設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Arong2020

[膽機] 初嘗膽滋味 ^.^

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2020-12-25 22:09
我都有聽過LUMIN T2, 係好機  再看看未來如何吧? 說不定我也會轉用 CAS/ NAS系統.
真正的Cat 8 ...

原來師兄係跟科技同步的😆仲係咩行情都好清楚👍🏿👏🏿👏🏿
上次我上去威記都有看過supra cat8,我冇問過價錢,我相信都唔平!其實我都係一向用開cat6, 因為玩串流router 去T2要用二十幾尺長!嗰時仲諗緊用咩線?cat7咁長都好貴,所以膽粗粗響淘寶是買咗2條短嘅試吓先,一條Modem去router,另一條router去PC,測試上下載,都快咗三成左右....所以最後訂多條二十幾呎cat8!
幸好都好暢順😢
還有你最後講解CD嘅歷史和轉變,真係令小弟獲益良多🙏🏿😄

1萬

白鑽玩家

老而不

Arong2020 發表於 2020-12-25 23:11
原來師兄係跟科技同步的😆仲係咩行情都好清楚👍🏿👏🏿👏🏿
上次我上去威記都有看過supra cat8,我冇問過價 ...

廿幾尺的話就算Spura 都要自己DIY.
Cat 8 多左好多foil 的, 我年紀大兼眼花花, 應都做唔到.

另一個Lan 線牌子我信的是Commscope , 即是以前的AMP.
AMP已被Commscope收購,  但佢地都係出Cat 7 , 未有8

https://www.commscope.com/produc ... /category-7-cables/

腦場內的Cat 7 線....我也不知是不是真的Cat 7. 當時換router 都諗左一陣.  
太便宜的當然不可信, 但貴的又不是 Commscope. 我在灣仔找到墳Commscope 的也只去到 Cat 6 .
那既然Supra 有Cat 8 , 就入手1米去看看 (反正router 和 光纖modem 都很近) .  

再, 我有一個想法的,
腦場賣Networking 的地方有一種可以把 LAN -> optical 的東西, 如這個:
https://a9c60329-a-33d26cc0-s-si ... &attredirects=0
暫不計音質如何, 但如果以長距傳送而言, 光纖應是比LAN 線快而且少受干擾. 這個東西在大公司有時都會出現.
當然一買就是一對, 一個是 LAN -> 光纖, 另一個由光纖 -> LAN, 還得留供電位給它們

還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2020-12-25 23:36
Cat 8 多左好多foil 的, 我年紀大兼眼花花, 應都做唔到.

有呢啲新科技有需要嘅話可以一試...腦場嗰啲真係要自己衡量下,有牌子就穩陣啲(如你所說的)⋯⋯上網有時就係嗰少少先㑹產生快感..😅
其實如果一般用響PC 上下網,Wi-Fi,cat6已經好足夠?🤔除非真係想求超快/順同打機嗰隻....
串流嘅話有啲檔案dsf dff 就真係太大了...有大玩大,快啲穩陣啲,我其實都唔係太熟悉🙈都係估估下...講錯嘢多多見諒🙈🙇🏿‍♂️

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2020-12-25 23:36

如你說光纖,我都估計係好過lan線,你講嗰啲太深入我就真係唔識!
我係用netvigator,我個盒去Modem係用光纖線的,上次師傅上嚟佢話應該唔係用光纖的,之前安裝嗰個師傅偷偷地俾你用(我都唔係好明意思點樣偷偷地)佢都話好過LAN線

公司好似真係行光纖的🤔

1萬

白鑽玩家

老而不

Arong2020 發表於 2020-12-26 00:38
如你說光纖,我都估計係好過lan線,你講嗰啲太深入我就真係唔識!
我係用netvigator,我個盒去Modem係用光 ...

現在香港最快的寛頻係1000mb, 所以按數字睇Cat 6 線其實係夠。 之不過事實係我們當然希望兼容度越高的東西去做事, 甘樣就可以唔怕到頂就停或者未到頂就慢。

NAS/CAS 就是電腦+hifi的事, 對我來說還是很新, 我都在探索中。 近1-2年內變得很快, 如果我要入手都想找個穩定一些的時間。

這年是多了人講hifi 好多都如你一樣是全新手或一步步升級中的, 所以我可以答都盡量答, 其他比我有經驗的都出現了回答。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Arong2020 + 10 + 10 Thx!

查看全部評分

鉑金玩家

每個範疇都有高低。
CAS 玩到高端,不輸LP 或CD。問題是你願意花多少錢。

呢位玩家亦有玩LP及高級SET膽機,他說除少數極佳LP外,他自製Music Server (成本一萬英鎊以上),大部份音樂檔案都勝LP。

https://audiophilestyle.com/foru ... a-diy-music-server/

https://audiophilestyle.com/ca/r ... e-part-1-of-5-r907/

評分

參與人數 2威望 +90 金錢 +90 收起 理由
Arong2020 + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得
kl122002 + 80 + 80 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

回過來問下樓主, 有沒有買定後備膽?
以前我們用膽機的都會買定一套後備膽, 就是萬一聽到支膽有問題時候就換。

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2020-12-26 16:36
回過來問下樓主, 有沒有買定後備膽?
以前我們用膽機的都會買定一套後備膽, 就是萬一聽到支膽有問題時候 ...

見到你咁問真係開心,其實我都唔好意思再問師兄🙏🏿
驚唔好意思...😅
我都諗住睇吓幾時經開代理上去請教吓佢哋..換其他膽或更換原廠膽嘅問題☺️
呢部機好似有兩年保養,膽就有半年..
所以暫時都唔知有咩可以做到....!
其實我都想問一般膽壽命可以用到幾耐??
呢部機嘅方便係每個膽旁邊都有盞紅燈,如果着紅燈嘅話即是嗰個膽有問題需要更換!
最近我都睇過下其他膽機嘅資料,好似換唔同嘅膽又有唔同嘅聲,有平有貴,有啲仲超貴添!
如果想買多套唔同嘅聲..但又唔知邊隻好,又係唔係款款都啱用呢!?
好似又話一換就要換晒八隻膽😅咁前邊嗰六隻又係乜嘢嚟...需唔需要換呢?又需唔需要買定呢?我都係唔知道🙈😂

超新手真係論盡!😅

1萬

白鑽玩家

老而不

Arong2020 發表於 2020-12-26 17:38
見到你咁問真係開心,其實我都唔好意思再問師兄🙏🏿
驚唔好意思...😅
我都諗住睇吓幾時經開代理上去請教 ...

大支的叫功率管, 細的叫訊號管 . 由網上看, 原裝的是6 支 細的是ECC82 (12AU7) 和8支大的是 EL34 .
因為膽管是消耗品,  所以一般保用不會太長時間 .  沒記錯的話訊號管是耐用過功率管.
你的機沒有整流管, 所以不用太擔心.  整流管在以前不少amp都有, 不過一些機也選擇不用(如馬7, 老麥C22, Luxman SQ38D之後)

一支膽耐不耐用要視乎它的運作方式和電壓.
機身零件和供電只要正常就沒太大問題. 現在的老膽機事實上都仲可以用, 常見問題是不少以前的電容因日子太久而乾掉, 但隨機的膽管未必有事.  

有問題的膽管是如原本的銀頂變白 (有空氣進入, QC問題),  燈絲燒掉 (常見) , 或者管內零件弱化而令聲音變矇時要換  .
老膽機在著機的一刻會有大電流經過,  所有燈絲會閃一下. 這個動作會令燈絲很易燒掉, 所以以前的人常說 " 唔好成日玩開關制" 就係此原因
我不知新的膽機還會不會發生此事, 不過應少了很多吧?

管內零件弱化是無可避免, 一支管用久了就會發生.當我還是用膽收音機的年代, 因為收音機是天天用數小時的東西,  記憶中一年多一點都可能會換一次.
反而hifi 就未必, 因為不是天天用, 所以在我換機前都只是換過一兩次管.

按數據,  一支同一型號的膽管應大家都是一樣,  然而事實上可能是因為不同牌子的膽管(以及年代) 的用料和設計有些不同,  於是各有自己音色.  
以前要支支驗管子的情況不一定容易, 要有"他錶" 去量先得, 但你的機有dectector  所以不用太擔心.
舊時代是一換就是一套換, 免得因為管子一新一舊, 令聲音聽起來一邊硬一邊軟, 換就是一係換一套功率管式者一套訊號管

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

買後備管的好處是在有需要時自己在家中立即做, 也可以在特價時候入定貨.
以前的管子唔算貴,  所以一套換都不是問題.

現在新的JJ, Electro-Harmonix, Sovtek  都是如昔日一樣相宜.
你只要不找那些多人注目的舊管就根本上不會有問題. 舊的管如Mullard, Telefunken 等就太貴了, 而且因為多人用又買買賣賣的, 好似已被人用了很多次, 所以不值得去花大量的金錢在那裡.
如果真是要找舊管子一窺音色, 可以看看RCA, GE, Valvo 等等.
還是好音樂最好.