設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

1萬

白鑽玩家

老而不

hanatan 發表於 2019-11-28 07:53
如果你意思係由淺入深咁去試去玩去換的話
我玩唔起  學生仔  打下牛工買下碟仲有些少揸拿先玩依d
build好 ...

Naim的入門都唔係平, 你唔好因為只係入門而睇小。
如果marantz 比, naim 一定高班。而且naim都係少換model的牌子, 用5年不是問題。
看看naim 先再下判斷。有些牌子的產品下的入門級是人其他的中階model .

Harbeth p3esr 和20.1 的確係唔同聲底
前者hifi用, 後者studio 用而 比較平面少少
如果harbeth 合你口味, spendor 呢?試過未?

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
HD_2 + 20 + 20

查看全部評分

專業玩家

kl122002 發表於 2019-11-28 11:15
Naim的入門都唔係平, 你唔好因為只係入門而睇小。
如果marantz 比, naim 一定高班。而且naim都係少換m ...

我以為係不如慢慢升級既做法(而我唔得)
如果係推介既 咁會了解下
naim係聽講nait 5i幾夾harbeth
uniti既機感覺太多功能

spendor試過s3/5r2
依對好似有幾隻版本?  其中一隻開聲唔夠20秒就想換
後尾比左se版我試  但感覺唔岩我  

評分

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

hanatan 發表於 2019-11-28 14:17
我以為係不如慢慢升級既做法(而我唔得)
如果係推介既 咁會了解下
naim係聽講nait 5i幾夾harbeth

其實hi-fi 無“一步到位”的事
好多人都係買下買下換下換下甘樣做。
你今日做學生姐, 明日會畢業, 返工, 來日仲有好多時間, 唔使心急。

5i係淨amp 沒dac
留意一下naim 呢個老大牌子, 用naim 唔差的
至少好過用marantz

評分

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

用得naim這個牌子,應該也不會是入門的hi fi友吧(等於用得Audio Research,Jadis一樣)
naim amplifier推Pro-Ac 喇叭是不錯的組合

評分

參與人數 2威望 +100 金錢 +100 收起 理由
kl122002 + 80 + 80 絕對認同

查看全部評分

專業玩家

kl122002 發表於 2019-11-28 16:47
其實hi-fi 無“一步到位”的事
好多人都係買下買下換下換下甘樣做。
你今日做學生姐, 明日會畢業, 返 ...

未來無人知 我可能發左達 抑或窮到要變賣套現但我目前既目標係一套退燒(住先)

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
kl122002 + 80 + 80 XDDDD

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

hanatan 發表於 2019-11-28 22:50
未來無人知 我可能發左達 抑或窮到要變賣套現但我目前既目標係一套退燒(住先)
...

但你甘耐都不斷心大心細, 怕買錯又怕貴,  好難一下到位?

評分

查看全部評分

還是好音樂最好.

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

不如試吓formation duo?

鑽石玩家

RN803.jpg D50 111111.jpg    小弟之年頭左右 開始玩音響.....由電腦喇叭 轉到RN-803  喇叭wharfedale d320 再加國產D50 USB解碼 我10成用電腦聽歌打機~     而家想升級AMP 再換喇叭~
希望巴打們比D意見~      講講間房 10尺X9尺~       要求想聽人聲女聲 空間範圍感強  聽歌種類都幾雜食~  有諗過玩膽機...但係睇番D壽命~ 我因為用電腦出聲 聽歌睇戲打機NETFLIX都用部AMP出聲...... 一日最小出開住部AMP 8小時 我驚膽好快收皮~ 我睇番D資料 膽就算唔死都會變弱......所以都係玩石機.....   預算2萬左右 最好2萬內.........  目標Soulnote A1  同LUXMAN L-505UX2         希望師兄多D意見~           我換左AMP之後再過年後換喇叭

評分

參與人數 2威望 +100 金錢 +100 收起 理由
kl122002 + 80 + 80 型!

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2019-11-29 05:44
小弟之年頭左右 開始玩音響.....由電腦喇叭 轉到RN-803  喇叭wharfedale d320 再加國產D50 USB解碼 我10 ...

Soulnote 的人聲好D , 有少少似舊日philips的聲底 , 是密綿果種, 而Luxman 就清D .
我不知你會看什麼戲多, 因為似是你的例子我知今日有不少 :斗室中用一台 hifi amp 想做齊打機, 電影, 聽歌 (而且不明為什麼是大多是女聲?, 可以鮮說嗎????)   

問題是很多hifi 的2-ch amp 在播音樂OK, 但就在電影音效中真是欠了一點?

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
HD_2 + 10 + 10 加分

查看全部評分

還是好音樂最好.

鑽石玩家

kl122002 發表於 2019-11-29 07:36
Soulnote 的人聲好D , 有少少似舊日philips的聲底 , 是密綿果種, 而Luxman 就清D .
我不知你會看什麼戲多 ...

你好~ 我主聽歌的.... 唔強求用黎睇戲有AV AMP效果  睇戲出到聲就得~   我講我用黎睇戲打機 係因為非聽歌都會開住部機出聲.....所以怕用膽機,好快要換膽先咁講出黎
   我講女聲係歌手~ 例如   
梁咏琪 花火    許美靜 傾城[color=var(--ytd-video-primary-info-renderer-title-color, var(--yt-spec-text-primary))]   AGA  女歌手~