設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Arong2020

[膽機] 初嘗膽滋味 ^.^

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Billyham 發表於 2021-1-5 10:38
條Belden 紅線係好嘢,12AWG 直徑2.05mm,截面積3.3 sq mm ,要來做拖板電源線,冇得輸!

拖板電源線愈長 ...

再次謝謝師兄詳細講解!小弟真係獲益良多..🙏🏿
紅色線Belden 好多師兄都話唔錯好正又抵玩👍🏿但我諗暫時唔換住,因為都要再買成十幾呎又要再穿過線,線都相當硬!用住呢條粗粗地白色線先,呢啲線都回想返之前嘅音響,好像紅黑既喇叭線咁...好舊式😂依家聽..人聲同爵士高中低都好滿意夠晒暖/厚.....因換完兩條線之後,我覺得加強左唔少低頻,自覺得已經好好👍🏿如果輕輕加一浸10仔落去..感覺上響地下有一浸低頻上來,另有一番感覺...👍🏿
大鵬嘢就加大少少力,都相當震撼下..中頻好靚...再加拾仔我現在都好滿意🙈
見到師兄嘅DIY..雖然我唔係太過明白效果會係點...師兄確係好勁👏🏿👏🏿👍🏿😆

1萬

白鑽玩家

老而不

Arong2020 發表於 2021-1-5 10:05
明白!又學到野..唔該晒師兄!🙇🏿‍♂️🙇🏿‍♂️
講起之前..初嘗音樂應該係小五,屋企人第一套hifi 應 ...

有師兄提醒了我awg的換算, 改正了。

80年代是一個以力量主導的年代, 是有種“音量大=好”的概念, 聽跳舞音樂的beats 要夠力先得, 還有混合電子音樂的穿疏是一門潮流。 這種音色在今天還是有一定影響力 (因為不少人都是80年代出身),所以不難發現有點相近的身影。

至於說hifi 怎樣才是hifi, 是另一個有趣的問題。 如果你找舊書, 不同時代的人有不同的見解。 而這個時代是高分析力, 有音場(sound stage) , 成像等等。

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2021-1-5 16:31
有師兄提醒了我awg的換算, 改正了。

80年代是一個以力量主導的年代, 是有種“音量大=好”的概念, 聽 ...

說得真係冇錯😂👍🏿👏🏿

鉑金玩家

Arong2020 發表於 2021-1-5 14:40
再次謝謝師兄詳細講解!小弟真係獲益良多..🙏🏿
紅色線Belden 好多師兄都話唔錯好正又抵玩👍🏿但我諗暫時 ...

我其實都係門外漢,只係鍾意搞搞震。

我哋啲老人家,都唔識玩subwooofer。

你嗰條白色電線,只有15AWG,最高電流負戴量大約係10A,用來做拖板電源線,如果長嘅話,可能有的勉強。

如果你願意,得閒嘅時候,將你插在拖板上所有音響,高峰用電量(W)加埋,睇吓有多少。

W=VA,香港 V 是220V,就可以計出電流A。

一般來講,電線電流負戴能力最好係實際用量嘅兩倍。

同樣道理,你嗰裕華買嘅隔離牛,亦可以睇吓。

1萬

白鑽玩家

老而不

Arong2020 發表於 2021-1-5 17:31
說得真係冇錯😂👍🏿👏🏿

大聲不是問題.
以前我家在大坑, 近勵德邨都聽到那種音量. 老遠都知某戶人在播梅姐唱 烈燄紅唇.

其實要清晰的是 從"大聲" 中想得到什麼 : 臨場感? 細節? 活力感? 等等
不同人有不同的答案, 所以有不同的組合, 也在過程中會有與人比較的心態.
只要不走歪道, 跌入無止竟的追求和比較, 或者鑽牛角尖的地方,  那麼你很自然會找到你的答案, 那個也應是在hifi 中看透了一些事的時候.
還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Billyham 發表於 2021-1-6 09:54
我其實都係門外漢,只係鍾意搞搞震。

我哋啲老人家,都唔識玩subwooofer。

師兄太謙虛啦😅我都係見部膽機有得玩...同埋床下底有部陳年十仔...橫掂有時間..我就真係搞搞震囉🙈
再次謝謝B兄深入講解缐材!
但有啲奇怪..見有條短嘅Belden紅線響度,前日將佢換咗去裕華買嘅隔離牛...連裏面可以換的都換左Belden 🙈
聽咗兩日,聲音響左有少少尖嘅感覺!😑😑 唔知係咪未煲好呢😂又唔知有冇聽錯,但今日聽都係咁!
唔知係咪耳朵冇乜狀態,再聽多兩日先,睇吓鍾唔鍾意..唔得嘅話就要還原番🥲🥲
唔知係咪依家啲音響靈敏度真係好高呢😢🤔

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2021-1-6 20:12
大聲不是問題.
以前我家在大坑, 近勵德邨都聽到那種音量. 老遠都知某戶人在播梅姐唱 烈燄紅唇.
{:6_158 ...

😂😂嗰時小時候聽大聲真係好爽架...完全唔知咩叫失真🙈最緊要有快感!
而家我就鍾意聽簡單慢歌..求舒服、放鬆..真實聲嘅感覺😆有啲師兄仲要揸住杯紅酒添😂
唔知有幾多師兄真係已經搵到自己想要嘅...音樂呢!😅

1萬

白鑽玩家

老而不

Arong2020 發表於 2021-1-7 20:14
師兄太謙虛啦😅我都係見部膽機有得玩...同埋床下底有部陳年十仔...橫掂有時間..我就真係搞搞震囉🙈
再次 ...

聲音"尖"意味聲音集中了在高音單元中發出.
在那個尖的同時會有種聲音有沒希被壓得"窄"了少少的感覺?
還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2021-1-7 20:20
聲音"尖"意味聲音集中了在高音單元中發出.
在那個尖的同時會有種聲音有沒希被壓得"窄"了少少的感覺? ...

Sor..其實我用尖係有少少誇張咗...係響亮左!(應該係推力大左,絕對冇拆聲嘅感覺!)
只因3/5A 中音人聲已經好出...其實本身我係想人聲收返少少,有啲似唱山歌嘅感覺😂收咗嘅話感情會好好多😊
之前換嗰兩條線人聲已經好咗好多好多!
..或者煲多一排看看點先💪🏿

1萬

白鑽玩家

老而不

Arong2020 發表於 2021-1-7 20:35
Sor..其實我用尖係有少少誇張咗...係響亮左!(應該係推力大左,絕對冇拆聲嘅感覺!)
只因3/5A 中音人聲 ...

即是人聲走前了,  有沒有好似對著自己衝的感覺?

新線材等的是可以煲, 但不等於是煲得耐就一定好. 有時候是聽者習慣了某種聲音而已.
還是好音樂最好.