設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[其他] 散熱良品~AC Infinity Aircom T9

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽貢獻勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

首先,呢部野適合想幫部amp靚仔地降溫既師兄,但如果怕佢會震到部amp或者風扇既磁場會嚴重(?)地影響聲音質素,其實就可以不用繼續睇了,謝謝
呢部有3個款,分別係向前,向上,向後出風呢3款,方便玩家揀番自己所需既出風位置,不過跟據官網既spec,向上出風係相對靜少少和出風大少少,不過真係好些微
而另外重有3款係無屏幕的,對我來說和有屏幕既款最有用既分別係調教出風速度,有屏幕款有6級,而無屏幕款得4級

而我就揀左向上出風既有屏幕版本

評分

參與人數 7威望 +260 金錢 +260 收起 理由
qq1122yq + 20 + 20 呢個Topic好正,好有參考價值!
睡佛爺爺 + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得
多毛肥 + 50 + 50 報告非常詳盡,用家心得
wil-wil + 100 + 100 報告非常詳盡,用家心得
siukeung + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得!!
kelvinsin + 20 + 20 認同到一個點呀
rach + 50 + 50 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

TV:Panasonic TH-65GX880H
Amp:Denon AVC-X8500HA
Int Amp:Denon PMA-2500NE
Spk:NHT C3, NHT C LCR, KEF HTS3005
Sub:Velodyne SPL1200 Ultra
BD:Panasonic UB9000 & Sony X800M2
Game:Sony PS5 & Nintendo Switch

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽貢獻勲章

未装機前,我係用兩把電腦散熱扇(腦場$50兩把)向上抽風
散熱效果極理想的,但因為無得較速度,所以其實都有少少嘈的,尤其是睇戲去到靜既場面其實都有D討厭,而且外觀。。。
今日装T9上去,即刻靚仔左先

鑽石玩家

装完做少少測試,部amp未開波前係26度
跟住唔開T9散熱住,開LiSA隻online concert睇(Bluray)

擴音機volume升到-21db

聽左15~20分鐘,部amp已經升到38度

跟住開T9散熱(風速開3格),唔洗一首歌時間已經跌番落30度
TV:Panasonic TH-65GX880H
Amp:Denon AVC-X8500HA
Int Amp:Denon PMA-2500NE
Spk:NHT C3, NHT C LCR, KEF HTS3005
Sub:Velodyne SPL1200 Ultra
BD:Panasonic UB9000 & Sony X800M2
Game:Sony PS5 & Nintendo Switch

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

我都系用紧T9,应该都有2-3年。

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

我用T10

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

我直接開冷氣

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
chan@76 + 10 + 10 認同到一個點呀

查看全部評分

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

想知係咪真係有用???

鉑金玩家

heerocolour 發表於 2021-5-31 00:04
想知係咪真係有用???

DENON AVC-A110
係一間有110年嘅廠商嘅週年產品
你信佢連幾把 PWM 嘅風扇都唔識裝入架機度?

你估電腦超頻要用埋氮氣咩
架機唔識發熱廠商就唔會裝牛乸咁大 heatsink 係機入面

鑽石玩家

首先,呢部野適合想幫部amp靚仔地降溫既師兄,但如果怕佢會震到部amp或者風扇既磁場會嚴重(?)地影響聲音質素,其實就可以不用繼續睇了,謝謝
amp內置既風扇,相信係當佢偵測到温度會有hang機既危險就會著,但如果温度未到佢著風扇,其他電子部件就長時間在一個較高温既環境下生活,當然保養期內唔會咁易壞。。。
其實av amp壞機,有幾可壞擴音部份?就算唔係超級電腦,電子零件都會怕熱的,所以經常壞得最多就係電路板既位置,我個人多舊魚整散熱就係唔想機內產生既熱攪到電路板果part, 盡量在一個涼快既環境下操作
其實裝左佢,我個人認為係有效幫部amp散熱,我個人覺得係有助提升器材既壽命,以上都係我個人認為

如果有師兄覺得係多舊魚,其實可以無視我呢個post

鉑金玩家

cakecake 發表於 2021-5-31 07:52
首先,呢部野適合想幫部amp靚仔地降溫既師兄,但如果怕佢會震到部amp或者風扇既磁場會嚴重(?)地影響聲音質 ...

開箱文唔係只容許拍手掌?
討論區正面d去討論一件事 or 物件 係唔容許?
你個人喜好冇人唔讚成你一直堅持喎
但又係咪唔容許有另一方討論?
兩者完全獨立冇牴觸

你所話保持零件低温我唔覺有錯
但低温同好唔好聲又另一個討論
但要個機殼低到室温一樣係咪强迫症我就唔識

天龍咁多架機原有設計就係自然散熱呢個都唔洗點討論
打開機蓋咩q風扇都冇一把