設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

1萬

白鑽玩家

老而不

hanatan 發表於 2019-11-14 06:31
個人覺得合併機同價質素應該比純後級差些少
定你建議我前級都唔好買 兩部筆直加埋搵部合併一部機解決

amp 唔好係可以唔好聲
喇叭唔好係可以發揮唔到好amp的能力
發聲的不是台amp, 而是對喇叭 ; amp 只是在給力.

現用的喇叭是什麼牌子, model ?
你要搞前後級的話,  有沒有留預算在線才上面? 留多少?

我唔會介紹一台我未聽過的機 / 牌子 ,  因為未聽過所以不想寫文字去分析, 免留下錯誤印象.

還是好音樂最好.

專業玩家

HD_2 發表於 2019-11-14 07:32
貴有貴玩, 平有平玩

合併機好多都大力仔上身

我就係唔需要好大力所以想睇睇平價後級有咩選擇
除非入場卷都要幾皮野

專業玩家

kl122002 發表於 2019-11-14 07:33
amp 唔好係可以唔好聲
喇叭唔好係可以發揮唔到好amp的能力
發聲的不是台amp, 而是對喇叭 ; amp 只是在給力 ...

喇叭未揀好
先前有去友誠試過幾對
B&W 706S2唔錯 想夾機試多次
個人睇好FOCAL ARIA 906 但仲未搵到邊到有試聽

其中一間老細反而建議我揀左機先再夾喇叭
線你指邊種? 電源既話打算千零 (睇過SINE既散線 差唔多依個價 再另加少少錢買頭)
RCA唔清楚行情 我個人諗住一兩千應該都夠

見到teac仲有部ap-505價幾好 又可以夾番一套  不過class d

我就應該無咩機會升級了  本身打算趁入坑感受一下class a既韻味  我耳機系統都揀開暖人聲

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

B&W如果有钱多ok

專業玩家

HD_2 發表於 2019-11-14 10:54
B&W如果有钱多ok

未揀好架
因為聽落係有D位唔滿意  唔係唔得 似係取向唔同既FEEL 唔識文字講
不過果陣試係我PLAYER接佢部擴(唔知邊部)  想夾一夾機再試多次

1萬

白鑽玩家

老而不

amp 還是 喇叭 先其實都無謂, 是你要知自己想要邊種音色.
唔同組合唔同音色 呢樣係真的. 如果唔急的, 行多幾間聽下先.

Class A, A/B, D 無所謂的, 只是D類係新型機, 所以好多人都比較保守取態.
Class D 唔一定是衰聲, 只在乎廠如何tune 聲

線材是有個性的一種東西, 有不同廠, 又真是有不同的design
入門的nordost, audioquest, chord, QED, Rega , 以至 Siltech 都有很不同的個性 , 用在同一套機都唔同.

如果你是新手, 最好去不同的陳列室多聽多研究不同的組合, 看看什麼音色合你口味.
還是好音樂最好.

專業玩家

kl122002 發表於 2019-11-14 13:52
amp 還是 喇叭 先其實都無謂, 是你要知自己想要邊種音色.
唔同組合唔同音色 呢樣係真的. 如果唔急的, 行多 ...

唔  一時間好難文字形容到  應該係追暖系人聲 中高音 等流行歌比較多 裏面應該都多合成器聲(706S2就係依PART同一部份人聲 出到黎既聲同我耳機/用緊既MM1唔同)
樂器間唔中會聽下鋼琴 有D有小提琴伴奏  同埋結他自彈自唱

好老實 我新手既唔知有咩牌子揀 亦唔知香港有乜賣  除左友誠都唔知仲有邊去

未有諗線材打算住 入齊晒器材先再研究呢方面
見有師兄討論過CLASS幾 同埋吹捧過CLASS A既味先有興趣試下 HAHA
咁我暫時打算一套TEAC UD505+AP505去考慮OK嘛?

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

hanatan 發表於 2019-11-14 14:22
唔  一時間好難文字形容到  應該係追暖系人聲 中高音 等流行歌比較多 裏面應該都多合成器聲(706S2就係依PA ...

旺角西洋菜南街2T添置商業中心16樓

可以上去呢度看下 唔识老细会講清楚

1萬

白鑽玩家

老而不

hanatan 發表於 2019-11-14 14:22
唔  一時間好難文字形容到  應該係追暖系人聲 中高音 等流行歌比較多 裏面應該都多合成器聲(706S2就係依PA ...

如果想入門少錯誤, 可以由大路的牌子入手.

香港B&W 和 KEF 的陳列室都是好地方. 如果你是喜歡B&W 的音色, 更應找B&W 看看
B&W Group Asia Limited
Room 2608-09, 26/F, Miramar Tower
132 Nathan Road Tsimshatsui
Kowloon
Hong Kong
Tel: +852 3472 9300
Fax: +852 2341 2777

常用入門牌子是 Marantz , 一台 PM 6006 或 8006 的 amp, 是 A/B類.
B&W 喇叭基本上是泛用類, 只要 amp 的倘性不強烈 (或太弱) 就基本上都可以很合拍.
有人說用 Rotel 機唔錯. 我自己聽過用Rega 機都很夾.

去不同的陳列室, hifi 鋪聽多D先. 其實你同佢地講明自己是新手, 佢地都同一樣問你想聽音色 (聲底), 同預算要幾多.
最重要係要知你預算. 如果成套 (喇叭, 線材, 機件) 是萬八就萬八, 可以試貴少少(如二萬左右),
但唔好又要搞到人地50K以上, 人地會唔高興覺你玩野 (又真係有批人成日玩野, 連我自己都見過) .

Teac 那個系列... 是小巧有趣的機沒錯. 用Class D 玩到盡, 也有不少文字說此機 , 只是如果以真. hifi 性質來說, 似是玩具多一點.
同樣大小的機可以比較的是 Cyrus, Pro-ject, Rega Brio , Exposure 等等

還是好音樂最好.

專業玩家

kl122002 發表於 2019-11-14 19:31
如果想入門少錯誤, 可以由大路的牌子入手.

香港B&W 和 KEF 的陳列室都是好地方. 如果你是喜歡B&W 的音 ...

KEF 試過LS50 感覺麻麻 唔岩

唔識點先係B&W音色  正如上面講706S2幾好但有D地方唔岩  未清楚係機影響定佢本身音色係咁

其實依樣算係我死穴 我好唔擅長用文字語言表達
至於筆直我係覺得幾鬆下  我唔係依家得幾銀做到D乜 而係諗住PLAN到個大概筆直出黎慢慢草
本身覺得4萬幾應該夠 萬零喇叭 前後級各1萬左右 淨低搞下線材電處果D
但如果加少少萬幾2萬到執部2手擴番黎抵玩好多既 其實都唔係無得諗
706S2定價17定18XXX SALER話有折我估平極都萬3尾起跳  真係岩聽既咪加少少
明白人地都要做生意 但我唔介意聽多D當學下野而唔係有心搞事
反而有時唔會太敢信人地SELL點襯點襯 始終商家佬  電腦砌機交過幾次學費...

TEAC只係碌下見到人講好似唔錯 唔係追咁極端既細SIZE

>HD_2
THX師兄  放假上去參觀下