設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[電源線] 最平的Nordost White Lighting的半年總結 包膠

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章

謝分享 ....好心機版友 !  

1萬

白鑽玩家

老而不

我信仲有white lighting的用家, 唔知佢地的用後感好何?

現在的hifi技術是真的比20年前進步了不少, 我信有些事物是比以前的好
也因此一些現時入門野, 可能望落好粗, 然而都是好過以前的.
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

又再多打少少, Nordost, 俾大家知下.
就之前我在其他香港forum, 有些版友轉仲之下收過PM, 指可以用平價(事實還是6K /ft) 去 幫你砌條Odin定 Valhalla .
我親自send左一封email 查證, 任何Nordost產品都是由美國廠生產, 而無 custom made. .

所以大家買nordost 線醒定少少, 咩改左頭, 點點點的, 小心DD.
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

今日把white lighting 放出去了, 用左都叫半年有多, 打一份總結的包膠, 可以有一句講:

其實入門線, 有時都係好野.

有D相反的說法是 "入門線得果一陣小味道, 自己DIY好過" .
我不否認有廠的出品真的如此, 猶其是1980-90年代時. 現在, 講真, 唔好的野一出世界向地即知. 講笑咩, 邊有廠仲敢玩自己個牌子?
經過和white lighting 相處的日子, 我感概很多. 它其實真的是最基本nordost 聲的縮影: 爽, 清, 準.

它帶有少少av類硬聲底的個性, 但不會出差.  
如果是需要聽快, 節拍重的歌,
一D "聲慢慢", "懶音"幾多的入門組合,
或者可以諗下用white lighting 來修正.

缺點 (我估 google, 或者大家最想知) :
入門而言, 係貴少少.
即是聽起來立體, 但當中高-中-低三音的距離音貼得近左少少, 右上那種硬感 ...
如果是喇叭擺得太開/ 角度唔好, 會聽落Sound stage 細, 出現好似每端各自發音的一點點平面的現象, 在靈敏度過高的喇叭情況更甚.  
如果是小地方, 或者唔求sound stage 的喇叭擺法,  呢一點就變成了傻勢.  所以呢, 我估, 如果是當AV 前置的喇叭線, 或者會有點意外的收獲?

如果是日常聽(雜聽), 或者要求不高又想一窺"連入門都甘X貴"的 nordost,
除blue heaven 之外, 都可以考慮white lighting.

blue heaven 喇叭線我都叫聽過半日,
其實同white lighting 未至於 "天上有地下無" 如此強大的出入, 兩者只差purple fare 一級.
按理, 是有點比white lighting 好一些, 低音多少少, 聽"落整"一DD.  就係甘上下了.
所以有white lighting 的用家如果要升, 上red dawn 會聽出最明顯的變化.
(我覺得, 如果不求什麼nordost 的獨門mono fragment 技術, 上到red dawn 已好夠用. 對喇叭線USA造也只是6.6K甘上下, 仲想點?  )

不過signal cable 最好還是用blue heaven, 自覺white lighting 的雞肋了少少
可以唔使考慮white lighting .

其他大廠也有不少入門線, 入門線的特色和存在的重要是令用家自手上的牌子是不是切合自已的想法.
不會怕一入就是貴線又才覺醒, 發生呢種現象:
"原來這不是我想要的! 那篇文章騙了我甘又可以 點算呢?  唉, 俾左錢, 就聽多一陣(?) 自己再看看吧?"

(以上取自一位入了Siltech線的朋友親口講, 講足年幾兩年[我都媽叉佢成日曬命 ] 直至上個月轉左牌子先唔再講, 最後是佢居然被AQ線收左佢把口, 幾意外. )

我又由white lighting 中睇出左少少現象, 也是由不同的sales聊天時看出
有些初入門朋友可能真係由DIY起, 但到了功夫差不多時, 還是會走向廠線.
不只因為廠線可以保值, 而是有些地方, 如穩定性等是DIY總是做唔到
DIY 線是可以跟用定喜好調正, 但調重了一方 就有另一方聽不到.
打個比喻, 播得好jazz, 就未必播得好古典; 播得好古典又可以播不好電子音樂 / rock ,  係可以好矛盾.

如是以上, 作為我對white lighting 的最終總結.
說對的話, 應在往後數十年都還會聽到這後內容回傳到我的耳中吧?

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
johnme + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

還是好音樂最好.

鑽石玩家

如果有要求,就最好唔好用av amp聽音樂,用返兩聲道amp會比換線收獲更大。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kl122002 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

很認同, 所以有不少師兄都由av amp 加入雙聲道amp.
然而事實這個感想, 橫走了我兩個不同的時候 :
1. 是壞了Arcam A 38之後在馬仔台v amp 上用的
2, 是有了cyrus 8(2) DAC (也就是總結時) 的

雖不算很中肯 不過我都希望呢份給大家作為參考.
始終不是人人都可以一起步就av 和雙聲分家, 在此有不少同好都是漸漸玩到分家.
能有一條原廠線, 橫跨入門用av amp 聽歌到 兩者分家之後還可以用上一些日子的話,

都是很值得考慮.
還是好音樂最好.

鑽石玩家

師兄聽天朗,試下膽機啦。

1萬

白鑽玩家

老而不

koalaau 發表於 2016-8-14 00:22

其實都有借用過, Octave是我覺得最似石機的膽機, 如果真的要用, 可能是UR 的比較好少少.

膽機是一個好提議, 但並非一定跟.
石機中只要樂色取向較軟/線性的, 如Jeff Rowland, Cyrus, Quad會較理想.
分析型的話我用過B仔101.  
回避日系的如Luxman機.
還是好音樂最好.

黃金玩家

koalaau 發表於 2016-8-14 00:22

天朗配石機合拍D,膽機推唔靚。用400W老麥推就差不多啦
G36c,M92f,MP5ka1,clock17,L115a3

1萬

白鑽玩家

老而不

Ccs56084342 發表於 2016-8-14 09:04
天朗配石機合拍D,膽機推唔靚。用400W老麥推就差不多啦

老麥會不會硬左少少?
還是好音樂最好.