設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

好多人推薦=老细D FRIENDS

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
kl122002 + 80 + 80 術語+1

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2019-11-30 04:52
Primare  資料太小....好小測試同開箱文  最近又最多係Primare  I32 但都已經 7 ,8年前   有部I35 新機早 ...

是牌子與對象顧客為首, 其次是代理取態。
不是個個都好似某些日系機每出一個model開一個箱。老實講句, 我真係覺呢d開箱膳文似膳稿多到覺好假。點解呢d開完箱之後一兩個月就成甘快有2手機?
而且你用5年之後都好難再用8折價做二手價吧?

Primare 的代理:
[url=https://m.facebook.com/ascentluxury/]https://m.facebook.com/ascentluxury/[/url]
你可以去打聽一下。

Hegel 果個做左都有些日子了, 早幾年呢度都吹過一陣蝦蛟風。

都係果句, 係用戶買返去為了二手買, 為了上網加入牌子群, 還是為了自己用?

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
HD_2 + 20 + 20

查看全部評分

鑽石玩家

kl122002 發表於 2019-11-30 08:23
是牌子與對象顧客為首, 其次是代理取態。
不是個個都好似某些日系機每出一個model開一個箱。老實講句, ...

我個人觀感都係耳聽為實~我就唔會考慮有冇二手市場,因為我係自用!!!
    不過射程範圍 H160 係比較近~  但已經5年前~雖然音響就冇話過時~   當然想有新買新~ 但見到有H190~ 貴幾千 有機會都想試下~

至於我睇Primare 好多資料 都幾勁~係外國都係HIEND品牌~  但中文資料太小冇法去睇~  唯有搵日去試機~

請問師兄Primare 有咩評價呢?我見你之前回貼話幾好聲~ 可以講解下嗎?

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2019-11-30 08:47
我個人觀感都係耳聽為實~我就唔會考慮有冇二手市場,因為我係自用!!!
    不過射程範圍 H160 係比較近 ...

Primare 我覺得是爽底, 聲快, 人聲中的暖感唔會似日系機甘糾纏, 又或者好刻意地弄到好sharp 的感覺。 當時在朋友府上是用kef 喇叭reference 1聽. 我是幾喜歡的, 只是在古典音樂中我略認為過於複雜的音樂在此上...有少少不同的詮釋?

我不知華仁會不會玩什麼花樣, 我已唔太信佢地.早幾年見d舊model 賣整都賣唔走時, 覺有d怪。

評分

查看全部評分

鑽石玩家

kl122002 發表於 2019-11-30 09:00
Primare 我覺得是爽底, 聲快, 人聲中的暖感唔會似日系機甘糾纏, 又或者好刻意地弄到好sharp 的感覺。  ...

爽底, 聲快  同Hegel  太約相同~但Hegel  低頻同音場  我睇就比較好~ 睇評論似現場咁話~

華仁 十年前 好多同事睇藍光 買AV機都係佢到買......印象同事口中都話唔錯~  以前網上都好多人話好~

但近4 ,5年 已經冇人提起過....係咪出過事呢?

1萬

白鑽玩家

老而不

如果你真係夠細心留意, 偏hiend 的牌子為少好多開箱文
唔係因為一台機賣得金價高就是hiend, 而是hiend 有hiend 自己的一套聲底。 hiend 聲底有個性卻又是帶有中性的取態, 呢樣唔係一些大路牌子靠賣貴d可以做的到。

可以留意一下Burmaster , Trigon 等這些牌子就會明白。

評分

查看全部評分

鑽石玩家

kl122002 發表於 2019-11-30 09:11
如果你真係夠細心留意, 偏hiend 的牌子為少好多開箱文
唔係因為一台機賣得金價高就是hiend, 而是 ...

小弟新手上路唔夠一年,都係睇開主流廣告牌子多,我都有嘗試睇whathifi 推薦5星,佢介紹都係外國牌子,而且都唔係主流媒體討論區見到,例如rega 仲有個R字頭,內地好似叫樂聖,你講hiend,有獨特性得黎又中性平衡,naim算嗎?我見好多群友都話佢音色非常特別,

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2019-11-30 09:33
小弟新手上路唔夠一年,都係睇開主流廣告牌子多,我都有嘗試睇whathifi 推薦5星,佢介紹都係外國牌子,而 ...

Rega 係一好有趣的公司 , 從來不賣廣告, 只靠放在代理或店子等人問和試來換取(真)較平的價格。 所以whats hifi會找它的product去試, 而且很多都都不錯。
它的唱盤是很好的, 值得一看。

我現用的是elicit-r , 出了好多年也是很多年的best buy. 我覺樂音出來平均而且自然, 價格也是合理。在未有Osiris 前它已是最top的model 了。

樂聖是Roksan 另一家英國牌子, 力氣大, 它的blak 聽過。
不過真係有少少“勞氣”的感覺, 我自己偏好斯文少少的聲音。

Naim 我覺至少是中階到hiend 了(top mode而言 )。 聲音是有佢自己的一套特色, 很喜歡的人就大多都只買同牌子的東西而不少理其他牌子。在最top model 中的demo會聽到它的個性如何。 我不認為是全中性, 但至少不會故意地加入一些色彩入聲音當中。  入門的amp5si是有少少粗, 但升上一級的xs, classic 之後是很不錯的。

另一個也要留意的是Linn . Linn 真是很斯文的聲底中有種紳士感, 和naim 一樣都是英國hiend 中代表牌子。它是第一個淘汰cd機的牌子, 在hifi界中可以說是前鋒。 只是用來看電影, 打機的話就不太合適了。

評分

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2019-11-30 09:06
爽底, 聲快  同Hegel  太約相同~但Hegel  低頻同音場  我睇就比較好~ 睇評論似現場咁話~

華仁很久以前是華仁會, 係幾好, 有很好的售後服務。
但事實佢已結業過  現在的華仁是我覺只是掛名再做下甘樣。
之前年頭我想換blu ray 機, 在 price 見過佢有, 打去問又話現場才知, 去到又話無。
仲有之前賣的hifi 有些是已discon 左, 佢都仲唔願平d清走, 好似等客甘樣,問有無catalogue 時叫人上網check打發人走,  真是講唔過。

自此, 算罷了。

評分

查看全部評分

鑽石玩家

kl122002 發表於 2019-11-30 11:49
Rega 係一好有趣的公司 , 從來不賣廣告, 只靠放在代理或店子等人問和試來換取(真)較平的價格。 所以wha ...

Rega elicit-r 岩岩WHATHIFI睇番價錢 都係16K HKD價錢  黎到HK 應該唔洗20K左右或樓下吧~幾抵玩喎~

我搵番REGA D貼,黎部機算係省港澳打響名堂~ 都幾多人睇到WHAT HIFI 慕名而買~

Roksan係大陸都幾多人討論~ 但我就冇乜點留意~

Naim  就好多人推薦 但我最唔鍾意就係乜都要用曬佢D野......一套,     同埋價錢真係比較貴......

華仁會你唔講我都唔記得  以前係黎個名~  不過佢真係過份...有就有 冇就係冇...黎到鋪頭先講冇.....真係黑人憎~