設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: michael.t

[Disney+] MCU十三套電影11月12日會新增IMAX ENHANCED至Disney+

鑽石玩家

billyyau 發表於 2021-11-11 10:58
第一,調返轉邊個權威人士話你知實體碟原意係收藏之用,你答我吖。
唔好講埋啲point會打返自己嘅,好唔好 ...

你都唔係第一次無中生有㗎啦。

我重來冇講過"實體碟原意係收藏之用", 有嘅話請你quote我發言原文。

請你quote我發言原文。

你話:"因為實體碟很麻煩地要player的配合",啱啱 講完"麻煩地"之後即時話"重點根本就唔係麻煩嗰度", 瞬間自打嘴巴嘅能力確係犀利。

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

HDDVD 發表於 2021-11-11 11:10
你都唔係第一次無中生有㗎啦。

我重來冇講過"實體碟原意係收藏之用", 有嘅話請你quote我發言原文。

咁即係你唔同意實體碟原意係收藏之用啦,是嗎?
剩係答是否就夠喇。

鑽石玩家

billyyau 發表於 2021-11-11 10:44
所以我咪話佢拉埋和合石落水,整個人生苦短論係無聊兼無意思囉。
我真心唔明佢點解一開始要拉和合石落水 ...

請問allen89兄幾時喺發言入面"拉和合石落水"? 請quote 原文佐證。

請 quote 原 文 佐 證。

係咪又想展示你係一個無中生有嘅人?

白鑽玩家

HDDVD 發表於 2021-11-11 11:17
請問allen89兄幾時喺發言入面"拉和合石落水"? 請quote 原文佐證。

請 quote 原 文 佐 證。

人生只爭朝夕,四十年前用VHS看電影 是頂級玩家,不是聽你幾十年後,用今日科技評頭品足,是玩回到未來情節嗎?,請提供四十年前如何能達到你所謂一勞永逸方式。答不到就唔好廢話連篇批判前人。

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

allen89 發表於 2021-11-11 11:08
那你認為美資disney+ ,netflix 在港區服務誰擔保一定可以永續永恆嗎?冇人可以,就有疑點,我實碟在手, ...

貿易戰都唔叫做政治?
講得出嚟就唔好戴頭盔啦。

我唔擔保服務能永恆,但我可以擔保UHD player將來一定會停產停售。

黑鑽玩家

其實實體又好,串流又好,個人喜好同需要就夠。香港地d 樓細到pk. 人都未夠住,實體碟對某些人來講是阻地方。另一班實體愛好者當集郵儲玩具,男人最鍾意拿錢買回憶架la. (超合金,模型,唱片。。)也非箭之罪,沒咩好拗! 我自己體驗當年買了好多vcd,今時今日已變垃圾,沒人收沒人要,除咗沒vcd player外,即使比部vcd 機你,你播係一部今日大部分人用的tv size, 40~60寸之上,畫面都濛到阿媽唔認得,因為時代進步,當年睇vcd, dvd. 用緊20~32寸 tv 仍可以。現在發燒友屋企部tv 講緊4k. 80~120寸projector,60~100寸大tv la...夾硬播出嚟沒意義的。串流好處係用最新播放解像度同模式比你,缺點會因下架而消失,聲同畫被認為唔夠實體好。各有觀點。 其實串流質素又唔係真係咁差,如果係都要挑剔,咁應該係先換tv, 換amp. 換video player 先,最後先去買碟,咁先發揮到。如題,imax... 如果你沒所有硬件配合,100~120 寸above 畫面,amp 設 imax的聲畫輸出,自然享受唔到隻碟了,看來意義已經不大。

評分

參與人數 2威望 +80 金錢 +80 收起 理由
jc2ssych + 50 + 50
allen89 + 30 + 30 報告非常詳盡

查看全部評分

鑽石玩家

billyyau 發表於 2021-11-11 11:17
剩係答是否就夠喇。

1. 實體影碟係一種商品,生產商制做商品發售係謀利,我無聽過生產商講過生產實體影碟嘅原意係只作欣賞電影用途。

2. 消費者買商品有其自由及自身理由,他人無權干涉。

因以上原因,我答唔到你嘅提問。

既然你睇到我嘅發言,即係正常嚟講應該都睇到我其他對你提問嘅發言,好可惜你好似完全冇回應。

答唔到唔緊要,人係要面嘅,不過扮睇唔到而唔答,就顯示你嘅水平用人品囉。

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

allen89 發表於 2021-11-11 11:23
人生只爭朝夕,四十年前用VHS看電影 是頂級玩家,不是聽你幾十年後,用今日科技評頭品足,是玩回到末來嗎 ...

又嚟講人生苦短?
四十年前冇得揀,一定揀實體,重點係四十年後今日,有得揀,仲係咪要揀實體?

評分

參與人數 1威望 +20 收起 理由
allen89 + 20 話前人不一勞永逸是你嗎?

查看全部評分

鑽石玩家

billyyau 發表於 2021-11-11 11:17
剩係答是否就夠喇。

我之前向你提問:

"我重來冇講過"實體碟原意係收藏之用", 有嘅話請你quote我發言原文。

請你quote我發言原文。"

你係咪quote 唔到?係咪無中生有?

鑽石玩家

billyyau 發表於 2021-11-11 11:28
又嚟講人生苦短?
四十年前冇得揀,一定揀實體,重點係四十年後今日,有得揀,仲係咪要揀實體? ...

人生苦短係你講先㗎喎,而家居然話"又嚟講"?

各位網友,大家係咪仍然有興趣同一位思維邏輯咁特別嘅人討論呢?

我就冇啦。