設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Arong2020

[膽機] 初嘗膽滋味 ^.^

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Arong2020 發表於 2020-12-17 20:02
師兄咁堅玩調音

信佢一成🤭

1萬

白鑽玩家

老而不

Arong2020 發表於 2020-12-17 20:57
真係唔該晒師兄🙏🏿其實我都係睇你另外一個post你提議的😅
我覺得我要換,拖把成20年!
我淨係識玩13amp, ...

謝謝你,  我都只是希望幫到大家. 如果 Supra 可以合你耳就最好了.
Supra 走中性聲, 少noise , 價位一直大眾化而實用.  以由入門基礎, 參考,  或者日後到左某個返樸歸真的退燒期時的幾好的選擇之一.
當然有些同好是會取Isotek 或者其他牌子, 只是能做到 親民價位的暫時只有Supra .  
剛才提的2.5 LoRad SPC 在shileding 上做得很好,  我有2條分別用在入Supra 拖板和 Luxman DN150 . 出來的力水夠之餘, 也夠靜, 令聲音立體.

1.5 LoRad , 2.5  LoRad , 和 2.5 LoRad SPC的出入是在線材的粗幼  
1.5 LoRad 的線芯是 1.5sqmm  - 幼
2.5  LoRad 和 2.5 LoRad SPC的線芯是 2.5sqmm - 粗 ;
2.5 LoRad SPC的線芯是加入了鍍銀成份, 改良電傳導 , 令音色清晰多一點, 也靜一點.

日後你再升級時或者會考慮 Isotek ,  PS Audio , Audioquest, Inakustik 等等... 之後會發覺真的不同牌子在不同價位下有唔同的音色出入. 那個時候就是講口味的時候了.  
一些牌子如Isotek 的線材是有用上比 2.5sqmm 更粗的線芯, 如 3或4 sqmm.... 但那個應是在 mono block 級, 或者較大用電量的電器時才使用.
然而在一個正常, 沒改裝電力系統的住宅家中, 一般只有 英式13 amp (方腳插) 給普通家電使用, 也如是說那個方腳插只能提供最多13amp 的電力 (已經好足夠)  

講開又講多少少心得 ... ..唔好嫌我長氣...
英式Hifi 大多是 用 13amp 頭. 所以如果是英式的hifi 電源用品都一定是 13amp 方腳, 而且當中一定有fuse .
Fuse 在英式電力系統中是必需的, 而Fuse 值大小是因應電器需求而定.  Fuse 不貴, 但有水準的我自己常用的是 Bussmann.

20年的東西最好換一下. 當中的銅料不多不少都會因為歲月而有氧化 .
氧化的銅料會增加電阻,  所以令機器取電少左之餘, 昔日的大電視機有時仲會多左少少雪花.

負載大的地方如拖板, amp 等不妨用粗少少的線材, 如 2.5 sqmm, 一定聽得到差異.   
一般新手不太留意的是線芯的粗幼. 跟機線 (黑色的 "雞線" ) 細心看線身上只是 0.75sq mm 或者1.5sq mm,
論負載這種粗幼度或者是可以令機器運作,  但如果往往會覺不夠力水,  也因此換了蛇身一樣粗的頓時會覺明顯令力水, 分晰等有變化.
然而換成了蛇身一樣粗的hifi線實際所換的,  基實是線芯的粗幼度, 線芯物料, 線芯織法, 再另加不同的shielding 物品去做防RF/EMI之餘同時達到調出自家品牌的音色效果.

還是好音樂最好.

銀級玩家

樓上個位師兄Hd2你有咩高建?
你識調音?
等我同你講埋全句 "信你一成都偷笑‘’係咪咁意思呀?
等我講簡單我來歷!
係網上你唔識我,我又唔識你講咩吹咩任何人都得係咪
但我未係post76出現時已經係其他網post不小音響話題或討論十多年。
我有時係其他網post玩音響一啲心得都唔一定有人信
但係我對音響智識唔敢講最強或係專家
起碼我因為熱愛音響關係而對音響有極大興趣
之後走去找更多有關音響資料從而學到更多有關音響知識
因為我熱愛音響關有親人係做過馬仔同Quad,麥景圖香港維修師傅
我自己親身見到這親人還會Diy馬仔,Quad,麥景圖膽機可以跟原設計圖裝組來玩
係親人大師傅屋企住排學到切Diy喇叭同更多音響智識
因為我對音響知識進步後就有人介紹我去做過一間公司舞台音響後台控制,採購影音係統,唱片業錄音混音影片制作,幾項工作
就係工作關係學到同見識到更多專業音響知識同一啲技術調音
以上係我其中個人真實寫出來信唔信由人
緊記學到野係自己咁Hd2 你學到啲咩?

銀級玩家

Arong2020 發表於 2020-12-17 20:02
師兄咁堅玩調音

係呀我用圖片中嘅物件調音
因為線係用電流方式做傳送可以用物理角度改變聲音表現調出想要嘅聲音
唔同線物料可以改變高音khz,低音Hz不足
呢啲方法我係以前做錄音室時學野啟發出來
調線原理上係同用Eq改變音色Hz一樣
我係喇叭低音負插兩寸銀後低音會多咗
另外因為我想要高音更出就試驗多次調聲
最後結果係用長銀線插係高音部分放大器插正同喇叭插正連埋一齊
我相信有人會問點解只插兩寸?
因為喇叭線成條插會有機會係改變聲音時會好大機會連放大器嘈音加大
用短線方法可以加線微調得來嘈音唔會加大
我係0.5mm銀線做調音嘈聲唔會更明顯放大

鑽石玩家

kl122002 發表於 2020-12-17 20:32
如果連佢的LoRAD 2.5  SPC 都一齊用會仲好

我都用嚟條power cable 喺部QB6 UK喥
Naim 202/200, CDX2, ProAc D20R, Power Line

鑽石玩家

Arong2020 發表於 2020-12-15 14:32
謝謝師兄建議!🙏🏿

你講呢個”Bias”其實部機右手邊有呢個制L/H,

師兄,請問你提及的接近20年喇叭chario hiper 3000怎樣保存?我剛換了對LS3/5a,我將之前嗰對ProAc 1SC FE 存放在電子防潮箱中,設相對濕度為六十幾度!原意為防潮而防發霉啊!
Naim 202/200, CDX2, ProAc D20R, Power Line

鑽石玩家

黎部好野黎架 之前聽過 同200,300 都唔錯~佢唔係傳統膽機 好慢好淋  比較爽快!!價錢都貼地

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
Arong2020 + 10 認同到一個點呀

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2020-12-17 22:34
謝謝你,  我都只是希望幫到大家. 如果 Supra 可以合你耳就最好了.
Supra 走中性聲, 少noise  ...

非常感謝師兄詳盡解釋🙏🏿
對於我來講好有幫助真係長知識!玩電真係高深學問,經驗好重要...唔識既我真係唔知從哪裏入手,最可怕的是價錢又唔平,買返嚟聽唔到自己想要的真係嘥錢嘥時間....更糟的是變壞左就真係一肚氣...再感謝有你呢位師兄中肯介紹,講解埋咩線材性質又親民價...我諗好多師兄都喜歡、錢真係唔可以亂洗(尤其係而家咁嘅疫情、市道又差)價錢貴既又未必適合自己器材,買返去嘅話都係估估下😂
如果再有師兄分享多啲真係行少好多冤枉路....🙏🏿

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
kl122002 + 80 + 80 你客氣了..^_^

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

EricTse@FB 發表於 2020-12-17 23:33
係呀我用圖片中嘅物件調音
因為線係用電流方式做傳送可以用物理角度改變聲音表現調出想要嘅聲音
唔同線物 ...

我對呢啲真係唔唔識,也沒有去研究,但真係好感謝師兄分享...你對於音樂嘅熱愛遠遠超越了我....你真係好勁💪🏿
我只係一個好喜歡聽音樂的普通人😅

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

heven 發表於 2020-12-17 23:57
師兄,請問你提及的接近20年喇叭chario hiper 3000怎樣保存?我剛換了對LS3/5a,我將之前嗰對ProAc 1SC F ...

其實我係冇刻意去保養🙈
我一向只係放喺一個當初叫師傅做嘅入場地櫃,俾我當時5.1用的,兩邊當然是擺喇叭的,沒有門,只係去膠片舖度身訂做左兩塊膠片,上邊頂部有弧度勾住兩旁,需要聽歌時就輕易拿取,這樣只是防塵作用!(內裏我會放啲防潮包!!)
但之前都起碼冇聽左八年以上,因為家中有新小朋友,所以冇開很久...當早年前聽返仲有聲,但有一隻喇叭下角,木材已經脹爆咗,咁又未至於看到入邊🙈
就是這樣,香港非常潮濕,如果你真係唔聽佢,你的做法我相信是好的...但或有更好的我唔識😅