設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: cakecake

[其他] 散熱良品~AC Infinity Aircom T9

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

chan@76 發表於 2021-5-31 10:20
開箱文唔係只容許拍手掌?
討論區正面d去討論一件事 or 物件 係唔容許?
你個人喜好冇人唔讚成你一直堅持 ...

個人覺得如果你唔鍾意可以唔買~
人地開心分享,去人地個POST仲要語氣咁差,
真心唔欣賞

鉑金玩家

leung133 發表於 2021-5-31 10:26
真心唔欣賞 ...

了解
即係你都覺得開箱文最好只拍掌

都未講到呢d風扇不論吹入定抽出
都帶左大量灰塵入架機
零件表面多左一層灰塵
有冇機會降低散熱
把風扇抽出嘅空氣係冇經過 filter
如果灰塵係空氣中含量係一個平均數
呢個灰塵量就經由風扇帶動嘅一程度
穿過機箱內

你要我揀嘅話
至少都揀隻有 濾網
濾過空氣先由下向上吹

呢三把風扇雖然機底同amp 頂有小小空氣
但一把都已經係幾十 cm cube 風量每分鐘
三把一齊開冇可能唔吸走機內空氣
再而帶動其他帶有灰塵嘅空氣入機內

再睇下呢間公司嘅其他産品
主流係散熱
並唔係涉足到呢d微燒音響
更加唔係咩發燒程度

再理性d去睇下樓主個機架正常過正常
左邊夠空間,一層一架amp 再加幾寸空間係頂
如果咁樣放都唔係理想散熱?

基本上左右兩架amp 都住緊中産空間啦

玩到果d 天價 AQ HDMI 線有DBS 果d都係賣佢點擴 EMI/RFI 咋
架機HDMI board 近機頂
你再買多一隻火牛三個摩打放上去?

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

其實都是用家分享,每人因什麼原因使用有其理由,而持反對因由亦可有其建解與理論基礎,分享與討論是很支持,但帶批判性當然可有你的自由,但每每如事,那來有人分享? 新手睇了不敢問問題,怕被人話低能,有心分享人不再分享,高手又自視高高不提點或批判如何那樣,玩影音的人自然更少!! 希望大家都平常心,文字可以很單調,但抱住習思廣益,開心分享,開心提點或發問,這樣才有更多新手加入,舊人更願意試多些不同及多分享!!

評分

參與人數 4威望 +170 金錢 +170 收起 理由
ivan8313 + 10 + 10 認同到一個點呀
多毛肥 + 50 + 50 認同到一個點呀
wil-wil + 100 + 100 認同到一個點呀!!!!!!!!!!!
chan@76 + 10 + 10 話題性討論

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

天龍都有機係自帶風扇係後級下面的,如:

6500:

低一階既4700都有

高階8500都係:

不過官方設定既使用率好低,我自己就未見過佢轉。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
cakecake + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

Amp: Denon AVC-X8500H  7.2.6
Front: Dali Oberon 5 /  Center: Oberon Vokal
Rear Side & Back:  Oberon 1
Front & Rear height:Oberon On-Wall/ Top middle: Oberon 1
Subwoofer: REL HT/1003 x2

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽貢獻勲章

其實我唔係要求其他人拍手掌
每件事並不是非黑即白(或者係現在社會風氣係咁?)
我13,4年前開始在討論區分享自己玩AV既野都並不是每次都受到讚同的,但大家都會客客氣氣討論,因為大家都係咁高咁大
不過有時說話技巧其實在網上討論或者面對面都係需要的
當你既回應連旁人都覺得有係少少不客氣既時候,可能就真係有少少問題出現了

評分

參與人數 4威望 +90 金錢 +80 收起 理由
issachar + 20 + 20 認同到一個點呀
heerocolour + 10 + 10 不能同意更多
leung133 + 10 認同到一個點呀
多毛肥 + 50 + 50 話題性討論,極具參考價值

查看全部評分

鉑金玩家

SimonChowHK 發表於 2021-5-31 11:03
天龍都有機係自帶風扇係後級下面的,如:

6500:

多謝更正資料
即係人地都預知幾熱會去到唔理想程度
又即係必要時先用,重係自動開動

不過樓主要佢室溫又唔係錯
只係有冇其他方案比呢個産品更好

鉑金玩家

cakecake 發表於 2021-5-31 11:16
其實我唔係要求其他人拍手掌
每件事並不是非黑即白(或者係現在社會風氣係咁?)
我13,4年前開始在討論區分 ...

"DENON AVC-A110
係一間有110年嘅廠商嘅週年產品
你信佢連幾把 PWM 嘅風扇都唔識裝入架機度?

你估電腦超頻要用埋氮氣咩
架機唔識發熱廠商就唔會裝牛乸咁大 heatsink 係機入面"

上面呢段唔客氣定下面一句唔客氣?

"開箱文唔係只容許拍手掌?
你個人喜好冇人唔讚成你一直堅持喎
但又係咪唔容許有另一方討論?
兩者完全獨立冇牴觸

你所話保持零件低温我唔覺有錯
但低温同好唔好聲又另一個討論
«但要個機殼低到室温一樣係咪强迫症我就唔識»

天龍咁多架機原有設計就係自然散熱呢個都唔洗點討論
打開機蓋咩q風扇都冇一把"

>>>我真係覺得要一架會散熱嘅機,
係操作時保持室溫係强迫架機喎

如果令你覺得唔舒服我致歉

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

用緊T10
原本部av amp駁晒7隻喇叭,機頂又只得幾十cm空位,睇完一場戲機頂熱到跳舞,依家只駁3隻喇叭就冇咁熱,部T10比左合併機用

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

leung133 發表於 2021-5-31 10:26
真心唔欣賞 ...

師兄你又鳩條友自己係道鳩叫啦............
我都已經唔想睬佢~~
認真你好心分享自己野出黎佢又要加把口,有D師兄可能對部機唔熟識佢就串柒柒咁大支野係道指責人.................
係咪個個人玩天龍都要開冷氣先...........
係咪果個人唔識玩就唔可以玩旗艦機先...............
所以............屌咪能理佢啦~~
TV:SONY 55x9000F  AMP:DENON AVC-A110 2ch:Acc E-480
Player:Pioneer UDP-LX500 ; GIEC BDP-G3606 ; NODE 2i
前:BW 805D4;中:Mission QX-C
後:Polk Audio Signature S10 天空: Hivi VA5-OS
SB:Definitive SuperCub

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽貢獻勲章

chan@76 發表於 2021-5-31 11:18
多謝更正資料
即係人地都預知幾熱會去到唔理想程度
又即係必要時先用,重係自動開動

其實我唔知師兄你是否用Denon amp, 但我可以同你講我部機開大音壓睇完一套戲係"辣手",完全談不上係暖手
我並不是要求部機係室温,但未至於辣手
我知玩A/B類amp係有温度,但我只玩5.1都咁熱既話其實都幾誇張(無錯係5.1 only, 機入面設定亦係set做5.1)
唔係曲線吹捧,我以前用過幾部Pioneer 行D類,或者初代HD audio 行A/B類既VSX LX50, LX70都唔會咁慶

之前你在另一個post毫不客氣道出既"震動和磁場"會影響音質,好老實真係唔洗你講我都知,但我想我部機長命D多過果D影響(況且我套機和對耳又垃圾聽唔到有咩分別)

玩影音對我來講除睇和聽之外,個外觀真係好緊要,如果要我放把坐地風扇或者芭蕉扇在隔離吹,我自己個人接受唔到
我用在AV amp係因為覺得AV amp係好玻璃下,因為佢涉及太多電子零件,所以個人認為散熱做多係無壞,我有一部Denon PMA2500NE(平時睇戲時當後級用),我係無對佢做咩散熱,因為佢只係一部合拼,相對上簡單D,同埋佢就算睇完一套戲都唔係"辣手", 真係可以用暖手來形容(佢有兩個好乸大既heat sink, 牛都兩隻)

到我聽歌時,佢做番合拼amp果陣,師兄你所講既"震動和磁場會影響音質"我係極之讚同,所以我都唔會俾任何既散熱工具俾佢,我最多都係開把風扇細力地(費事嘈)吹我自己

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
tony019002 + 10 + 10 認同到一個點呀

查看全部評分