設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: cakecake

[其他] 散熱良品~AC Infinity Aircom T9

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽貢獻勲章

神武光輝 發表於 2021-5-31 13:31
咁其實名牌金仔老麥,呢啲廠,應該出發燒級散熱比自己擴音機用,唔通貴嘢唔熱 ...

小弟愚見,我部Denon 2500NE合拼都係由佢無做咩散唔散熱(佢呢部機入面就真係無散熱扇自然散熱la),因為多隻香爐多隻鬼係真的,同埋2ch無video既parts係襟玩好多,做足內置散熱已足夠,而有D廠"好似"係要部機上到去一定溫度先好聲(但就好似無聽過AV amp要高温辣手先至好聲好畫),以上或者就係佢地唔出呢D保品既原因

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
多毛肥 + 50 + 50 認同到一個點呀

查看全部評分

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

廠試機通常放枱面,都唔係放入櫃,
加多把扇可能noise又多咗!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
cakecake + 10 + 10 超正, 一定要加分

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

anson11 發表於 2021-5-31 13:24
買把 900 - 1200 轉 電腦扇,加隻 12 V 電子牛,由其他牆身插座比電,風扇底四角貼3M膠墊!平靚正! ...

我亦係用呢個方式、兩把12cm靜音電腦扇、開埋冷氣、點爆都唔熱、不過要自己開關、有時睇完成套戲都唔記得咗開、所以對樓主分享嘅風扇有興趣

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

singgor 發表於 2021-5-31 13:53
我亦係用呢個方式、兩把12cm靜音電腦扇、開埋冷氣、點爆都唔熱、不過要自己開關、有時睇完成套戲都唔記得 ...

我係長期開住,我D機 stand by 都有D熱!😅

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

anson11 發表於 2021-5-31 14:28
我係長期開住,我D機 stand by 都有D熱!😅

如果有需要長開、真係要留意啲塵。

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

所以只用一把低轉速放機頂!

鉑金玩家

cakecake 發表於 2021-5-31 11:53
其實我唔知師兄你是否用Denon amp, 但我可以同你講我部機開大音壓睇完一套戲係"辣手",完全談不上係暖手
...

呢期正用緊 6700
“辣手” 佢係㗎
就算我只係用嚟接一對FH都好“辣手”
正如上面有師兄貼左機底已有風扇係入面 heatsink 底
需要時佢會識得開
佢未著我一d都唔怕佢過熱
連續煲過三日冇熄機都冇著過風扇
都係果句話熱佢未算勁熱
Pioneer 跟本冇咩熱力對上一架就係用901
跟本兩類機唔洗比較,亦都唔係6700比901好上d咩
怕壞機比著我怕Pioneer 壞嘅機會大d
點解你架兩槍冇咁熱
咩都唔睇
你架兩槍最高用電只係 310W
而6500去到最高7百幾W
點會唔比兩槍熱

呢個係冇開冷氣冇開風扇嘅室温
機頂上係cheap鷄煮食用温度計
兩者温度相約

就開冷氣開機 -10db 煲佢個幾鐘
機前室溫只係26度
點計都唔叫係凁

為左令探熱針攞到更多熱
固意蓋一片厚錫紙係面
約去到 41-42度
機頂空間比你差幾倍

再移動探熱針去 heatsink 頂
温度直迫50度
即係有幾熱
咪就係你講嘅“辣手”
換轉係咪好熱?
呢支係食物温度計
綠色即40度左右只係口感暖
去到紅色先係口感熱

你話50度係咪好理想
至少佢未開風扇
比著我佢降到四十幾會係較理想
但係咪直接搵件野抽佢吹佢
又冇咩必要,我個架四邊都有空間
熱氣流跟本自動會流動
可况你個架頂部空間直頭係豪宅

換轉唔直吹
只用把細碼扇吹架嘅板底
最低風速
即係有風壓推走頂板同機頂空間嘅空氣

自然幾分鐘就跌左6-7度
即係任何離開機架嘅機器 (用空氣清新機直頭灰塵都fill 埋,細細架幾舊水有)
只要能帶動機頂嘅空氣
架機基本上已識自己散熱

換句話講室温26度
加上人工化推走機頂空氣
相信40度左右就係接近天龍
正常用機嘅温度
亦至少似佢哋demo/試機温度

至於你呢架風扇有冇其他side effect
真接張條 HDMI 線經過風扇底試下咪有答案
如有興趣 download 個電話apps, 就測到好簡單有冇震有冇磁場
對於散熱嚟講呢架嘢咁直接
唔可能對温度冇正面降溫效果
只係概念同玩AV 又好玩HiFi又好
避震同避 EMI/RFI 剛剛相反
你都搵套釘,釘釘架碟機la,而你都理解因由

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

POST76 個黑名單功能真係好好用...

如果可以連人地 quote 既都唔顯示就完美

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
cakecake + 10 + 10 恭喜哂Ching

查看全部評分

LG CX55
Denon AVC-X8500HA + MultEQ-X
Wharfedale EVO 4.4 + 4.CS + D330
FB: RGB山洞原人的玩物

鑽石玩家

heerocolour 發表於 2021-5-31 11:47
師兄你又鳩條友自己係道鳩叫啦............
我都已經唔想睬佢~~
認真你好心分享自己野出黎佢又要加把口, ...

我都已經 blacklist 左佢, 回親 D POST 都係撩事鬥非....

評分

參與人數 4威望 +80 金錢 +80 收起 理由
cakecake + 10 + 10
heerocolour + 10 + 10 認同到一個點呀
多毛肥 + 50 + 50 認同到一個點呀
sanlamsan + 10 + 10 認同到一個點呀

查看全部評分

LG CX55
Wharfedale EVO 4.4 + 4.CS + D330

鑽石玩家

cakecake 發表於 2021-5-29 21:49
未装機前,我係用兩把電腦散熱扇(腦場$50兩把)向上抽風

散熱效果極理想的,但因為無得較速度,所以其實都 ...

個樣好 OK, 唔吹得都睇得... 我都記得以前好似有師兄介紹過...
LG CX55