設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[黑膠碟] 我的年代, 我的黑膠

1萬

白鑽玩家

老而不

CDROMRW 發表於 2019-9-13 10:47
男人一定有嗜好嘅!唔喺咁好嘅 嫖(可家破)、賭(可敗家)、飲(可亂性)、吹(可人亡)

現代好D嘅實中一瓣 車、 ...

有個開通的現代太太講:
以前講話男人唔壞唔愛, 今日俾佢在家中宅宅地玩細路玩具(模型), 安全好多而且支出有限, 隨便佢了。 必要時用佢的寶貝迫下佢, 都幾好的

評分

參與人數 3威望 +110 金錢 +110 收起 理由
twinggy + 10 + 10 絕對認同
dc903 + 50 + 50 苦大大佢有佢玩意 羊都係越買越少cd啦.
CDROMRW + 50 + 50 我老虎週不時話掉晒我D CD 嚟要脅我T_T.

查看全部評分

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

50年代的香煙廣告......................
其實可能很多人不知道,當年的"媽姐"(女嫞)其實很多是煙民

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
dc903 + 50 + 50 我不吸 但不會阻人

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

old8woman 發表於 2019-9-13 18:53
50年代的香煙廣告......................
其實可能很多人不知道,當年的"媽姐"(女嫞)其實很多是煙民{:6_138: ...

昔日抽菸和品酒是一種社交, 也是一種考試.  
點煙也是學問. 昔日我身上有防水火柴和防風打火機 (美國Zippo)  幫人家點煙
雪茄, 煙斗一定是用火柴, 香煙是視乎抽者的喜好,

防水火柴是外國貨, 以輕輕一劃即著為有功夫. 那些劃了半天又折枝的是很沒用的, 人家會抱怨你為何不用打火機.
而打火機如果不用防風的zippo , 不然在香港一架巴士經過後火就被吹熄了

評分

參與人數 3威望 +180 金錢 +180 收起 理由
old8woman + 80 + 80 報告非常詳盡
dc903 + 50 + 50 令我想起波叔首歌 ...揸起雪加充生晒扮經理.
CDROMRW + 50 + 50 報告非常詳盡

查看全部評分

還是好音樂最好.

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

kl122002 發表於 2019-9-13 21:32
昔日抽菸和品酒是一種社交, 也是一種考試.  
點煙也是學問. 昔日我身上有防水火柴和防風打火機 (美國Zipp ...

昨天看的一齣戲也有講,點雪茄和煙斗一定要用火柴,會有香味,我估係無電油味就真,

評分

參與人數 2威望 +100 金錢 +100 收起 理由
kl122002 + 50 + 50 絕對認同
dc903 + 50 + 50 火柴是木造 即枯木 與煙草同類型吧 估啫!.

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

免費 LSO 音樂會,得閒可以去聽聽,

不過係睇螢幕,音響傳到過嚟得唔得就真係唔知嘞

www.lcsd.gov.hk/CE/CulturalServi ... ms_809.html#tab_2_0

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

dc903 + 50 + 50 就算有時間去都無心情聽
kl122002 + 50 + 50 報告非常詳盡

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

CDROMRW 發表於 2019-9-13 22:56
昨天看的一齣戲也有講,點雪茄和煙斗一定要用火柴,會有香味,我估係無電油味就真,

打火機有2種,  一種是白電油, 火力很弱 ;  另一種是火槍的.  
而用白電油果種係最古老. 現在是用白電油, 但以前是用燈油 (火水), 所以真係會有一陣味 . 猶共是舊Ronson .
而火槍式我就覺不討好,  有煙迷說用來點雪茄幾快, 反而我覺用火柴點是最好有紳士.

讓我找找...當年我是有收集打火機的說 ...
不太記得放了在什麼地方....

題外話, 呢個奇呢野當年我有送過給某客人的, 至今我都覺好奇呢:
https://www.ebay.com/itm/Vintage-Ronson-Butane-Table-Lighter-In-The-Original-Box-UNUSUAL-Made-In-Mexi/323910012043?hash=item4b6a8a8c8b%3Ag%3AxKkAAOSwFBZddoMh&LH_Auction=1

評分

dc903 + 50 + 50 火機在我年幼時 是身份象徵

查看全部評分

還是好音樂最好.

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

看住螢光幕轉播我真的完全沒有興趣,只有真正在現埸演出我才感興趣
倒不如在家中看碟更好,至少音響效果有保證

評分

dc903 + 50 + 50 都係㗎

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

old8woman 發表於 2019-9-14 08:27
看住螢光幕轉播我真的完全沒有興趣,只有真正在現埸演出我才感興趣
倒不如在家中看碟更好,至少音響效果有保 ...

都試過數次...
唯一問題是香港太熱

評分

dc903 + 50 + 50 中秋都3十幾度 !
CDROMRW + 50 + 50 多數喺室內呢!

查看全部評分

還是好音樂最好.

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2019-9-14 08:26
打火機有2種,  一種是白電油, 火力很弱 ;  另一種是火槍的.  
而用白電油果種係最古老. 現在是用白電油,  ...

幾十年前,男士身上有4種東西是身份&品味的象徵
1.手錶
2.墨水筆(後期才是原子筆)
3.打火機
4.西裝恤衫的袖口鈕/領呔夾
曾幾何時,某"D"字頭牌子的打火機風行一時,80年代一個D牌的打火機可以是打工仔一個月薪金

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
dc903 + 50 + 50 我當年只識登hill咋 可能同廣告有關.
twinggy + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

old8woman 發表於 2019-9-14 08:45
幾十年前,男士身上有4種東西是身份&品味的象徵
1.手錶
2.墨水筆(後期才是原子筆)

的確.
以上你講的都是70年代尾之後的打後80年代的魚翅撈飯時代的人心態, 仲有金絲ray-ban 銀鏡 .

手錶我是一直用Seiko, 那個在今天很貴的Rolex bubble back什麼的, 跌過後就一直行不準. 還不如不用.

墨水筆我只好 Parker 和Waterman (還是美國造的年代)
Parker Duofold, Vaccumatic, 51   是代表  , 51 當年跌過不少支又買過很多支
Waterman Ripple 或 7 是見客用. 自己在工作時多用 12, 52 .
Pilot 只是我在日本用過. Caples是代表, 老世很喜歡所以當年我由日本回來時買了很多送禮.
英雄牌是下屬用的, 還有是在自己在劃六合彩時用, 找不到支51時買過來用. 現在流行的 MontBlanc, Lamy是比較新了, 筆身不好用.

Dunhill打火機是70年代尾80年代的人才會追. 長方身, 又要開上蓋再旁邊打火, 仲唔防風....
我自己用的 Ronson , Zippo , 是真的只有40-50年代的一代人才會用的.Zippo在60年代尾時已被當成了牛仔打火機 .  

袖口鈕/領呔夾
我見過老世以前用象牙的, 各式各樣
我就隨意扣, 外表花巧但求造功精緻 得好就行了.
我有次太急而用萬字夾, 黑色文書夾 被人問侯了好多次
另外, 我是打煲呔的,  領呔夾沒用過

不過我跟的幾位是英國老世, 他們還有袋巾.
一身西裝卻沒有插袋巾是不完整的.

講下衣著,
今日我呢個老而不, 求其穿回以前在裁縫店學從的白短衫黑褲, 看起來不太髒就行了
是有點點對現在的人穿的西裝看不過眼  , 不是沒插袋巾, 就是手錶太大, 褲吊腳, 而且還穿船襪!

評分

dc903 + 50 + 50 英國人喜帶雨傘你識得有無以前讀書時確見有.

查看全部評分

還是好音樂最好.