的遭遇深表同情,不過做人總有時候會投資錯誤,當買個教訓希望這樣你的心情會好點吧!

講返條線,如果 個Sales話係合金線Alloy就一定係誤導!這樣的構造頂多只是不同金屬接駁混合線,和合金完全两種不同Concept.  當然你硬話係不同金屬組合一起的,簡稱合金線都無人吹得你脹!

耳機線其實都係條Audio Cable,類似HiFi 上的interconnect 訊號線!市面上基本所有出名大牌子線廠都吾會在頭尾或中間做接駁。這樣接駁不單令條線的內阻大了,電感值和電容值也不會好到那裡。可能Lxbkaxxx 有數據支持這個我們不知,但放在示波器就一定走不了。就算吾講呢D Technical 野,比四千幾買條接駁線個心肯定不舒服,到底Lxbkaxxxx 抑或DXA係咪應該買之前講明呢?真係有d羅生門Feel. 或者以後見到耳掛上用黑色熱縮膠包住都係咪搞!

進階玩家

kenny@myself 發表於 2015-8-14 19:35
咁有係,佢Lee 條缐都唔似有*合金*,冇理由信Lakxxxx / sales 話有*合金*就買  

點知原來,係 ...

合金不是看出來的, 什麼產品也會列明成份和解釋"為何稱為合金".

例如你買一個"鍍金6.3轉插"也會知道接觸面是鍍金, 但不會投訴為何接觸面外的地方不是鍍金吧, 同理, 你不能因為有一半的線材沒有"合金"的成份而投訴, 這跟我買了條VDH 炭線卻投訴XLR接點不是炭造一樣不可理諭.

如果買家對合金有疑問, 應該找店員問, 店員答得含糊就不該買, 如果覺得誤導應該投訴店家, 而不是"買了後覺得入了局"把責任全推給品牌或零售店
個人簡介 : 對音響一知半解的業餘設計師