設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: nanaholic

[入耳式] [超長開箱文]CM玩到封頂係點樣?就係咁樣! - Just Ear XJE...

黃金玩家

chanyuehang 發表於 2017-4-22 01:23
有無師兄分享下個訂購個流程?預約同埋調音整耳模可唔可以一日過?

流程:

1. https://tokyohearing.jp/contact/ < 呢度填form。用日文。跟佢嘅要求寫低必須嘅資料(想買Just ear, 乜嘢型號, 希望嘅時間等). MH2因爲唔需要夾松尾先生嘅schelude希望嘅時間會容易好多,但如果係MH1嘅話就最好問咩時間可以約做自己調整比較好。然後會一輪email對答搞時間果d嘢,自己執生.

2. 如果做MH1, 基本上畀錢,做耳模同調音都係同一日。畀錢可以碌visa/master卡。日圓計算。

3. 當日會叫你填一堆嘢。簡單關於耳仔嘅健康嘢(例如最近有冇發炎甚麼甚麼的),會問你想郵寄(只限日本國內地址)定親身攞。重有爲咗保養關係佢哋都係會要求你填一個國内嘅地址做記錄,佢係唔會要求你住日本亦唔會要求住址證明,所以如果有朋友係日本嘅話借個地址嚟用係冇問題的。

其他關於製作/調音嘅嘢都寫過,所以就唔再寫了。

評分

參與人數 2威望 +34 金錢 +34 熱話 +5 收起 理由
hiyori + 25 + 25 + 5 一定要加分
gavin1995 + 9 + 9 非常感謝!

查看全部評分

黃金玩家

由5月1日後接的Just Ear訂單都會用上刻印了Sony logo的新面板。還有面板自訂刻印服務也會在4月30日終止.

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

hiyori 發表於 2017-4-22 18:36
終於去了試毒,只試了泛用的三個model,已感到不能回頭。應該今年十月會去落訂整。聽感後補。 ...

如果可以好似VE咁有個制轉MODE就好了....

黃金玩家

非常感謝師兄的介紹和流程説明、我已於3天前飲完松尾さん杯珈琲了(笑
去之前因為不清楚應該準備多少首歌、所以在twitter問了一下後松尾さん表示大部分人都是用5首来主要調音、10首左右確認。於是我花了1週的時間将playlist斬至17首。

我也是弄耳模的時候左耳再弄了1次、雖然是第一次弄CM、但看菅野さん看着我(耳邊那謎之器具)的眼神和完成的耳模的仔細程度我已覺得完全不用担心fit唔fit的問題了。

弄調音時我就説了希望要早見沙織特化、低域偏強、節奏感強、対応ひあ大部分的曲風、用的DAP是WM1A等等。
他最初給我聴了早見沙織本人弄的調音来聴、這調音聴早見沙織個人名義的那些曲都真的很合適、不過然後我聴到band的歌的時候就発現人聲是完全被埋没了的。
基於以上這点我在脱下耳機後就向松尾さん表示希望人聲能突出点。
然後松尾さん就提供了基於我要求的内容弄出来的調音。整個過程我好像只有要求過3次左右修正、大概是松尾さん也接得太多声豚的MH1単、都非常清楚我們想要甚麼w

最初試的是こいかぜ、人聲方面已経没話説、不過我要求将こいかぜ的壮大的、起鶏皮的感覚表現出来。松尾さん側頭想了一下、再調整後也是直接clear。

然後是Band系的歌、選択的是人聲埋没超級厳重的覆面系ノイズ這動画中的楽隊イノハリ的歌、要求了好幾次人聲再突出点。雖然最後確実是突出了、但没達理想的効果、不過我也覺得是曲自身的問題、始終試過這麼多萬元以上級的耳機説真的也没那個能有理想的効果…所以最後妥協了

聴清唱系的歌、整体感覚和気雰都非常完美、可愛系的角色歌也完美還元了那種可愛的感覚、不過感覚高頻伸延不夠、修正了一下。這次S音就都跑出来了、再譲松尾さん修正了一下。

人聲的距離感也想再修正一下的、但松尾さん表示距離感這方面変了CM後会差別挺多加上到時我基本都会是用4.4来聴、現在只需要確立耳機的方向性、等做起後再来調整就可以。

松尾さん還説我都聴比較大声、因為我也在意很久、就問用WM1A的多数都是聴多少、他表示50-70、我是100-110(目死
好吧、我想我該試着習慣聴70左右了…

明明我自己設定了17首歌来調音、結果最後我試着試着好像試了30首以上(当然都是只聴1節)…聴到下一位客人都已経到来在等了(艸)

據説納期方面應該会是1月左右快的話就年内也有可能(遠目

我是没試聴到MH2、不過就這次的試聴而言、Justear的声音是這麼多耳機中聴起来感覚最舒服的、以及非常不SONY這2点。
可以肯定長時間配載以及長時間聴都不会有不適、真的是只要聴聴就会明白。

評分

參與人數 2威望 +59 金錢 +59 收起 理由
hiyori + 50 + 50 一定要加分
hphp + 9 + 9 報告非常詳盡

查看全部評分

黃金玩家

恭喜CHING去咗飲咖啡(笑

早見紗織的調音松尾先生已經非常駕輕就熟吧, 因爲第一客人要求針對聲優做調音的對象就是調早見紗織(笑
更何況松尾先生也幫早見紗織本人調過一對MH1呢(再笑

如果是早見fans記得去看看那張簽名CD啊~

黃金玩家

nanaholic 發表於 2017-9-10 14:33
恭喜CHING去咗飲咖啡(笑

早見紗織的調音松尾先生已經非常駕輕就熟吧, 因爲第一客人要求針對聲優做調音的對 ...

進門看到才来得及拍張照打卡就被帯入去了、出来的時候有第二個弄MH1的在等害我也不好意思留下就MH2都没試直接走了/w\

銀級玩家

mh1做好可以進行再調音一次的話 耳機還沒burn in的情況下 這樣聽進行調整會不會有誤差呢
Fitear Private333 + AK120 titan

專業玩家

無比詳盡的報告,睇得出樓主對耳機的滿意,日本大師的超好服務!千金難買心頭好

進階玩家

去日本一定去朝聖一下,不過唔識日文冇得咁玩

星級玩家

onon4359 發表於 2017-1-4 04:09
首先多謝師兄寫出一段非常好的貼文!不過是否真的能封頂?真的見仁見智,就好似在下亦是用DP-X1搭AK x JH,以為 ...

其實我都認為音響野係唔會有封頂...
聽感個好個人既感覺黎...當D設備去到一定水平, 聽一排可能會習慣左, 聽一D新野時, 會覺得乜原來可以咁好?
其實可能只係聽膩左, 唔係之前既設備唔好...

不過樓主既分享的確係好正, fitting同調音都做到好細心, 多謝分享