設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Anson0123

[討論] 所謂的合金原來係。。。。。

專業玩家

最緊要係缐的*紫線+白線* 有冇合金成份?

快D捉條*紫+白線*去驗下,或叫lakxxxx/ DxA 嗱證據出來 (真的假不了)

專業玩家

單晶銀Lover 發表於 2015-8-13 12:28
只係入耳之前用咗一段金銀合金線姐, 用嚟提升音質, 不用太緊張

我平時DIY都會咁做, 成條都係金銀合金就唔 ...

DIY 點同啊

Anyway, 想問Lee 條缐係DxA賣多少錢?

專業玩家

小瑟 發表於 2015-8-13 14:52
師兄,你係新仔玩線,有冇問清楚係點用架?睇你二張相其實係咪攪過D咩來呢?好奇怪喎。
...

如果唔攪唔轉cm頭,你就真係蒙在鼓裡

高級玩家

kenny@myself 發表於 2015-8-14 11:33
DIY 點同啊

Anyway, 想問Lee 條缐係DxA賣多少錢?

正價 4800
(Post76 Android 手機版送出)

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

尋日行過黃金DXA見到一條好類似樓主e條(唔確定一樣)
簡介寫住咩咩金銀線+咩咩銀+咩咩銅咁樣混合
金銀果節應該好似樓主張圖咁用左黑色熱縮通包住
線身就紫色(銅?)同銀色(銀?)線絞埋咁囉
似4樓既講法,金銀用黎提昇聽感的
「身構えている時に、死神は来ないものさ」

黃金玩家

個時間真的…

新仔玩家

事源, 我係因為朋友介紹到DXM到買條紫色線, 而且我對音響係咩都唔識係咩都唔識, 只係問左條線係咩成份, 個店員就話係咩金銀銅合金線, 而之後我問店員點解個耳掛位咁硬, 佢話係要Fix我個耳朵既彎位, 我起初就信, 但之後搵人換頭玩其他耳機插頭就發現到咁既野。發覺比人玩。好慘。

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

咁線同線接都唔斷,我想 lab 記的焊工都唔錯 wor.

我只 whiplash 反而一個月就斷針. 好在是同 right shop 入,他們包起換回普通頭重回差價比我。

說真,唔明樓主問題在那,是線聲達唔到要求?還是斷開了?人家做線是tune 聲出奇方法真是唔奇怪,我朋友自己做線現到入面網也分段加一點點都有。問題是好聲和實用性而已,其實商業秘方可以是好易的東西,問題不是用了多少時間工夫同材料做,反而只是結果。

我想我日後自己做線玩,又多一個新玩法呢~

評分

參與人數 1威望 +15 金錢 +15 收起 理由
hiyori + 15 + 15

查看全部評分

黃金玩家

也對,當年800接頭很多人也是這樣接上去,因為接點太細了
音源: LUXMAN D-06u
耳放: LUXMAN P-700u,AT HA5050H
耳機: ADX5000,AWAS/f,AWKT/f,W2002,W11jpn
手提: WM1Z,SP2000黑鋼+64 U18S,64 nio,Odin
喇叭: Spendor A7+LUXMAN L-507UXII

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

Anson0123 發表於 2015-8-14 14:57
事源, 我係因為朋友介紹到DXM到買條紫色線, 而且我對音響係咩都唔識係咩都唔識, 只係問左條線係咩成份, 個 ...

看來是 dma 個 sales 唔夠了解件東西?

不過在這個耳掛位有東西做硬形成掛耳的線好多,好正常。我手上在用的普版也是,反而壓頭的冇硬化耳掛位會好難配戴。