設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Arong2020

[膽機] 初嘗膽滋味 ^.^

鑽石玩家

kl122002 發表於 2020-12-20 09:01
應該甘講
Hifi入面無一樣野都會影響到聲音, 猶其音色.  "影響" 無分好定壞,  只是一個現像而已.
有人覺 ...

喇叭係守尾門,主機與它理應相對配合才能發揮極致!人們買機,試聲,啱聽磅水,回家後再摩機,這樣已經不是原來的!線材,電處及各樣配件只作微調,類似我們食supplement一樣!而小工最終揀Naim,因為其他補品也不用,只用回跟機的或極其量用其原廠較高級的缐材罷!這樣不需要試來試去都慳唔少,不過最肉赤嘅都係佢嗰啲原裝power supply分分鐘貴過部機
之前Naim也有自家品牌喇叭,可惜被基金公司收購後,改變策略所以取消咗,唔出喇叭!
Naim 202/200, CDX2, ProAc D20R, Power Line

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

今日本應出去搵古河插頭,最後入咗呢條平平哋玩下😄
音樂人聲多咗味道、低頻濃烈左....應該係,除非唔係!🙈😅

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
kl122002 + 80 + 80 恭喜哂Ching

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

新手用後感...真係冇諗過電源線會影響咁大,雖然呢條唔係貴價野,但已經差好遠下....毒!我相信其他..RCA或各方面嘅電處都係..需要時間研究!之前真係唔信有咁嘅效果,或者用開雞線...🙈

1萬

白鑽玩家

老而不

Arong2020 發表於 2020-12-24 12:49
新手用後感...真係冇諗過電源線會影響咁大,雖然呢條唔係貴價野,但已經差好遠下....毒!我相信其他..RCA或 ...

你是用在拖板上, 還是amp內?
而如果amp都插supra 拖板, 是在最近燈的一個, 還是其他位置? Supra 廠說過最近燈位的是可以給大用電量的器材用, 比如amp

線蕊粗幼同shielding 的效果是用換電線的秘密,
線蕊粗d可以多d電流流過, 少d電阻,但唔一定越粗越好(會厚聲)
所以線材買好少少而且合適先有佢的意義。

只是要緊記價格和質素未必成正比就好以了。

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2020-12-24 14:26
你是用在拖板上, 還是amp內?
而如果amp都插supra 拖板, 是在最近燈的一個, 還是其他位置? Supra 廠說 ...

師兄好多嘢都好心水清,好關注啲細嘅...抵讚!
呢條線我係用喺M嗰度,我都係插喺拖把由燈起第一個位,因為之前見Eric師兄講的,雖然唔知係唔係,都跟咗先😆
謝謝師兄你嘅關注,帶我行正確嘅路👍🏿🙏🏿
其實個新拖板都係用緊舊拖板嗰條線,只係換咗個插頭去拖把🙈😌因為本身個地櫃上面有兩個13 M插座,只因為櫃面而家養咗兩個魚缸,四呎同兩呎😍遮住咗兩個插蘇座換唔到😢果兩兩個插座就係入咗入場櫃裏面兩個拖把!
早兩日專登抽多啲水試下換唔換到,或者放得太耐有水漬郁唔到...所以換唔到個插頭...遲吓先至算....屋企細冇辦法😑

1萬

白鑽玩家

老而不

Arong2020 發表於 2020-12-24 15:20
呢條線我係用喺M嗰度,我都係插喺拖把由燈起第一個位,因 ...

官網有講supra 拖板的output 的位同功用, 望望付圖
另外係呢個拖板要有ground 先可以發揮到 filter 的能力

個人建議如果可行的話, 入拖板線線芯粗d如2.5sqmm 會比較好, 也會有聽的出的力量改變。

鑽石玩家

Arong2020 發表於 2020-12-24 15:20
呢條線我係用喺M嗰度,我都係插喺拖把由燈起第一個位,因 ...

師兄,你都有養魚,正呀,小弟很久前也有曾養過,淡水魚及海水魚!但現在恰似一江春水向東流,total lose,之後無再養了!

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2020-12-24 19:35
官網有講supra 拖板的output 的位同功用, 望望付圖
另外係呢個拖板要有ground 先可以發揮到 filter 的能 ...

收到~明白🙏🏿
上次威記我問拖把有咩特性,佢話靚啲外殼硬正同埋有個磁環咋🙈
新手只係用得兩個..下一個目標又想玩返CDP..遲下再請教😅
我個地櫃加咗風扇先至可以玩到膽機,希望冇問題,高度都夠....係咪好搞笑呢🙈😆

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

heven 發表於 2020-12-25 01:21
師兄,你都有養魚,正呀,小弟很久前也有曾養過,淡水魚及海水魚!但現在恰似一江春水向東流,total lose ...

係呀我從小屋企人已經開始養魚...之後我都好似冇停過😅
我宜家玩緊異形琵琶😄

1萬

白鑽玩家

老而不

Arong2020 發表於 2020-12-25 12:43
收到~明白🙏🏿
上次威記我問拖把有咩特性,佢話靚啲外殼硬正同埋有個磁環咋🙈
新手只係用得兩個..下一個 ...

如果要簡單的說, 磁環係其中一個parts 幫手做野, 平到貴都有.
有時真係覺D sales (不論代理還是街鋪) 都好搞笑 ....

膽機加風扇已不是今天的事. 昔日都有.
舊時代如Dynaco ST70 等機,不是放枱面就是地面找個通風位置放 , 是有點點麻煩.
所以近代好聲又細部的石機真是恩物.

現在的CDP 大多都包括了可以由外面輸入做DAC解碼的功能 (除Naim等少數外)
如我現用的 Luxman DN150 , 討好我的是它的細小, 價格和表現值良好,   
當然同樣大小比較的仲有Nuprime CDP-9 , 出入是音色上的口味取捨 ,  視乎你的取向.

至於SACD 我就覺已是可有可無的地步了, 所以我由 Arcam CD37轉去了 Luxman DN150.
香港可以買到的SACD 曲目不外乎昔日流行曲重出, 古典音樂, 又或者某些hifi發燒錄音 ; 加上在黑膠潮下, 廠方出一張黑膠再送一張CD , 都很少而再另出一張SACD .
如果你是有收集SACD , 找一台好些的SACD機也無妨, 但太平的就唔好了.  

還是好音樂最好.