設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Arong2020

[膽機] 初嘗膽滋味 ^.^

1萬

白鑽玩家

老而不

Arong2020 發表於 2020-12-19 11:01
如果你講淘寶嗰三條灰士...佢話金銀方向對調又話唔同聲,搞咗我成個星期,其實都未作肯定好咗定壞咗,人 ...
其實好多嘢換左聲音係有少少改變,但這少少改變其實係咪好咗,果一刻真係好難確定,況且聽每隻碟嘅錄音又唔同,出來嘅效果都唔同,我哋又應該點樣可以處理😢

這個正正是hifi 友經常遇到的問題. 不只新手, 好多老手都係.
諸等的改變係好難用客觀的變好變壞去界定, 也於是最後改變的會是用家自己對音樂的喜好和方向.

以前也試過買多了就會發生像你的情況, 因此我最後是主張簡約單用機, 有必要先買, 沒必要的就先看看再決定買不買.   
我之前是用德國brennenstuhl拖板.  但家中的電子器材太多 (電視, blu ray 機, wifi router 都用電子火牛) , 再想要用粗少少的線身給hifi供電才開始找hifi用拖板, 試了很多牌子, 最後 找到Supra 當是上岸.
還是好音樂最好.

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

Arong2020 發表於 2020-12-19 11:01
如果你講淘寶嗰三條灰士...佢話金銀方向對調又話唔同聲,搞咗我成個星期,其實都未作肯定好咗定壞咗,人 ...

唔好意思咁好啦啦撳錯咗反對.

我淨係金色入銀色出冇搞其他嘢
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

cheungtsw 發表於 2020-12-19 12:01
唔好意思咁好啦啦撳錯咗反對.

我淨係金色入銀色出冇搞其他嘢

當時我也問過客服、看過一大堆評語(淘寶是首要做的,但都好大機會賴嘢的😆)
銀出聲音就比較響啲高啲..
銅出就比較暖聲..
來來去去都係咁分😂
其實我係應該要聽一排先,套機比較新,聽清楚先,再作出比較,這樣比較清楚啲🙈
所以而家什麼都沒有用,再聽一排...先去比較😅

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2020-12-19 11:36
我當時買一個古河英式插(最低model, 金) 金新大約是HK$800有找 參考了.  
是在SSSP 高O 入手.  SSP 高O是 ...

收到..唔該晒!高x 我也曾幫襯過,好多師兄都話價錢合理!

還有謝謝你嘅提醒...我都幾乎忘記咗

黃金玩家

三星玩樂勲章

Arong2020 發表於 2020-12-19 12:47

還有謝謝你嘅提醒...我都幾乎忘記咗 ...

玩下先update

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2020-12-19 11:51
這個正正是hifi 友經常遇到的問題. 不只新手, 好多老手都係.
諸等的改變係好難用客觀的變好變壞去界定 ...

完全同意師兄咁講,我都有少少向呢個方向諗:簡約單用機, 有必要先買, 沒必要的就先看看再決定買不買!
例如20年嘅拖板就應該要換..換完都好明顯好左,果件野真係老化🙈😆其他嘢慢慢再搞💪🏿

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

ATC7 發表於 2020-12-19 13:02
玩下先update

完全正確!唔該晒師兄🙏🏿
依家都未清楚套機嘅去向慢慢先搞💪🏿

1萬

白鑽玩家

老而不

Arong2020 發表於 2020-12-19 12:47

還有謝謝你嘅提醒...我都幾乎忘記咗 ...

香港好多野都有得買, 唔使上太多TB的.
而且人仔唔低, 計落有時上TB仲貴左....

銅出就比較暖聲..
來來去去都係咁分😂

->正常

通常升級係當套機用左至少一季(3個月)之後先*開始*搞, 呢個係我的習慣.
還是好音樂最好.

銀級玩家

Arong2020 發表於 2020-12-19 13:08
完全同意師兄咁講,我都有少少向呢個方向諗:簡約單用機, 有必要先買, 沒必要的就先看看再決定買不買!
...

拖板幾貴都會經一段時間或潮濕地方受到養化水氣影響供電穩定
你唔係大把錢去浪費跟人盲目買貴拖板
以我做過音響經驗啲專業器材都係用普通平價拖板插器材一樣咁好聲
商人要搵錢會出啲迷信產品引你買
其實一部機或喇叭音質好唔好係講本身機內部結構,布局,用咩零件質素,用咩電源處理方式有莫大關係影響表現
如果你部放大器有質素嘅話係唔駛攪咁多野去改善音質
記得李英立先生講過只要你懂得點去改善放大器不足之處係唔需要用貴價錢買負產品改善音質
我個人接觸過平貴音響或專業器材都係唔需要攪一大輪野先改善到音
我工作上或學野上接觸過唔同音響專家一啲玩音響簡單教路
最實際去改善音質表現係將放大器唔好嘅設計,零件,布局改機處理
但我早期親身見過啲改機師傅係唔會攪Fuse都一樣改到部機好聲
我有位親人長輩做代理維修膽機專家佢教我自己改後級輸出級用幾粒靚電容已經另部Luxman 音質提升好多
另外熟識電子設計嘅師傅有講過Fuse係電源處理入機之前嘅通電保護處理對音質影響唔大
Fuse 比電輸出到線路板直入個部分開始經過多重零件質素影響最大音質
其實簡單啲講最大影響音質係線路板內部走線布局互相干擾同零件質素
因為次級零件或銅路最易有電流嘈音出現
零件之間係連接個度影響音質最大
所以我見一啲摩機專家先攪線路板上嘅零件多

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
Arong2020 + 10 話題性討論,極具參考價值..同意呀學到野!.

查看全部評分

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

Arong2020 發表於 2020-12-19 12:39
當時我也問過客服、看過一大堆評語(淘寶是首要做的,但都好大機會賴嘢的😆)
...

我又唔覺得尖聲但係我覺得唔夠暖聲
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼