設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: michael.t

[Disney+] MCU十三套電影11月12日會新增IMAX ENHANCED至Disney+

鑽石玩家

billyyau 發表於 2021-11-13 16:07
首先你只要click入Action 一項,佢入面係show有13236 title,仲要有大量重複嘅,然之後喺 ADVENTURE入面 ...

又扮睇唔到呀?又話層次低唔識答呀?

"睇返咁多發言,我睇唔到有人贊成停止串流服務,絕大多數都話同時有睇影碟同串流,反之只有一位思維邏輯受挑戰人士贊成停產實體影碟。

即係話,去到呢一刻,討論重點已經係"支持多項欣賞電影選擇"同"支持只以及只限以串流欣賞電影".

我相信正常人都會支持有得選擇啩?點會有人想自己冇得選擇㗎?"

白鑽玩家

billyyau 發表於 2021-11-13 16:07
首先你只要click入Action 一項,佢入面係show有13236 title,仲要有大量重複嘅,然之後喺 ADVENTURE入面 ...

反問,以全球國家寬頻未有完全復蓋,美資串流大公司也未向所有國家尤其是非發達國家提供服務,反而dvd, bluray, 甚至4k 發展多年扎根播放器擁有仍算普及。只剩串流可能做成剝奪不發達國影迷看電影權利。

新片在多媒體上架是兩回事,大型串流公司對太舊或可能失落版權及小型制作非主流片種盈利率偏低冇興趣合作是事實,非關係媒體制式方便。單是港產片量片種已輸晒。平台依商業掛師(經營包括串流技術及片目提供),極小提供小品,文藝片目不是平台所限是甚麼?  不是剩講串流有聲有畫下?多平台多媒體才是有最佳賞閱權。

放上串流同實體,重點反而看重真金白銀支持正版用戶讓電影行業續行,但規格上disney+ 17M per/s 768kps聲同dvd相約,4k uhd 50-80M per/s 無損atmos,  串流同實體暫時技術上不是對等,今日計聲畫完全輸晒,比什麼? 玩家要求高又有器材自然可選擇較高質量多付費一點。簡單有聲有晝連手機平板也可以睇片。你冇要求,就好似你乘地鐵,不建議人哋購私家車代步。咪同今日我自願選擇看票價較高imax版一樣,如有資源有地方有器材自然有權選擇享受更高。對燒友從來質量比錢及方便重要,唔係昔日發燒友對聲晝不間斷提升要求又肯付出金錢買碟買機,令市場軟硬件廠家有資金研發技術,行業聲晝技術得以一路向前發展,否則何來今日8k拍攝及播放器材及串流技術,仲停止在VHS。4K 串流技術不是從天掉下來。串流制式只是方便,便宜,省位置,但像netflix 同disney+平台仍月費提供月內觀賞服務非擁有片目,非自家作品,隨時可下架。itune 只是購入數碼版本算擁有。但數碼版操作仍可能受住所寬頻服務速度所限影響。

你的回覆已經避開重點,實碟在發行非主流,小品,及舊作仍有壓倒性的片目優勢,今夕冇就冇,不要只談將來可能,小公司制作在串流無得上架是串流公司經營制度引致,不要祈望串流有無限量非主流文藝文化片目將來上架,人哋是大公司經商為主目光勢利非文化傳承,冇乜錢賺也不會考慮合作。不為細公司小眾非主流題材服務。

對電影破壞最深及擾(亂)是刑事盜版參與者,有時間學我得咁在網站內反盜版侵權好過。起碼串流,實體也是真金白銀電影業真正支持者。

評分

參與人數 3威望 +40 金錢 +40 收起 理由
成龍大哥 + 10 + 10
:o) + 10 + 10
HDDVD + 20 + 20 認同到一個點呀

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

allen89 發表於 2021-11-13 16:38
反問,以全球國家寬頻未有完全復蓋,美資串流大公司也未向所有國家提供服務,反而dvd, bluray, 甚至4k 發 ...

舊版電影,尤其冇版權嗰啲,當然難登上串流平台,不過連於影碟上再版都難喎,用呢種絕版戲比較似乎有欠公平。

以下純討論,因為我都冇實質數據:
我反而覺得小衆電影於串流平台,更易上架,印碟始終要一定數量,銷量又冇保證,加上小型發行商未必有資源能於世界各地搵到發行商發行,串流平台反而更易將小衆電影推廣到全世界。

例如香港電影節上的電影,有幾多套可於香港發行甚至出碟,其實少之又少。

鑽石玩家

billyyau 發表於 2021-11-13 17:46
舊版電影,尤其冇版權嗰啲,當然難登上串流平台,不過連於影碟上再版都難喎,用呢種絕版戲比較似乎有欠公 ...

又扮睇唔到呀?又話層次低唔識答呀?

"睇返咁多發言,我睇唔到有人贊成停止串流服務,絕大多數都話同時有睇影碟同串流,反之只有一位思維邏輯受挑戰人士贊成停產實體影碟。

即係話,去到呢一刻,討論重點已經係"支持多項欣賞電影選擇"同"支持只以及只限以串流欣賞電影".

我相信正常人都會支持有得選擇啩?點會有人想自己冇得選擇㗎?"

評分

參與人數 3威望 +70 金錢 +70 收起 理由
allen89 + 50 + 50
成龍大哥 + 10 + 10
:o) + 10 + 10

查看全部評分

鑽石玩家

香港加油

76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽鑽石勲章

呢套好戲就快從netflix下架,好彩市面仲見有搞亂電影業又唔環保既藍光碟售賣

#支持實體碟

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

:o) 發表於 2021-11-14 14:19
呢套好戲就快從netflix下架,好彩市面仲見有搞亂電影業又唔環保既藍光碟售賣 ...

想表達啲咩?
引用返某君的說話: 你的世界觀相當狹隘。

鑽石玩家

香港加油

76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽鑽石勲章

billyyau 發表於 2021-11-14 16:30
想表達啲咩?

有咩嘢想表達?咪就係話netflix下架,咁我就冇得係netflix度睇,而我亦未有考慮其他平台,下架我就會去買實體碟。
表達啲咩你理得我啫,我又唔係quote你啲說話去講。

狹隘, 我覺得我有netflix同實體碟已經可以滿足我需要,狹唔狹隘關你嘟事咩

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

billyyau 發表於 2021-11-14 16:30
想表達啲咩?

大家請恕小弟失言....

門
我小你啦。咪亂九鳥咁quote!

我每次講完論點後都有解釋的。每次都有。
你可以唔同意我的解釋,但請你唔好 cut 頭 cut 尾,斷章取義。

這是參加討論的基本操守。多謝合作。

鑽石玩家

jc2ssych 發表於 2021-11-14 19:03
大家請恕小弟失言....

門

某人又拙劣地新加入"斷章取義"呢招詭辯法啦!

真係覺得自己論點啱嘅,點解唔學我咁,將某人嘅歪理quote出,直接問,咁某人咪唯有繼續縮頭扮睇唔到潛水囉!

鑽石玩家

HDDVD 發表於 2021-11-14 19:26
某人又拙劣地新加入"斷章取義"呢招詭辯法啦!

真係覺得自己論點啱嘅,點解唔學我咁,將某人嘅歪理quote ...

billyyau, 直接問你呀,繼續懦夫縮頭扮睇唔到唔答潛水吖?