設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Arong2020

[膽機] 初嘗膽滋味 ^.^

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

cheungtsw 發表於 2020-12-19 15:44
我又唔覺得尖聲但係我覺得唔夠暖聲

呢個聲係客服同用家評語講的(用家唔知係咪造馬)講到成支神棒咁😑各有各出色喎🙈
或者你試吓銅出,我都俾佢玩左成個星期...銅出恍似人聲係暖咗少少,唔知係咪俾佢造勢影響..昆人入局!
最後都拆咗...遲吓先至玩!😂

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2020-12-19 14:10
香港好多野都有得買, 唔使上太多TB的.
而且人仔唔低, 計落有時上TB仲貴左....

經過上一次教訓,同埋你提醒我有機會假貨,我諗我都會放棄😅🙏🏿
還記得半年前想轉兩聲道周圍搵料,去咗荃灣工廈,前後級,兩件大約$16K... PM講可以一步到位😂上到去試聽,佢真係當啲人冇聽過音樂...冇一樣野得高中低音😅🙈🙈🙈🙈🙈
還有佢果部CDP ..個賣相真係好唔掂😅

回想呢啲都係樂趣😄
佢仲有啲隨身聽,啲耳機同升級線,佢話係佢調音的,升級線有啲要過萬..我即時試咗啦😢🙈🙈🙈🙈🙈🙈😂

其實呢個伎倆,周圍都有...一定要耳聽為實😆

1萬

白鑽玩家

老而不

Arong2020 發表於 2020-12-19 16:58
經過上一次教訓,同埋你提醒我有機會假貨,我諗我都會放棄😅🙏🏿
還記得半年前想轉兩聲道周圍搵料,去咗 ...

有些人可以係將正常的音色set 到唔正常去show 出黎. 我都唔太明佢到底聽到D乜野.
仍仲會問你覺爽唔爽過一幕, 有時真係唔知佢聽試你, 定還是你試機.
還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2020-12-19 18:49
有些人可以係將正常的音色set 到唔正常去show 出黎. 我都唔太明佢到底聽到D乜野.
仍仲會問你覺爽唔爽過 ...

Haha.. 🙈😂

鑽石玩家

kl122002 發表於 2020-12-19 07:46
MK 舊fuse 我都仲有, 當古物望了甘樣了.  以前我都會用.  基本上係一個MK插就有一粒, 不是什麼出奇蛋.
...

師兄的資訊非常詳細

鑽石玩家

kl122002 發表於 2020-12-19 10:19
好多人都問過我, 但我真係唔知MK邊度有...早兩日行過都無見過...
Supra 同古河係好得意的對立 ...

Supra 產品係威達代理,所以地庫米高可能有,而我上月頭都在代理大減價時入手條2M UK頭,用於拖板上,性價比一流!
Naim 202/200, CDX2, ProAc D20R, Power Line

鑽石玩家

Arong2020 發表於 2020-12-19 10:03
師兄想請問下旺角有冇得買LoRAD 2.5  SPC🙏🏿
只因想今午落旺角地牢走一轉順便看看啲古河插頭,同埋多 ...

Supra 產品係威達代理,所以地庫米高可能有!

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
Arong2020 + 10 好!唔該晒師兄!

查看全部評分

Naim 202/200, CDX2, ProAc D20R, Power Line

鑽石玩家

EricTse@FB 發表於 2020-12-19 14:23
拖板幾貴都會經一段時間或潮濕地方受到養化水氣影響供電穩定
你唔係大把錢去浪費跟人盲目買貴拖板
以我做 ...

師兄所言,同部份玩Naim的友人一樣,用電方面都係揀最基本的普通膠排蘇及用原裝跟機缐,但亦有同好友人也用其他線材及電線調聲,在玩HIFI的世界中,沒有好與壞,只有啱聽為上,當然安全最緊要!

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

今日部膽機由依粒粒轉咗做 SCHURTER

Screenshot 2020-12-20 064356.jpg

50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

1萬

白鑽玩家

老而不

heven 發表於 2020-12-20 01:45
師兄所言,同部份玩Naim的友人一樣,用電方面都係揀最基本的普通膠排蘇及用原裝跟機缐,但亦有同好友人也 ...

應該甘講
Hifi入面每一樣野都會影響到聲音, 猶其音色.  "影響" 無分好定壞,  只是一個現像而已.
有人覺好, 有人覺壞,  於是有人在變換之間樂在其中, 成了一種喜好.  

只是一定要明白一套hifi 真正發聲的是一對喇叭. 喇叭唔好, 用幾貴的機, 線材都係沒用.
唔會話換少少野可以同換晒成套機甘大效果, 果D文字同youtube片有多多少少都係誇張左
換好一些的線材和配件不是沒用, 它的原意只是在*原有的音質和音色*上*改善一些*而已, 並不是徹底的改.

很久以前都有聽過摩機的事...真是一個很有爭議的地方.
廠出的機自然是有廠的意思,  比如說 有機是用A牌零件去調他們想推出市場時的聲音效果,   
而摩機就是把原本的A換成B , 不斷地摩改達變成用家自己想要的....
如是說, 那麼為什麼當初還要那廠出的那台機, 而不找其他的呢?  

還是好音樂最好.