設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[電源線] 最平的Nordost White Lighting的半年總結 包膠

1萬

白鑽玩家

老而不

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

如果有睇過我的Tannoy喇叭post會明我因咩事入左Nordost 的White Lighting (B->B)
聽了10小時, 心動之下打了一份包膠. , 也算是為"大牌子的 平野無好野" 算是說一個帶有主觀的分析, 也算是對基本用戶的一點點心得呃?

Packing沒什麼特別的, 而線身的膠...感覺好似某種即用即棄的白膠杯

之前我是用Silver Sonic T-14 DIY, 前後用了WBT的銀 -> 銅蕉.
CD 機是Arcam CD 37, 用frey 2 RCA入 av amp,  上Tannoy Autograph Mini .

講講之前的喇叭線DIY感覺:
Silver Sonic T-14 6+ WBT的銀 => 高音好尖, 背景奇黑, 立體到不可思議同時, 雙耳會痛.
Silver Sonic T-14 6+ 銅蕉 =>高音平衡了不少 不過高音同較低Hz的樂聲堅離地, 有個中間的空位.  中音/泛音位聽不到.

如是者在一怒之下入了一對同是偏線的Nordost最平東西White Lighting. 入門價2K多D. 我記得當時在威達好似再平少少, 不過算了.

初聽我知一定唔好聲. 沙沙啞啞, 話有高音又唔覺有, 中-低好似cheap 線一樣的炒雜聲.
它把高音扯回原地, 同其他低音一齊出.
如是者, 沒理太多. 留在家中接上當收音機悄悄地煲一晚. 明早又去了上班, 沒理了.

回家後大約是過15小時, 發覺聲好唔同. 起碼收音機報新聞的姐姐把聲唔沙了, 立體感奇佳.
轉了用CD去試.
聽了The King & I (Deborah Kerr, Yul Brynner, RCA), 主力試了Getting to known you, Shall we dance.
真是令人意外地喜出望外.
Getting to known you中的合聲中沒炒成一堆. 女教師, 學生, 音樂完整而且平衡. 大合唱的高音沒有碰頂的感覺.
之後到了Shall we dance, 國王的聲音比我之前聽的更像, 更完整. 女教師在音樂左右穿疏, 沒有一點脫色.

THe Last Emperor 試了Main title
鼓線和低音出得有力(對Mini這對常被說成沒低音的autograph)
敲打拍子的聲音是爽落, 直氣中充滿了餘音.

古典找了一張 Firebird /Stravinsky/ CBS  
在有名的Infernal Dance 一試. 精彩. 我很久沒對這錄音有精彩的感覺.
在初步大鼓聲一收之下, 聲音應而整齊落地止步 至下一秒再有吹樂帶起下一小節, 完整而沒有任何拖泥.

現代的找了羅記我的精選 (上年出)
羅記的聲音和以前一樣清, 多了一點人應有暖感. 沒有被修得太尖, 和背樂貼近了.
親情一曲中的背景音樂在羅記開腔前有一陣電子收音聲完整而流暢地地還原.

Celine Dion 我手上有一張sigle, 有齊my heart will go on, because you love me ...
太讚了, 是我當年仆去聽concert的一樣.

直至現在我都很滿意, 高中低至少3層的力都有. 不算炒在一些, 也不是少了中音, 拉高了低音.
立體感, soundstage 上以這樣的價錢是絕對超值.

打了甘多良好感覺, draw back 都唔係無:
線身是很基本, 沒有什麼很強大的protection, shielding. 有太多的電線可能真的要考慮一下.
此線是真的可摺, 此舉當然非常不建議.
說是10芯. 其實是每端 +/-各5 .
背景黑得弱了少少. 只是少少. 沒對比下唔太覺.
膠帶界手, 我中左一招.
係有少少唔夠"放"的感覺. 可以再開多D.  看不同的spec 我估要上到Frey 2 才有.

中立:
Nordost的線全是鍍了銀, 沒死錯人的在高音上有一定的保證.
每芯獨立分開, 好比inakustik. 不過聲音絕不是 inakustik. Nordost的反應明顯地快, 收放自如.
借喇叭比喻, Nordost好比德系, 而 inakustik好比英系的聲音  (我覺得英系的喇叭如Tannoy 插上了inakustik會太厚聲. 試過了 LS-603,  唔太建議)
Nordost的出售方式是計盡不同人的心態. 同一個level 下有3-4個不同價位的線才. 佢地覺得最吸引人的一定在同一位置中出唔同的線才, 如Blue heaven, Hemidal
不過以2K多D買 一對美國造, 又鍍銀, 又偏身的喇叭線, 同樣價仲可以有咩?

評分

參與人數 9威望 +90 金錢 +90 收起 理由
keltonfan + 10 + 10
garranho + 10 + 10 用家心得
HenryHou1 + 10 + 10 用家心得
andy7fai + 10 + 10 用家心得
just_for_uhk + 10 + 10 用家心得
komiya + 10 + 10
kc275 + 10 + 10
pinkspider + 10 + 10 精彩報告
oldappletree + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

還是好音樂最好.

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

讚,藉著你的分析,又知多左
(Post76 Android 手機版送出)

星級玩家

精彩分享,師兄真係好有心。

1萬

白鑽玩家

老而不

ibo 發表於 2016-1-10 00:18
精彩分享,師兄真係好有心。

之前大發燒, 家下退左好多了. 純少少感覺 想share一下

你可以話我係呢度打廣告.. 利申,: 我真是沒錢入袋.

Nordost cable 算是年青 對比起Supra, audioquest等等. 以前我已知佢,不過當年見佢初起步, 心知hifi D野5時花6時變, Nordost又太"另類", 唔知會不會在數年之後 . 點知一轉眼甘就25年了, 慢慢走入高檔次, 於是放手一試.
老牌子的 Supra的基本沒什麼大變化, 而Audioquest也是走取巧路線, 出盡唔同名稱的物料同價位的野.  由朋友家中一聽而知, 入門的Audioquest的聲好似無以前甘好了.

有一樣野我覺Nordost好, 是佢地講數據, 資料夠公開. 雖說不一定明白當中數字, 不過就是有一種其他廠俾唔到你的說服力, 明白數值中如White Lighting 同 Odin 中間有幾多出入. 呢樣好重要.
其他廠無, 只會話你知佢用左咩金頭, 用左咩料做線芯. 都是一樣, 靠店內的價位分高低. 黑心D講, 有D 3-5萬起的hi-end 線才都無寫明自已用左咩野, 只會話好聲是事實就了事.  其實都多餘, 線芯向來都是非銅則銀, 非散髮則實心,  萬變不離其中, 估你來一條鎢合金甘神奇咩?

現在的入門廠線選擇都比以前多. 有D牌子都未聽過, 老牌子撐了20-30年的不是多次易手(+轉聲)就是變得不能理喻.
Whitle Lighting 是 Silver-plated 99.9999% solid core OFC. 印象當年初出都無甘樣的高spec在低檔產品中出沒.
賣價計真是好抵用. (有D廠只會再另名一D "神奇物料")

假野方面
Nordost 不是沒有假貨. TB上多到不得了. 真正的Nordost用料+手工是high end 的, fake 都難. 所以一望就知.
香港賣的價位已唔太貴了. 唔好打算上TB買完之後開PO問真假.

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
pinkspider + 10 + 10
wing1238 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

還是好音樂最好.

鉑金玩家

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

正,我都是nordost hemidell2 sc 用家

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kl122002 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽鑽石勲章

"最平的Nordost White Lighting", how much?

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 藍寶石勲章

追Ching/前輩post真係學到好多野

1萬

白鑽玩家

老而不

20120820 發表於 2016-1-10 23:44
"最平的Nordost White Lighting", how much?

我入手時唔過HK$ 2.5K
印象中之前的Rada 特賣仲平多少少.  或者可以留意下hifi show .
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

just_for_uhk 發表於 2016-1-11 09:14
追Ching/前輩post真係學到好多野

唔好甘講. 上面是我的感覺而已. 還是要看喇叭合不合作.
我看英國喇叭, 還有法國的都ok, 不過德國, 丹麥的就小心D好了

當年Nordost初出時聲音比不上AQ, 家下就好似已倒轉左了.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
johnme + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

還是好音樂最好.