設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Arong2020

[膽機] 初嘗膽滋味 ^.^

鑽石玩家

Arong2020 發表於 2020-12-17 20:05
今日經過尖沙咀終於換咗20年前安裝嘅拖板用於玩AV機的🙈
平平哋玩住先、砂粒果然少咗😂 ...

在代理入手?

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
Arong2020 + 10 係呀尖沙咀威記

查看全部評分

Naim 202/200, CDX2, ProAc D20R, Power Line

鑽石玩家

kl122002 發表於 2020-12-18 11:59
Bussmann fuse 不貴, 幾蚊過港紙一粒 , 是很普通的插頭內用fuse .
SSP 華X 那間已有得賣, 不然去MK鴻光 ...

小工路過插咀 我貪慕虛榮,有啲廠缐原本係用你所提及的牌子fuse,但我全部換晒舊裝MK fuse ,就最近個條supra 2.5 SPC都棄用原來的fuse!可解用MK fuse,貪佢話made in UK ,唔啱唔好打面
Naim 202/200, CDX2, ProAc D20R, Power Line

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

Arong2020 發表於 2020-12-18 11:53
師兄請問呢粒fuse “Bussmann” 邊度入手,如方便嘅價錢幾多呢🙏🏿我覺得呢個真係會影響到😄
早兩個月前 ...

我而家用緊呢隻有乜問題
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

鉑金玩家

heven 發表於 2020-12-19 06:12
小工路過插咀 我貪慕虛榮,有啲廠缐原本係用你所提及的牌子fuse,但我全部換晒舊裝MK fuse , ...

本人對英式插蘇内Fuse  看法,認為係多嚿魚。
13A,部音響器材燒晒,都未燒插蘇内Fuse。
一般大功率Power Amp  ,裡面fuse 差不多是5A,會先燒,根本不會輪到插蘇内fuse燒。
多個香爐多個鬼,阻住個地球轉。
我現在用美式插頭,冇fuse。
以前用M K紅色醫院級紅色插蘇,裡面fuse 代之以紫銅棒。

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
Arong2020 + 10 有道理呀師兄

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

heven 發表於 2020-12-19 06:12
小工路過插咀 我貪慕虛榮,有啲廠缐原本係用你所提及的牌子fuse,但我全部換晒舊裝MK fuse , ...

MK 舊fuse 我都仲有, 當古物望了甘樣了.  以前我都會用.  基本上係一個MK插就有一粒, 不是什麼出奇蛋.
唔似現在被人炒到貴晒, 成幾十蚊先得1粒仲搞冷藏版  : https://www.facebook.com/Tel92238328/posts/2744677805750617

MK 後來換成了EverReady , BG,  再中間有段時間係 SEM,  現在是 Bussmann .
下面是網上圖, 有傳說級的BBC MK 插 :

https://images.app.goo.gl/b1kNbe6Gxp3SJoWT8
https://images.app.goo.gl/TRX8U9EZ4TGcC7K16

其實MK插來來去去會用在hifi 上的只有3種 :  646, 655, 655D8
646 是呢種, 有黑有白 :
https://images.app.goo.gl/TtSBSVvKQWFcpS4i9

655 又叫Toughplug ,  是當年對打另一家叫Duraplug 公司出的大插頭, 有黑, 白, 紅, 橙:
https://images.app.goo.gl/S97tYGvWm9Y6pMkW6

655D8 即是好多hifi 同好叫的醫院插, 因為fuse 位是銀的, 傀導性好少少, 覺好聲D. 是有紅, 白兩色  :
https://images.app.goo.gl/rwiUDHT69jjNDE6y9

Fuse 係英式一定要用物品, 是英式用電安全法例下的要求, 同時香港都係.  將Fuse 換床其他物品本物是不安全的事.
唔代表一個方腳插就一定用 13 amp . 方腳插只是設計成可以最高用 13amp (安全系數) , 而實際上有時可以是插上用5 或 10 amp 的fuse (電腦用的黑電線內最常見)
還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2020-12-19 07:46
MK 舊fuse 我都仲有, 當古物望了甘樣了.  以前我都會用.  基本上係一個MK插就有一粒, 不是什麼出奇蛋.
...

師兄想請問下旺角有冇得買LoRAD 2.5  SPC🙏🏿
只因想今午落旺角地牢走一轉順便看看啲古河插頭,同埋多啲野睇😆

1萬

白鑽玩家

老而不

Arong2020 發表於 2020-12-19 10:03
師兄想請問下旺角有冇得買LoRAD 2.5  SPC🙏🏿
只因想今午落旺角地牢走一轉順便看看啲古河插頭,同埋多 ...

好多人都問過我, 但我真係唔知MK邊度有...早兩日行過都無見過...
Supra 同古河係好得意的對立關係,  你會留意到用家群係有古河就無Supra, 有Supra 就無古河 .

古河我都用過電源線,  插頭等等. 認真說, 個性是越貴越強烈, 真是要講同機本身夾機和你的口味.
至於平的入門東西, 如那個英式金插,  IEC 等都不差, 聲音厚少少而不失分析力. 比較Supra起是有少少貴 , 卻是中性一些.  
還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2020-12-19 10:19
好多人都問過我, 但我真係唔知MK邊度有...早兩日行過都無見過...
Supra 同古河係好得意的對立 ...

明白!唔該晒師兄!只有再去尖沙咀走一轉🙏🏿
我參考過見淘寶啲古河真係有貴又平,唔知可唔可靠?但對於我來講有啲都幾貴下😆香港鋪就唔知咩價,意思係淘寶冇問題嘅話會平好多?🙈
因為我想買對古河銅比呢部膽機用...🙏🏿

但聽你咁講兩者有衝突或者遲下先至再搞💪🏿

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

cheungtsw 發表於 2020-12-19 06:32
我而家用緊呢隻有乜問題

如果你講淘寶嗰三條灰士...佢話金銀方向對調又話唔同聲,搞咗我成個星期,其實都未作肯定好咗定壞咗,人聲應該係好咗聽來舒服咗,但立體聲好似少咗,唔知呢啲係咪好咗或者叫中性左....遲吓再試!
只因當初又訂咗電源線、濾波器(搞到我當時好亂!)呢個都係貪玩嘅...預咗冇期望!
電源線就應該唔得,濾波器出來嘅聲音又太過死估估.冇咗節奏感,所以呢個我都唔會用!

其實好多嘢換左聲音係有少少改變,但這少少改變其實係咪好咗,果一刻真係好難確定,況且聽每隻碟嘅錄音又唔同,出來嘅效果都唔同,我哋又應該點樣可以處理😢

1萬

白鑽玩家

老而不

Arong2020 發表於 2020-12-19 10:55
明白!唔該晒師兄!只有再去尖沙咀走一轉🙏🏿
我參考過見淘寶啲古河真係有貴又平,唔知可唔可靠?但對於 ...

我當時買一個古河英式插(最低model, 金) 金新大約是HK$800有找 參考了.  
是在SSSP 高O 入手.  SSP 高O是信得過hifi 用品鋪.  

古河因為名氣而利潤大於是好多假貨, ebay 都有假, 甚至本地的另一個數字forum 2手區都目過有人賣疑似假貨,  我當年買的時候都要好小心. '
還是好音樂最好.