設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: cakecake

[其他] 散熱良品~AC Infinity Aircom T9

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽貢獻勲章

頭先hifi板有師兄介紹個測震apps, 我又試下玩下,但結果全部0...
我以為個apps廢,但我輕輕店一下個mon, 佢又有數字出(即係測到震)
原來apps有講,如果係0既話可能要用專門儀器測先得到個震盪...

散熱器頂,風速3格

散熱器頂,風速6格

擴音機頂,風速3格

擴音機頂,風速6格

跟住試埋電磁場apps

開風扇

關風扇

都係果句,一定有影響
但個影響,我個人眼殘睇唔到,耳萌聽唔出
TV:Panasonic TH-65GX880H
Amp:Denon AVC-X8500HA
Int Amp:Denon PMA-2500NE
Spk:NHT C3, NHT C LCR, KEF HTS3005
Sub:Velodyne SPL1200 Ultra
BD:Panasonic UB9000 & Sony X800M2
Game:Sony PS5 & Nintendo Switch

鉑金玩家

cakecake 發表於 2021-6-1 21:22
頭先hifi板有師兄介紹個測震apps, 我又試下玩下,但結果全部0...
我以為個apps廢,但我輕輕店一下個mon, 佢 ...

純數據參考討論
可試埋下面兩個 apps

PWM 風扇內有磁石
想睇到有同冇風扇嘅數字
可移走風扇直放係機頂就有另一個參考數字
而如果環境冇其他磁場近住架機
理論上架風扇消失
除咗架amp 自己影響自己同環境平均數值外
數值照計會比80幾再少
另外電話/平板本身都有磁場/其他電磁波
就住磁場呢d數字叫做有個字睇下咁

https://play.google.com/store/ap ... rwth_aachen.phyphox

https://play.google.com/store/apps/details?id=kr.sira.vibration

震,磁,散熱,好唔好聲
應該冇一條公式計到點為之好
只係視乎存唔存在

冇人話呢把風扇散熱唔得
三扇把葉點可能唔得
1把都去到幾十  cfm

呢把嘢由頭到尾都係散熱神器
合唔合hifi 用就睇下點取捨姐
正如你自己都計算過

同埋同玩機概念有冇相反邏輯

如果已付出好多去避開震同磁
例如個機架已經花左d心思
機腳又搞咗d 嘢
D電 D線又講究

呢把風扇又唔係唯一選擇姐
當然合用嘅人都會留意到介紹左d咩㗎
再唔係上面c兄玩嘅水冷都係一個值得考慮

鉑金玩家

實驗如下
姨媽家私最cheap圓櫈,因為佢最易震
風扇仔大小各一
廁紙數條
Cheap雞風扇一定震過靚扇
目的只係睇下apps 嘅表現

關風扇 ,apps 零震動

全速風扇,apps 零震動,但風扇又响又震

大風扇關,零震動

大風扇全速,apps 零震動,但風扇又响又震

同一物件唔同apps, x y x 軸,保持一個震幅

另一個apps

鉑金玩家

磁性實驗

背面抽風方向,冇開風扇

同一設定下唔同位置相差5倍

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽貢獻勲章

chan@76 發表於 2021-6-2 00:41
純數據參考討論
可試埋下面兩個 apps

我呢一次係最後一次回你

多謝你指出我做錯實驗先
但我不厭其煩再講下,呢段係呢個post一開始已經有講既需要和需知(或者叫警告啦), 亦都不斷重覆:
"首先,呢部野適合想幫部amp靚仔地降溫既師兄,但如果怕佢會震到部amp或者風扇既磁場會嚴重(?)地影響聲音質素,其實就可以不用繼續睇了,謝謝"

麻煩你真係幫忙睇下以上段野啦!

你講既震動和磁場係有道理我係無否認過(其實呢D所謂知識,玩AV/HiFi玩到一定機齡其實無理由會唔知的,所以其實唔洗你講),所以一開始已講明呢件器材既對象,而我想對amp既保養keep好D,衡量過和取捨先會用佢(外觀和較風速,影響對我以AV來說分別無乜),可能第日我升級左其他amp既時候有機會都唔會用佢,但現在我就一定會用

如果師兄咁講究,其實我個12寸 subwoofer放得咁近部amp已經唔洗玩,個磁場大到嚇親人

都係果句,此產品對象不是你

鑽石玩家

issachar 發表於 2021-6-1 00:30
我都已經 blacklist 左佢, 回親 D POST 都係撩事鬥非....

我剛剛都第一次用呢個function,感覺幾好
多謝師兄介紹

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
issachar + 20 + 20

查看全部評分

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

最緊要令到D機耐用D,
如果聽得幾個月貨仔,
幾靚聲都冇用!
我又唔係好信,
串魚蛋大到影響到我聽得岀!
反而機內把風扇重勁D!
既然佢都加得風扇,
即係設計已經接受磁及震!

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

cakecake 發表於 2021-6-2 06:15
我剛剛都第一次用呢個function,感覺幾好
多謝師兄介紹

不過有少少唔好就係如果人地回佢, 都係會睇到少少... 不過睇少 D 呢 D 撩事 POST 心情好好多

真係多 D 討論點樣玩機好過
LG CX55
Denon AVC-X8500HA + MultEQ-X
Wharfedale EVO 4.4 + 4.CS + D330
FB: RGB山洞原人的玩物