設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

1萬

白鑽玩家

老而不

hanatan 發表於 2019-11-17 10:33
始終土地問題 無辦法係窄左些少 應該唔會差到貼地

如果地方問題, 我會寧願唔買. 有好多人買後會好快後悔, 而且離場前睇好多文章而買大量有效果又不是真的改善"補品" (一些附加上去的東西, 種類乜都有) .
我不會推介這些"補品", 我也不用.

老派那種聲音是不是"毒"? 我比較上會用 "豐滿, 飽和而又具色彩" 去形容比較穩妥.

還是好音樂最好.

禁止發言

死肥Kann 唔好用佢既外套,  係淘佬另外買膠膠殼, 仲會送埋硬面保護貼添..

平民版電池出 xlr out 4V ...   , 仲駁埋無源前級,  不過重量去到 1kg 重...

唔好以為已到極限, 再加埋個 30000 mA 尿袋 type c 出黎出街充電,    要拎成 1.5kg 重出街...

當然有 xlr out -128dB 出之後, 就唔好再用 2.5 出黎聽啦..

只有兩舊水 有 s/n number 既  2.5頭轉 4.4轉駁頭先算有保證...  其他D 用軟線既轉駁頭都係未夠好..

簽名被屏蔽

1萬

白鑽玩家

老而不

近年真是好少見代理學昔日一樣有心去做入門簡介 . Richcoln 除了在FB上有文字達述而值得一閱之外,  也弄了一個youtube channel , 有時間聽下是好事.
https://www.youtube.com/user/richcolninfo/videos

不過要留意當你越是深入, 會發現可能發現10中有1-2可圈可點的地方也說不定.

還是好音樂最好.

專業玩家

今日試聽左autograph mini
結他x人聲  鋼琴  都表現良好
就係低頻感覺把聲有d散  唔係想多到震(其實感覺量少番d會更好 海綿塞氣孔?)
比較似係質方面 不過我唔知高質既低頻係點樣 所以都懷疑其實係咪正常  唔肯定
某d歌訊源本身唔係咁好 好嚴重既直頭覺得好似躁音咁 乸埋一舊

xt6 講話停左產…就無試了
睇埋另一款我mark低的型號(proac db3)就可以拍板了

至於機 都係合併好了 當慳線材錢   不過始終都係想試下class a…
順便問問autograph mini的話應該加唔到IsoAcoustics既四方腳架了  有無同價選擇?

1萬

白鑽玩家

老而不

hanatan 發表於 2019-11-21 00:40
今日試聽左autograph mini
結他x人聲  鋼琴  都表現良好
就係低頻感覺把聲有d散  唔係想多到震(其實感覺量 ...

Tannoy的低音同其他的有種不同, 你講的 "散" 是佢的一種特點. 找對座地的Tannoy 喇叭, 如Stirling GR 或以上的就會知一二. 如果覺個低頻重, 係可以把後方的氣孔塞住, 沒問題的.
至於autograph mini果喇叭底真是沒辦法了, 對喇叭就是那樣子. 市面上基本沒有專造給它的東西.

要class A 機又要平少少的就真是只有Rega Elex-R 或 Elicit-R 兩者
http://www.rega.co.uk/elex-r.html
http://www.rega.co.uk/elicit-r.html
如果想連同Proac 一齊試, 是可以上代理Radar 果度. 佢地在TST 有陳列室.
http://www.radaraudio.com/index.php?route=information/information&information_id=7
還是好音樂最好.

專業玩家

kl122002 發表於 2019-11-21 07:20
Tannoy的低音同其他的有種不同, 你講的 "散" 是佢的一種特點. 找對座地的Tannoy 喇叭, 如Stirling GR 或 ...
2萬的話又如何呢
有諗過執部2手e530 應該都2萬多少少到

忽然諗到一點
合併機似乎唔包dac…

1萬

白鑽玩家

老而不

hanatan 發表於 2019-11-22 04:29
2萬的話又如何呢
有諗過執部2手e530 應該都2萬多少少到

好似金仔係每個新手玩家必經的
當年(很久以前,還不是現在的樣子)我都有過, 只是覺普通,, 未至其他歐洲牌子有明顯的特色。

一台正式的amp是不應連dac, 最多也只連phono

專業玩家

未聽過
試聽時間鋪係比左部標價77xxx既老麥我
我問想試下佢隔離部金仔又唔比 話我係試機定試喇叭 但我都係唔識分老麥既聲姐係點

一部2手金仔已爆筆直 仲要幾千蚊加卡
如加多部機的話 我又寧願直接分番前後級

無謂追CLASS A了
MARANTZ又點呢

1萬

白鑽玩家

老而不

hanatan 發表於 2019-11-22 14:32
未聽過
試聽時間鋪係比左部標價77xxx既老麥我
我問想試下佢隔離部金仔又唔比 話我係試機定試喇叭 但我都係 ...

那些標價是一個約數
我大概都知是哪一家. 如果要聽真的老麥聲, 要去TST 美麗華地庫的代理
現在的老麥已不是昔日的老麥了, 不過依然有不少人喜歡就是

Marantz 是一個老牌子, 在香港的入門至中高階佔有一席, 是長壽牌子.
現在的Marantz 已和Denon 合併了.  
聽人聲是不錯的說 .
還是好音樂最好.

專業玩家

思前想後 如果揀合併又要加多部解碼既 何不直接一前一後

HD DAC1點睇 CS4398 聽講幾暖聲 但始終6千貨仔
不過如果依到慳左 後級筆直又可以加加了

同埋其實有無晶片迷思? 定都係廠家調音影響比較大