設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Arong2020

[膽機] 初嘗膽滋味 ^.^

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2021-1-10 09:17
不妨將Falcon喇叭拉出少少放, 不然會在那個櫃內空間另起回音.

再次唔該師兄🙏🏿…拉出後音場闊咗冇咗少少隆隆聲(之前以為係音樂餘音,原來應該係無的)...感覺而家係靜唒更舒服🙇🏿‍♂️🙇🏿‍♂️
歌星而家專心演繹中...👍🏿😆

1萬

白鑽玩家

老而不

Arong2020 發表於 2021-1-10 12:43
再次唔該師兄🙏🏿…拉出後音場闊咗冇咗少少隆隆聲(之前以為係音樂餘音,原來應該係無的)...感覺而家係 ...

我明白香港地方唔多, 但你這種擺法其實是不好.  
如果真是沒方法, 可以在後方放吸音棉或隔音棉之類做吸/隔音, 可以再進一步減少隆隆聲, 或櫃內回音的問題. 吸音棉或隔音棉在新填地街可以找到.
還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2021-1-10 13:59
我明白香港地方唔多, 但你這種擺法其實是不好.  
如果真是沒方法, 可以在後方放吸音棉或隔音棉之類做吸/ ...

聽咗3小時確係真係舒服咗...空氣感好咗..真係㗳得杯落😆
再請教下師兄所說隔音棉,是否加背後已經足夠?左右兩邊不需要嗎🙏🏿🙏🏿方便嘅話能否告知及照片用那一款隔音棉比較好...無言感激!😅
另呢度有位大師兄給我一點提議,減養一個魚缸,將個櫃改細,兩邊放一對落地喇叭😅😃
搞到我心痕痕....兩對喇叭就真係圓夢了🤤

1萬

白鑽玩家

老而不

Arong2020 發表於 2021-1-10 16:20
聽咗3小時確係真係舒服咗...空氣感好咗..真係㗳得杯落😆
再請教下師兄所說隔音棉,是否加背後已經足夠? ...

你的第一張照片有點黑, 我看魚缶卻看不到下方...

如果能把hifi 和 喇叭放到別的地方就是最好做法. 家中還有沒有地方可以另置?
沒的話就真是由隔音棉 / 吸音棉上下手, 那會是個很考耐性的工程.
特別注意的是 隔音棉和吸音棉是2種東西, 前者隔音, 後者是在吸音 .  網上有, 街上新填地街都有售.
然而要用多少和什麼位置, 恕我因為不在你府上, 沒法憑照片去決定用多少.  這個必需要靠你自己試.

還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2021-1-10 16:56
你的第一張照片有點黑, 我看魚缶卻看不到下方...  

如果能把hifi 和 喇叭放到別的地方就是最好 ...

🙈😅😅其實都係想像一個木箱,前面打開咗~放喇叭🙈😂
飯廳就應該大啲但我諗好難申請,況且聆聽冇咁舒服同埋唔自然咁😢
而家你所說的已經有了概念,兩樣都買啲,吸音棉就貼背後先!然後各方面也試吓,橫掂而家多咗時間響屋企WFH 😆
等我自己再研究下...真係唔該晒師兄提點我🙏🏿😄

1萬

白鑽玩家

老而不

Arong2020 發表於 2021-1-10 17:47
🙈😅😅其實都係想像一個木箱,前面打開咗~放喇叭🙈😂
飯廳就應該大啲但我諗好難申請,況且聆聽冇咁舒服 ...

我明白, 但這個用想像的話就是只知要用隔音/吸迫的物品去減少"箱"的效果,  實際要用多少, 怎樣擺就真是很難界定

反過來, 不如把魚缶放到客廳? 多點生氣是好事.

還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2021-1-10 19:02
我明白, 但這個用想像的話就是只知要用隔音/吸迫的物品去減少"箱"的效果,  實際要用多少, 怎樣擺就真是很 ...

啱啱睇完淘寶都有好多款式等我研究吓先🙏🏿thx!😆

鉑金玩家

Arong2020 發表於 2021-1-10 23:22

選項:

https://www.amazon.com.au/BXI-So ... 828797313&psc=1

https://www.amazon.com.au/TroySt ... AS2C04KATPSR9YQSJ6N

Amazon 仲有好多,

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Arong2020 + 10 + 10 Thx!

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

Arong2020 發表於 2021-1-10 23:22

我對白色那個有少少擔心
有些吸/隔音棉是用石棉做, 有時又有些由岩棉, 玻璃棉等名字的物料做,都有一定的危險性,  要小心。

你不如先做個實驗,先由養魚的濾水棉試一下, 我知濾水棉有密有疏和厚薄, 試下不同的組合和位置看看效果, 反正如果真的不行可以給回魚的過濾用。
濾水棉比吸音棉平而且安全很多, 一試無妨?

在錄音室用的大多都是黑色的那種海棉膠了。

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2021-1-11 09:40
我對白色那個有少少擔心
有些吸/隔音棉是用石棉做, 有時又有些由岩棉, 玻璃棉等名字的物料做,都有一定 ...

真好彩...幸好師兄提醒!還有你的提議真很好🙏🏿🙏🏿😆
淘佬的..很多數量10片起步或10平方米🙈
最後只能揀咗呢款玩住先.....🙏🏿😄