設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: michael.t

[Disney+] MCU十三套電影11月12日會新增IMAX ENHANCED至Disney+

鑽石玩家

billyyau 發表於 2021-11-11 12:07
唔係唔想答,而係啲問題層次低到唔知點答。
不過你應該沒有這個自覺。

某人又示表演一次"講過當答咗"嘅伎倆啦。

一句冇論述冇邏輯只有謾罵嘅說話就當答咗,只會被有識之士恥笑。

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

allen89 發表於 2021-11-11 11:46
我第一次覆你已經講咗喇,哥仔,既然知道串流有供應商有不永續可能,就唔好叫人放棄乜乜物物,冇規定只玩 ...

冇人話過要你放棄扔晒佢喎。

由始至終都只屬討論層面:實體碟仲有冇生產價值

我從冇講過應該要有什麼實際放棄行動,只係有人一聽到實體碟壞話,反應過敏罷了。

銀級玩家

如果個討論真係純講實體碟仲有無生產價值,而家有人肯買佢又做到更高質素,咁就仲有囉;
如果講一套戲因為碟呢個實物無得升級,而要一路出唔同版本,咁呢個你情我願,但唔構成廠商因為出碟仲賺到,而拖慢串流發展,我當全世界配合你個講法一年唔出碟焗人睇串流,個串流咪又一樣會咁發展,唔會話多左資源;
個logic唔複雜,係你直覺覺得有班人買碟唔係回歸電影本身,停止出碟先可以撥亂反正;我又有個睇法,多左串流反而多左人響部電話睇戲,有d戲直頭唔上戲院只落1080p去串流,搞到我想回歸電影本身但比串流財力打倒,咁如果間廠賺夠肯出番隻4K我就心願意足喇

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
:o) + 10 + 10 話題性討論,極具參考價值
allen89 + 50 + 50 有理

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Camille124 發表於 2021-11-11 12:41
如果個討論真係純講實體碟仲有無生產價值,而家有人肯買佢又做到更高質素,咁就仲有囉;
如果講一套戲因為 ...

內容重點唔在於有冇人買,呢個世界過期鮮奶都會有人你情我願咁買,唔通就代表過期鮮奶有生產價值?內容重點應該圍繞返實體碟本身的優勢,例如質素。

資源問題方面我則有相反意見,停產實體碟,無疑會更有利串流,例如現在iTunes 上出售的電影,比實體碟更快推出,沙丘瀚戰,波士bb2已經可以經iTunes 購買,又例如今次IMAX支援,相信都是資源重新分配下的結果。

最後,關於串流對電影院影響的問題,真心值得另外一處再作討論,由VHS年代已有類似聲音發表出嚟。

白鑽玩家

billyyau 發表於 2021-11-11 10:38
綜合返大家意見,實體碟的優勢不外乎質素,收藏跟永久擁有。
第一點我buy的,因為質素暫時有分別(對發燒友) ...

一路以來,你只談論串流上的方便,環保,空間位置因素,就算不提非永續服務關貿網絡停播風險,你一路忽略了電影(片目)提供問題,營造所謂串流vs 實體優勢或看戲是一樣咁睇只是制式差異,美國串流商所購入大多數只是知名舊作,或迪士尼作品Marvel ,星戰netflix 獨家大片係有,咁其他小品,文藝片,非主流電影,又話注重電影內容,係咪指剩看商業片唔睇其他片種,簡單如港產片智叔遺作女人街,再見了咁。想睇不買碟,可用其他途徑?,日本4K 亞基拉版有串流嗎,這圖片是bluray.com 碟量,可能有重復部分,美國大串流公司有幾大機會會購入細公司的非主流劇情電影及舊非流的舊港產片,外語片等上架。比起實碟數量比,串流平台片目前有幾多百份比?目前只達6.4%也不到(之前1%數據有誤)。就今天bluray.com隨意的新預訂片目,有幾多會串流同時上架?

串流平台同實體片目上非等值,非自家制作只由串流公司買手部門決定你看乜。係完全冇自主權,像美國CC版經典片目,有幾多可串流平台看到。

不計技術媒體格式方便,片目上實體碟vs 串流,從來不是對等地位是以美資大串流公司基本只提供主流受歡迎的商業電影冷門甚小,商業掛師,影藝文化等欠缺,所以片目數量上實體碟仍有絕對的優勢不可比擬。尤其是對真正資深電影迷。所以串流只是一個便利的有額外節目提供平台(如獨家自制作品魷魚遊戲咁),電影內容提供量同實體碟非同一層級。串流同實體碟多平台沒衝突。更豐富片目的量,更多選擇。

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
jc2ssych + 50 + 50 精彩

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

allen89 發表於 2021-11-11 15:33
一路以來,你只談論串流上的方便,環保,空間位置因素,就算不提非永續服務關貿風險,你一路忽略了電影( ...

睇嚟你好少上iTunes睇片源。
有好多冇出港版電影佢都會有,例如The insider, Dark city等等。

其實片源好睇發行商取態,而不是平台之罪。

白鑽玩家

billyyau 發表於 2021-11-11 16:03
睇嚟你好少上iTunes睇片源。
有好多冇出港版電影佢都會有,例如The insider, Dark city等等。

我的確冇itunes, 一般合口味的片目出碟即入,dark city 便收了美bluray,   itunes購買方式暫時對我個人冇乜吸引力。只參加了netflix 及disneys+,  你話好多中文片意思只是形容詞,片目數量片種才是實際,發行同串流或碟代理是商業關係,市場決定。太舊及非主流片, 同資深電影迷要求仲差好遠,這種較冷門片相信美商平台也冇興趣合作。片目上仍然是主張實體碟及串流互相補完。

鑽石玩家

allen89 發表於 2021-11-11 15:33
一路以來,你只談論串流上的方便,環保,空間位置因素,就算不提非永續服務關貿風險,你一路忽略了電影( ...

我唔明白,點解有自稱欣賞電影嘅人鍾意俾串流服務公司限制自己欣賞電影嘅選擇權?

某君話:啲碟冇player咪冇用囉;
所謂"冇用"意思係播唔到,擁有人可選擇丟棄或留作紀念或其他選擇;相反就算俾錢買咗電影串流播放權,串流公司仍可無需理由中止提供串流俾客戶,客戶手上乜都冇呀!

某君又話:upgrade碟,啲舊碟/VHS咪即係嘥錢囉;
咁upgrade 屋企上網及影音設備以欣賞串流電影係咪嘥錢?

某君再話:影碟只可"收藏"唔可以"珍藏";
點為之"收藏"? 點為之"珍藏"? 問佢又扮睇唔到唔答,之後又話"層次低到唔知點答", 但係又冇論述講點解個問題係低層次;
如果咁就叫答咗嘅話,咁就正呀,所有答唔到/唔識答嘅問題,一句"低層次"就解決啦!學嘢啦各位!其實答唔到咪認囉!

某君更話:影碟唔可以炒賣;
一件商品點解唔可以以高於原價賣出?非影碟商品又可唔可以"炒賣"?佢又答唔到。

某君仲話:出限量版影碟會"搞亂", 所以唔出影碟可以"撥亂反正";
咁出限量版汽車引致炒賣,係咪以後唔出產汽車?佢都唔答。

此君唔止思維邏輯混亂,回應唔到問題就當睇唔到避走,too bad。

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
allen89 + 50 + 50

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

allen89 發表於 2021-11-11 16:14
我的確冇itunes, 一般合口味的片目出碟即入,dark city 便收了美bluray,   itunes購買方式暫時對我個人冇 ...

片源數量方面的確冇一個確實數字,現階段我估計應該不及實體碟,尤其是港產片,數量方面真的要取決於電影公司取態,強調非平台所限。

另外iTunes平台值得研究一下,以新片來講價錢跟上市速度都有優勢,例如沙丘瀚戰已比實體碟快同平,亦不缺乏花絮。
正正因為iTunes,我見得到串流的潛力跟優勢。

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
allen89 + 20 + 20 平台間的良性競爭是好事

查看全部評分

鑽石玩家

billyyau 發表於 2021-11-11 10:49
本身都唔想回你
但實在忍不住

一部player幾錢?有平有貴,我嗰部千幾蚊cheap嘢啫。

就係因為一部豐儉由人嘅player, 你就認為要停產實體影碟?超展開呀!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
:o) + 10 + 10

查看全部評分