設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: michael.t

[Disney+] MCU十三套電影11月12日會新增IMAX ENHANCED至Disney+

白鑽玩家

billyyau 發表於 2021-11-13 13:19
之前講過,片源方面非平台之罪,屬於電影公司決定。

以下一些例子則是串流有而實體碟所缺乏,難道又代表 ...

重點仍是串流數量,bluray.com顯示實碟比例片目數量比例低於1%,文藝,小品,細公司作品 非主流提材更是小。

有串流獨家正是反映多平台媒體多媒體的重要性。

電影文化或娛樂非所有人看錢看,FIRST MAN上眏 我已在港IMAX觀看不用等幾年減價先看,從何時開始平宜定義為平台存在唯一標準(亦非最高聲畫質量) netflix 都有非4kplan, 咁4k plan 班用戶是否屬浪費以你角度幾十蚊不是錢慳得一蚊得一蚊?。魷魚遊戲2k SDR  同 4K DV內容不是一樣嗎?我平時看去看電影也是IMAX優先,價比普通院高40%,咁IMAX是否要淘汰? 娛樂消費得同吃飯一樣,豐儉由人咁樣社會小店同豪華餐廳先可並存。公共運輸同私人車主比較也是浪費嗎?  社會世道如此,價值就是現今多元化社會運作由來。

你的價值觀就如我乘地鐵上班,視私家車主維浪費及成本效益欠佳,不考慮如半山住戶地鐵及公車不到問題。要車代步,就像愛好非主流電影的同好,目前只有實體碟睇咁,以自己眼光價值解釋別人娛樂嗜好行為。只因異己,非合理合情。任何人有權作消費選擇依據自己資源及價值,串流及實體碟間不應抱魷魚遊戲式[淘汰]心態。多媒體競爭不是波子遊戲。

鑽石玩家

allen89 發表於 2021-11-13 13:47
重點仍是串流數量,bluray.com顯示實碟比例片目數量比例低於1%,文藝,小品,細公司作品 非主流提材更是 ...

有啲人為咗維護自己嘅睇法,真係去到不惜一切用盡一切詭辯伎倆嘅地步,包括無中生有,自相矛盾,扮睇唔到,話你層次低就當答咗,無視事實性資料(allen89兄quote 嘅bluray.com實體影碟數量), 以偏概全(自己搵到區區四個例子就認為可以抗衡allen89兄quote 出嘅海量影碟數量) 等等等等。

點解某人唔單止全心全意希望被串流服務商限制自己欣賞電影嘅選擇,仲要不顧一切贊成所有人嘅選擇自由都應該被限制呢?

鑽石玩家

睇返咁多發言,我睇唔到有人贊成停止串流服務,絕大多數都話同時有睇影碟同串流,反之只有一位思維邏輯受挑戰人士贊成停產實體影碟。

即係話,去到呢一刻,討論重點已經係"支持多項欣賞電影選擇"同"支持只以及只限以串流欣賞電影".

我相信正常人都會支持有得選擇啩?點會有人想自己冇得選擇㗎?

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

重點仍是串流數量,bluray.com顯示實碟比例片目數量比例低於1%,文藝,小品,細公司作品 非主流提材更是 ...

同屬銷售電影平台,比較價錢都有問題?

如果要夾硬講到連價錢都唔算重要因素的話,我都可以講質素非選擇實體碟的重要因素,求質素入咗去睇IMAX,買乜實體碟屋企睇吖。

咁樣的討論有意思嗎?

另外你提到串流只佔少於實體碟的1%,請問實際數字係幾多比幾多?係咪假設iTunes store有一萬套電影時,實體碟有一佰幾十萬隻?

白鑽玩家

HDDVD 發表於 2021-11-13 14:17
睇返咁多發言,我睇唔到有人贊成停止串流服務,絕大多數都話同時有睇影碟同串流,反之只有一位思維邏輯受挑 ...

師兄估計是某人對netflix 中《后翼棄兵》中校工威廉‧薛波在地下室教授女主角下棋,道出一種重要人生處世重要𠵍理有所欠缺。

下面有介紹
https://www.google.com/amp/s/udn.com/news/amp/story/121484/5008693

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
HDDVD + 20 + 20 認同到一個點呀

查看全部評分

白鑽玩家

billyyau 發表於 2021-11-13 14:23
同屬銷售電影平台,比較價錢都有問題?

如果要夾硬講到連價錢都唔算重要因素的話,我都可以講質素非選擇 ...

我MCU㒰餐也是上眏劇院看大部門也是IMAX如有,再有購全套4K uhd重溫,再參與月費disney+ 看IMAX ENCHANED串流有問題?買嚟碟做乜,咪『家庭影院』用來重溫囉?你未聽聞過? netflix 好睇也可以重溫喇。
我消費娛樂要由你比意見批准?因何?

實碟數量1021776張在bluray.com公開的,觀迎自由參閱 比較 。https://www.blu-ray.com

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

剛剛搵到資料,於2020年iTunes store有65000部電影。
根據你0.1%的數字,即是代表有七佰萬套實體碟電影,這是事實嗎?

評分

參與人數 1威望 +20 收起 理由
allen89 + 20 修正串流同實體比例是6.4%

查看全部評分

鑽石玩家

billyyau 發表於 2021-11-13 14:55
剛剛搵到資料,於2020年iTunes store有65000部電影。
根據你0.1%的數字,即是代表有七佰萬套實體碟電影, ...

某人又表演扮睇唔到嘅伎倆同顧左右而言他啦。

啱啱allen89兄先quote根據bluray.com提供嘅實體影碟量出嚟,淨係adventure類都超過itune store嗰 65,000部電影啦!

跟住又咬住0.1%呢個數字大做文章,掩飾直到現時為止串流電影在數量上仍少於實體影碟呢個事實。

討論下啫,唔使將自己嘅人格水平咁樣晒出嚟下話?

白鑽玩家

billyyau 發表於 2021-11-13 14:55
根據你0.1%的數字,即是代表有七佰萬套實體碟電影, ...

首先承認抱歉數據有錯誤(之前回帖一同修訂),bluray.com 暫時顯示有共1021776張(部分可能重複不深究),百萬張,6萬5,實際是佔6.4%  咁差了9成多一詞仍正確,93.6%欠缺片目是事實,也証明串流目前不能等同實體片目相比也是事實,亦不代表非主流提材,小品,細制作及版權已經遠舊將來有機會的電影上架。

已經有實體在手又有player播放,不需再另花錢(浪費)再購入相信也不會反對,[只睇一次]不再浪費再花錢一次是你的理論,咁又是否認同在手實碟存在價值。

你的取代理據,有6.4%電影片目串流媒體平台事實並不踏實及有說服力。尤其是對小品,文藝,港產片資深影迷。討論至今,你的論說只是因為媒體平宜,方便,就叫人放棄9成片目電影文化遺產媒體及不尊重百年來電影工業人員努力成果,所以肯定也不懂真正電影文化,話自己熱愛電影何從說起?串流又實體媒體只也是電影載體,冇提供就係冇,事實黑白分明,6.4%談論取代,方便價宜便是抹殺其他電影理由?,道理信服力何在?  簡單小學數學題。只有多媒體多平台才是給『真正電影迷』選擇片目權。

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

allen89 發表於 2021-11-13 15:20
首先承認抱歉數據有問題,bluray.com 暫時顯示有共1021776張(部分可能重複不深究),百萬張,6萬5,6.4%   ...

首先你只要click入Action 一項,佢入面係show有13236 title,仲要有大量重複嘅,然之後喺 ADVENTURE入面,又係有跟Action入面重複的。

不過呢個唔係重點,我都相信現時串流數量不及實體碟,問題係呢個問題是否因為平台所限?是否因為串流容不下咁多title?
第二個重點係正如我之前所講,放上串流出售跟發行實體碟成本比較?會否比實體碟提供更大誘因放上串流推出?