設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

1萬

白鑽玩家

老而不

hanatan 發表於 2019-11-15 01:35
KEF 試過LS50 感覺麻麻 唔岩

唔識點先係B&W音色  正如上面講706S2幾好但有D地方唔岩  未清楚係機影響定佢 ...

你家下覺滿意的就係B&W 的音色.

你覺唔太喜歡的就是KEF果種音色.

不同牌子之間的音色出入就是如此.

真心唔係想學MK sale 板你瞼,

只是如果你無定額預算就真係好難講了, 由平試到貴喇叭的聲音變化都唔同, 今日聽左呢對, 明日聽果對, 再後日另一對時,   甘, 你想要儲幾多同目標先? 又,

本身覺得4萬幾應該夠 萬零喇叭 前後級各1萬左右 淨低搞下線材電處果D
你知左電處理, 線材要用幾多錢未先?

舉個例

Rega 一條Reference Main cable 在之前R 代理特價都要 HK$1 K ,  

最簡單電處理一個PS Audio 的拖板要HK$4K

Nordost Whitelighting RCA 當2K , 喇叭線當 3K

PS Audio 的拖板要 HK$4K, 一條電源線給拖版 HK$1K ,

你2台amp (pre +pwr) ,  一個source (當你用CD機) , 已要3條電源線,   = > 3K

source -> pre amp 一條線  (analogue / digital ? ) => ? 1K  

pre -> pwr amp 中間一條 RCA / XLR 線, => 2K

pwr amp -> 喇叭一對喇叭線 => 3K

約略以淨線材計, 最保守 HK$14K

無概念時你真係好難做, 又好難為其他有心想幫你的人( 我又不是sales)

不如去圖書館找數期hifi 雜誌看看, 再唔係上whatshifi 官網 , 又或者去 analogue seduction ( https://www.analogueseduction.net/ ) 望下你有無你想要的, 計下你大楣要用幾多錢.

無錢無定案時, 不如去聽下唔同喇叭的表現如何先. 添置幾家,  友誠數家, 德發地庫, 港島的 原X,  仲有各大陳列室都可以去.

還是好音樂最好.

星級玩家

hanatan 發表於 2019-11-15 01:35
KEF 試過LS50 感覺麻麻 唔岩

唔識點先係B&W音色  正如上面講706S2幾好但有D地方唔岩  未清楚係機影響定佢 ...

新手路過回覆,我見師兄你有自己的耳機,那至少知道自己對音樂的取態及口味,方便同店員講自己的喜好。不過我認為不太可能用選耳機的方法來選音響,因為前者是你有固定的Player(而且多數是你自己的)來聽不同耳機,從而得知各產品分別;但後者簡單來說,用同一款曲目,同一對喇叭配唔同的Amp便有不同的結果,而這正正是從不同店舖試聽而有著不同的情況,只會令你不斷追尋,但不知道那個是喜歡的。
假如甚麼器材也沒有,我覺得要考慮反而是聆聽的空間及佔用該空間的人數(會否有其他人同住),這完全影響能選擇喇叭的種類。

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
kl122002 + 80 + 80 絕對認同

查看全部評分

專業玩家

kl122002 發表於 2019-11-15 14:12
你家下覺滿意的就係B&W 的音色.

你覺唔太喜歡的就是KEF果種音色.

我會當左係唔同喇叭之間既差異...而唔係品牌既音色
唔會特別信仰邊隻品牌  如果隻產品真係岩我既就會LIST低考慮

知SINE S30A 2手約4K
佢雷奧散線一般長度計落千零蚊條 插頭再幾舊水
RCA XLR無概念 我估就千幾二千到  其實計落4萬幾都差不多 唔強求一定係依個價 真係岩聽既咪唯有小爆
我連筆直比例點分配都無概念
友誠打搞過一輪 朋友話德發無咩野睇  唔知仲有咩地方可以去  (添置遲D去 原X係原音?)

專業玩家

FarFar 發表於 2019-11-15 21:46
新手路過回覆,我見師兄你有自己的耳機,那至少知道自己對音樂的取態及口味,方便同店員講自己的喜好。不 ...

知就大概知既  但一時三刻要用語言文字形容表達出黎對我黎講有D難(而人地亦有機會GET錯)
所以我覺得706S2夾下部機可能會有驚喜  但如果佢既表現就係咁既就唯有篩走佢了

打算長枱行CAS 放MON兩邊 呈等邊三角形就接受到
再係張枱到放個避震架擺機咁

咁姐係先揀好喇叭再去搵配咩機?
上網睇左幾隻有機會岩我既型號
DALI MENUET(果次上去遇著其他人試緊機 無聽到)
FOCAL 906(未搵到邊到有)
TANNOY XT6(未開始搵)
B&W  CM5(果間話無然後推薦左我試706S2)
但選擇唔侷限以上型號 算係比個方向自己姐

另有試過SPENDOR S35R2SE(間鋪推薦) 感覺係我鐘意既方面唔夠突出 而且把聲聽落離得好遠 太開揚  
同埋可唔可以講下TANNOY AUTOGRAPH MINI  外表幾得 但PRICE就有D OVER....

禁止發言

FarFar 發表於 2019-11-15 21:46
新手路過回覆,我見師兄你有自己的耳機,那至少知道自己對音樂的取態及口味,方便同店員講自己的喜好。不 ...

已經覺得唔似平民版... 野野都萬萬聲..

有時會跟 D "理論" 黎買器材.

1) 電源, 唔可以行AC, 用電池, 唔上LAN

結果 用 Kann cube  "low noise" xlr 做輸出,  就算充住電聽, 都要用 30000W 尿袋 type c 俾 Kann cube 充電...

"low noise" <--- 請買 D Homepage 都標明自己係 "low noise" 既DAP..

呢部野一皮 二手

2) 無源前級  消除影碼聲 , 平衡轉單端兩用

仲會將聲音 立體化添..

呢對野幾舊水

3) 300B 膽機

呢部野一皮

4) ATC 大衡程 難推英國 speaker

香港地方細, 無位擺就搵 D 大衡程,

越難推 越要推

呢對野至少一皮幾..

.......

有時用"理論"黎買架生, 可以買少好多無用器材

.......

如果有人未聽過無源前級既, 我只會覺得連中燒境界都未去到

簽名被屏蔽

1萬

白鑽玩家

老而不

hanatan 發表於 2019-11-15 22:42
我會當左係唔同喇叭之間既差異...而唔係品牌既音色
唔會特別信仰邊隻品牌  如果隻產品真係岩我既就會LIST ...

原來你是有玩過耳機, 那麼耳機一套的headfi玩法和hifi的有少少不同了
hifi 不是一樣可以即換的東西 (當然有些人是很有能力地做買賣)  , 而且也多佔一點點地方.
我記得有些同好都是和你有一樣的做法, 在電腦長枱上擺一對書架喇叭, 行CAS.
我記得有些同好是用IsoAcoustics, 都幾多人用.  
而我自己用的是 Sonic Design 的喇叭腳, 軟身好似粒像棋,  感覺比傳統上的釘腳可以避震.  (http://sonicdesign.se/default.htm) 香港的話可以去中環的 香港影音寄賣中心.
香港影音寄賣中心是家老字號, 我覺中環那家是不錯的, 間中有不少condition 不差的二手品.  

喇叭的表現是會受地方, 震動影響的. 這點不假.  如果是牆身較硬, 反射音會很強; 過軟會令聲音聽起來很弱/矇.

兩個喇叭之間是有距離才可以發揮姿好的音場 (sound stage), 太近只會聽起來好似mono 的感覺.  
用久了一些時間後音色也有變化. 俗稱的煲過.

不知你會放喇叭的長枱幾長? 因為如果長枱唔長, 那麼我不建議買太大對的喇叭.   
我身邊有朋友在這情況裡的書房中用 *舊Rogers  LS 3/5a (不過是唱機和收音機tuner在另一旁書櫃) ,
他的枱是長4尺半, 左右各一喇叭, 那個LS 3/5a大小是剛剛好而且平衝, 至少不會因中低音單元太大而弄出過多的震動.
LS 3/5a  (或者LS 3/5) 都是經典,  不同牌子有不同的出入, 只是現在的新Rogers 和舊的不同了. 而且LS 3/5a  (或者LS 3/5) 也偏貴, 可應照出你的預算.

線材比例上... 我就是一個比較極端的例子. 我自己要求所有器材是近級數的,
當時我打過2篇分享文 White Lighting 和 Frey 2 , 不妨看看:
https://post76.hk/thread-243968-1-1.html
https://post76.hk/thread-232732-1-1.html
同一牌子, 不同價位都是有不同的出入, 未試過係真的唔知.
現在的Frey 2 喇叭線是我很滿意 , 在Autograph mini 表現出通透, 有空氣感,  低音在此喇叭中雖不多, 但也爽落而不糾纏.

我唔知B&W  CM5 仲有無, 因為我看官網都已無資料 . CM本身是一個很不錯的系列, 不妨找找, 2 手一直有市場.
Dali menuet 是小喇叭類, 我覺在書枱上做近聽是OK的, 聲音比 B&W 的來得有種戲劇性的感覺, 動態較多.

Autograph mini 是我現用的喇叭, 手上的是第一代, 面前有3條黑色的木. 新一代已改了用燙字和一片刻字銅板
基本上兩代的出入不是很大. 2手市場一直都有, 因為有人會買回去收藏.
而以我用了這麼久, 這對喇叭中+高音域非常清晰,  細緻. 建議是喇叭之間距4-7尺 , 那樣音場會不俗.
問題是低音真是不多, 是因為天生的音箱大小和單元有限, 出不了太多低音 如果是搖滾, 重拍子的就不太適合 . 反而聽古典, 流行小品是不錯的.

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

雖就是hi-end, 但事實早已涉及一般hifi 的事 , 這本書對全新入門其實是很好的, 常見的疑問都可以在內面找到. 如果是對hifi 沒有概念, 不妨先一閱此書.
讀畢了才開始盤算也沒問題.  
我是在中環寶韻唱片購入.

還是好音樂最好.

專業玩家

kl122002 發表於 2019-11-16 19:45
原來你是有玩過耳機, 那麼耳機一套的headfi玩法和hifi的有少少不同了
hifi 不是一樣可以即換的東西 (當 ...

有睇過 如無意外應該就揀 IsoAcoustics Aperta
釘腳無研究 但有打算再係腳架下面墊多張黑金石
預計會整張5呎的枱 但我唔係坐正中 係靠右側 喇叭打算放MON兩邊 實際應該隔3呎多D左右  突出黎既位就擺個架放機, 電處果D野

搵唔到無緣就不強求吧 唔敢未試聽過就盲狙  2手要求試音色又好似幾厚面皮

Autograph mini 女毒人聲如何  個人唔執著「還原」依個POINT 出到黎把聲我喜歡就得
低頻唔多係指量嗎? 唔會好震?  低頻的質又係點呢?  依排都難有機會出去了(住北區出到去都未必番到去)
聽過朋友對XT MINI已覺XT6值得一試   

1萬

白鑽玩家

老而不

hanatan 發表於 2019-11-17 02:01
有睇過 如無意外應該就揀 IsoAcoustics Aperta
釘腳無研究 但有打算再係腳架下面墊多張黑金石
預計會整張5 ...

我知果位朋友的擺法是左右兩, 不會在電腦左右.
我認為3尺對於一對hifi 喇叭來說都是有點窄. 那種感覺會像只是為了發聲而入的電腦喇叭, 與其那樣, 我覺不如入手一套Bose 的Companion 系列, 價位合理好多. 可以去Bose 的陳列室望下. Bose 喇叭的人聲都係幾好的, 唔好睇小.

中環果家影音寄賣OK的, 我有時都會上去聽下, 唔使怕.  反而MK那家就未必了, 那裡地方太迫.
最近真是出街有少少麻煩, 不過都習慣了. 留意一下週圍的

我唔知你講的 "女毒人聲" 和 "出到黎把聲我喜歡就得" 是什麼. 我對耳不是你的一對耳

如果講的是 女聲, 我聽得多是 Maria Callas, Victoria de Los Angles, Ella Fitzgerald, Peggy Lee, Judy Garland, Dories Day, Caterina Valente , 80年代的實力派的女歌手如梅姐, 葉德嫻, 徐小鳳等人.

在Autograh Mini 中她們的聲音是清晰走向, 聽黑膠唱片中的上述女聲有種我很喜歡的老派韻味, 不至於以動態方式表達如Dali 喇叭下的結果.  
它的低頻是說明書上說是64Hz, 也就是比起一對座地喇叭而言它的低音域深潛力不算足夠, 在真是要低音的地方 (如定音鼓, 低音結他) 聽得出是弱,  然而這不代表對喇叭不會沒震動.  
Tannoy  XT6 是有少少似 Autograph mini 但聲音偏現代化, 最大的出入是Autoraph mini是可以由這小小的喇叭可以造出闊音場, 而XT6 是比較集中,  或者像是你朋友那種近聽 (near field ) 的會適合.
既然如果你覺你朋友對XT6 喇叭是OK, 那麼照樣買同一對作為入門起步也無妨. 反正不如autograph mini 貴, 也不必迫自己一步登天.

對了,  
有人是用Minitor Speaker類, 像是最新的Tannoy Gold , Reveal 系列, 是在錄音室裡混音師用的喇叭. 這種喇叭出來的聲音比較無色無味, 走純還原的. 有些人都會用.

還是好音樂最好.

專業玩家

kl122002 發表於 2019-11-17 09:25
我知果位朋友的擺法是左右兩盡角, 不會在電腦左右.
我認為3尺對於一對hifi 喇叭來說都是有點窄.  那種感 ...

始終土地問題 無辦法係窄左些少 應該唔會差到貼地

習慣性用左耳機聽感既詞 大概指女聲有種特性 聽到好似中左毒咁 至於毒既定義又係因人而異
根據我對「毒」既睇法「上述女聲有種我很喜芡的老派韻味」我認為都算係一種毒

佢果對係XT MINI  XT6既設計再縮一個SIZE
可能XT6偏現代聲更適合我 但兩對我都會試下  THX師兄