設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: nanaholic

[入耳式] [超長開箱文]CM玩到封頂係點樣?就係咁樣! - Just Ear XJE...

星級玩家

nanaholic 發表於 2016-7-28 00:52
各位CHING久等, 今晚送上第二部!

--------------------------------------分隔線------------------------ ...

提外話:
ラストシーン - 水樹奈々 - 對抗糞錄音( 因爲時下好多歌,特別係流行歌,係錄得唔好! 所以都要粉飾一下) <<< D歌(特別係IDOL果D)真係快快手手錄完再搵TECHNICIAN執算數,樂器都可能全部SOFTWARE模擬,睇電視專訪前山田健一影佢就係PC+Synthesizer自己搞掂一隻歌。

評分

參與人數 2威望 +10 金錢 +10 收起 理由
qoonicholas + 5 + 5 絕對認同
ph0381 + 5 + 5 一定要加分

查看全部評分

黃金玩家

kaz7 發表於 2016-7-29 09:20
提外話:
ラストシーン - 水樹奈々 - 對抗糞錄音( 因爲時下好多歌,特別係流行歌,係錄得唔好! 所以都要 ...

其實係唔係synthesiser重係次要,最大問題係idol/pop系CD成日為左要high而將音量推得過高而出現爆音/clipping/超過儀器功效呢d低級錯誤。音爆咗就救唔返架啦.....

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
ph0381 + 5 + 5 一定要加分
hiyori + 15 + 15 一定要加分

查看全部評分

黃金玩家

封到頂 算便宜

銀級玩家

唔識日文,無咩機會去日本,只可葡萄
(Post76 Android 手機版送出)

專業玩家

真正獨一無二既耳機的確難搵

但師兄封頂意思相信唔會以價錢黎作準吧?
因見到文中有幾處提及到呢隻MH1要價極高,感覺好似以價錢黎區分是頂與否
只可以話高處未算高,耳機仲有更多燒錢既玩法
如果小弟誤會左師兄意思,在此先抱歉
不過搵到自己心目中最適合既耳機的確難得

日後有機會小弟都想擁有呢隻耳機,只因小弟同師兄既口味都相當接近~

以上只係小弟玩左幾年亦燒左好多錢,最後慢慢退燒既睇法

鑽石玩家

窮鬼

真正度身訂造

黃金玩家

因見到文中有幾處提及到呢隻MH1要價極高,感覺好似以價錢黎區分是頂與否
只可以話高處未算高,耳機仲有更多燒錢既玩法
如果小弟誤會左師兄意思,在此先抱歉
不過搵到自己心目中最適合既耳機的確難得

所有燒友最終目的無非係想搵一隻音色啱心水嘅耳機。

以前嘅玩法只有係無數由廠方或者某師傅set死咗嘅音聲中逐一試聽嚟搵一隻最接近心目中理想嘅聲音嘅耳機-換句話說只係搵一隻"近乎"嘅東西,其實咁樣嘅搵法可能真係一世都搵唔到。所以d人先至要成日換線換player改呢樣改過樣,把本來可能係心目中只有8分嘅東西變到佢做9分,9.5咁,但就無可能會去到10。

但依家MH1唔係咁 - 而係有個大師拖住你隻手,固定曬所有嘅變數(例如你部機/線夾唔夾)嘅情況下幫你較到音色完全合乎自己心意你先至收貨。所以根本就唔存在"近乎"呢樣嘢。一開始就10分滿分嘅嘢,你點樣將佢變成11分呢?

所以如果咁樣嘅玩法都唔可以叫"封頂"我都唔知重有咩形容詞可以用了。
重有如果我寫個調音過程寫得咁詳盡你都覺得我係以價錢嚟話佢係封頂,我只可以話我文筆太差了吧。

評分

參與人數 2威望 +10 金錢 +10 收起 理由
qoonicholas + 5 + 5 絕對認同
kkwkk + 5 + 5 絕對認同

查看全部評分

星級玩家

Head-Fi 友

76-FC 藍寶石勲章

scene030112 發表於 2016-7-29 20:27
真正獨一無二既耳機的確難搵

封定又唔一定係用價錢作準
就例如我用緊 Fitear 333, 佢唔係最貴果對
但對我黎講我覺得係封左頂, 因為搵左咁耐
係得佢完全符合到, fit晒我口味
幾貴都好, 貴又唔一定岩聽
最緊要自己聽得開心
Fitear Private 333 + ORB Clear Force
Current: Sony NW-ZX300
Retaired: AK100, AK100II, AK300, AK240

專業玩家

nanaholic 發表於 2016-7-29 20:39
所有燒友最終目的無非係想搵一隻音色啱心水嘅耳機。

以前嘅玩法只有係無數由廠方或者某師傅set死咗嘅音 ...

明白.

咁我又想問下,既然MH1係根據當時所用既前端同要求去調整
如果換左其他前端,MH1出黎既效果會否同自己心目中既有差別?
變相會唔會限死左要用番當時用黎調整既前端先出到自己心目中既要求呢?

鉑金玩家

我都信我上一對耳機對自己已經係封頂,然而...人在變耳仔亦在變心亦羅羅戀,以前喜歡動鐵的我,現在連12單元已經無毒性,看毒文什麼寬鬆自然接近動圈的低頻,自己一試亦是在生硬的敲鐵皮,真不敢相信以前535,334已經滿足

廢話講完

相信樓主此刻是開心滿足,我也替你高興,燒無止境,沒有最頂