設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Arong2020

[膽機] 初嘗膽滋味 ^.^

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Billyham 發表於 2020-12-28 10:08
可能你已經知道,但一定要記得,要接喇叭至好開膽機,否則會燒輸出牛。
接一對Dummy Load 電阻亦可,4 ohm  ...

真係好感謝師兄提醒 ...呢樣真係要小心!👍🏿
我平時都好小心volume 制,尤其係呢一部算火數大,開關機我都會收晒先至做,調教大聲我都會好小心...驚撞到個制.

鉑金玩家

Arong2020 發表於 2020-12-25 12:43
收到~明白🙏🏿
上次威記我問拖把有咩特性,佢話靚啲外殼硬正同埋有個磁環咋🙈
新手只係用得兩個..下一個 ...

散熱抽氣扇介紹你用此產品,我自己都用緊。
https://www.amazon.com.au/dp/B00 ... 2_282382012_TE_item

可分段變速。
電源可用手機5V充電器, 但我自己做一個綫性5V電源,以減少手機充電器 switching power supply 所做成的噪訉汙染電源。
亦加咗 Ferrite Clamp (灰色)在電線上以防止發出噪訉。

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Billyham 發表於 2020-12-28 11:22
散熱抽氣扇介紹你用此產品,我自己都用緊。
https://www.amazon.com.au/dp/B00JLV4BWC/ref=pe_2361882_28 ...

👏🏿👏🏿👍🏿🙏🏿
我要用啲小型啲,因為要放落櫃中...這個是養魚用的風扇😂
但真係好fit..高低兩個速度,低速還可以,高速就太嘈了!
或者遲吓搵吓有冇啲靚仔啲靜啲應該會貴少少嗰啲..要用返個外殼!😅

鉑金玩家

Arong2020 發表於 2020-12-28 12:00
👏🏿👏🏿👍🏿🙏🏿
我要用啲小型啲,因為要放落櫃中...這個是養魚用的風扇😂
但真係好fit..高低兩個速度, ...

啱用就好!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Arong2020 + 10 + 10 Thanks Ching!

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

響床下底摷返20年嘅10仔..之前聽唔到嗰啲歌可以聽到了..嘭嘭聲😆
回想起讀書時候落disco..Central-underground/DD☺️

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
kl122002 + 80 + 80 恭喜哂Ching

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2020-12-24 14:26
你是用在拖板上, 還是amp內?
而如果amp都插supra 拖板, 是在最近燈的一個, 還是其他位置? Supra 廠說 ...

嗰日響床下底搵到一大餅三蕊線,我見到都幾粗,咁就試吓用落拖把度,因為我都諗住要十幾呎去另外一個牆插蘇!真係估唔到效果又幾好,我諗暫時用住先..都真係唔錯,咁就不用去買supra 電線,況且冇咁長!😅
圖片中紅色係其他師兄呢度介紹的,好明顯換左之後好過佢😆

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

諗住個櫃冇位就唔用,早兩日都認真試左好幾次,用咗確係背景靜左,音樂明顯係清脆左,人聲都清晰左、咁就真係唔用唔得,搵另外一個位放好佢,所以電線就要用長啲🙈
呢舊嘢零一年響佐敦裕華國貨買的,好似$800左右。當時係有朋友玩膽機話叫我一定要用喎!
你哋玩嗰啲高階嘢‘電處‘我諗肯定仲正🤤

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
kl122002 + 80 + 80 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

Arong2020 發表於 2021-1-4 23:00
嗰日響床下底搵到一大餅三蕊線,我見到都幾粗,咁就試吓用落拖把度,因為我都諗住要十幾呎去另外一個牆插 ...

原來是Belden 83803 ,
此線是 12AWG 換做公制即是直經 2.0525 mm, 3.31sqmm 當然比你原本的 1.5 sqmm 粗了 , 也有shielding 所以應會靜少少, 只是不及Supra 的2.5sqmm 粗.
既然你在華X , 可以去問下 Duraplug, MK Tough plug 用下嘛.

線芯粗左, 電阻是會少左D, 出來的聲自然是響D , 好聽D .
但不要以為一定越粗就越好. 好多時hifi 線過左 2.5 sqmm 呢個位, D野會變厚左, 我至少覺有些位置會遲頓左D, 講細緻的地方就可免則免, 如DAC.
只是一些用電量大的機才要3.5sqmm 這種粗幼, 或者就是由牆物供電去電處, 大拖板時才用

高階的電處開始有多多少少講口味了. 這個如果你是很清楚知自己概念就OK . 不然真的可以玩幾年都唔知點做.
信不信由你 : 很多老前輩, 退燒友都係到最後最想搵返以前第一次覺 "好聲" 的果種hifi感覺. 而在我身上發覺這種最大的感覺就是 " 簡單就是最美" .    

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2021-1-5 00:22
原來是Belden 83803 ,  
此線是 12AWG 換做公制即是 2.0525 sq mm, 當然比你原本的 1.5 sqmm 粗 ...

明白!又學到野..唔該晒師兄!🙇🏿‍♂️🙇🏿‍♂️
講起之前..初嘗音樂應該係小五,屋企人第一套hifi 應該係..一套西裝JVC, 擴音機,equaliser,石英唱盤,連高高的坐地Hi-Fi櫃是原裝JVC的,中間部份放唱盤,當時好鍾意黑膠嗰種味,唔係音樂(當然音樂都正!)係唱片博博的密封膠袋,介開咗之後,內裏發出來嗰種膠味,真係好索...😂玩咗一排,跟住就加cassette deck ,燒帶用於cassette機去沙灘爆機!(俾我搜尋到圖片😅)
嗰時真係唔識分咩叫做好聲,最緊要夠大聲,淨係識高低音..夠高夠嘈就好正!
之後就玩呢啲隨身聽(唔知有冇排錯位!)
Cassette 机>CD機>Sony MD機>MP3>现在既dac player!
而家聽緊m15+Aroma thunder+一條普通嘅升級銅線 而家覺得呢個組合好正可以退燒😅

鉑金玩家

Arong2020 發表於 2021-1-4 23:26
諗住個櫃冇位就唔用,早兩日都認真試左好幾次,用咗確係背景靜左,音樂明顯係清脆左,人聲都清晰左、咁就真 ...

條Belden 紅線係好嘢,12AWG 直徑2.05mm,截面積3.3 sq mm ,要來做拖板電源線,冇得輸!

拖板電源線愈長,就要愈粗。

我的拖板電源線,長約10 呎。將Romex  10 AWG
單芯入牆銅線拆開,每條直徑2.59mm ,截面積5.26 sq mm,火線及中線稍為繞纏,再纏上等粗之地線,外面套上金屬編織套管,套管兩端各銲上一條 drain wire 來接地。
用來接AC Filter ,然後接拖板,供電前後級擴音機,推座地喇叭,兩個串聯之8吋 woofer出聲甚為振撼。

單芯銅線有個好處,電去得快。

許多人認為Power Amp 不可接AC Filter ,那是一種迷思。我自製的AC Filter,Common Mode.Choke 用16A的,絕對够力。加上X,Y safety filter (capacitor)過濾雜訊,聲音乾凈,音場極佳。