設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2019-11-30 12:29
Rega elicit-r 岩岩WHATHIFI睇番價錢 都係16K HKD價錢  黎到HK 應該唔洗20K左右或樓下吧~幾抵玩喎~

我搵 ...

算唔算慕名而買rega ?  都係有聽過, 試過先買。每一個model升一級是聽到出入。
之前的一家代理無自己的show room, 好難promo 仲要少MK鋪入, 當時我真係唔敢買。
家下換了威達之後有得試聽, model齊, 係要一讚。 而且明顯的是好易夾喇叭。
問題是elicit r 著機之後時快熱的, 一定要留散熱地方。用完要熄機。

不同地方在處理promo上有點不同, 我也不明白原因。 如你說, Roksan 在香港的代理好像唔多願做, 又好多鋪面都唔多願賣, 真係唔明。比起內地, 我覺看看台方的或者還好少少。 但最好還是看英文的如6moon等的比較仔細。

Naim 就去看看吧。它的一套真是有一套的style, 聽的出。

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
HD_2 + 20 + 20

查看全部評分

鑽石玩家

kl122002 發表於 2019-11-30 13:11
算唔算慕名而買rega ?  都係有聽過, 試過先買。每一個model升一級是聽到出入。
之前的一家代理無自己的s ...

Rega Elicit-R 搵番D貼睇~ 好多都係睇到 WHAT HIFI 五星之後 就特別想試下部機 想買~

你知音響黎樣野 真係要聽個先知....... 冇乜人講 又聽唔到情況下~ 好難會留意到~

一般唔係發燒友 或者長期玩~真係好難留意到一D唔係輕易接觸到GE品牌~

好似我係一個例子~睇來睇去都係馬仔 金仔 CREEK LUXMAN  YAMAHA 多   黎D真係好多廣告 開箱文~

同埋我發覺音響黎樣野好玄 ,好難講話最好~唔係最貴硬件配置就最好,每個人要求唔一樣~環境配合唔同    無對比下 都唔知道邊部好D

有時候覺得買部平平地~又唔係同人比,好似CREEK50 同100A 好多人推 ,我聽過人聲都幾出~ 又平~

不過諗諗下~又唔係發燒友~唔會又賣出買入,買部好小小 聽番 4,5年 乜都岩數啦~   

仲有想問問Rega Elicit-R黎部機出左4,5年 都仲未有後繼機? 我發覺歐美機真好小出同價位機去代替,一般都5 ,6年以上有 日系機種就出得快好多~ 3年左右一過週期

多謝師兄介紹咁多牌子比我認識~
Primare  rega   Hegel     Roksan  我會逐一試聽~        

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2019-11-30 14:23
Rega Elicit-R 搵番D貼睇~ 好多都係睇到 WHAT HIFI 五星之後 就特別想試下部機 想買~

Rega 最新出的是Aethos, 比Elicit-R 大少少力, 外型也不同, 價位也貴少少.  我信Elicit-R 或Elex-R 會在不久之後退下吧?
朋友上代理聽過, 此amp 的輸出大, 聲音張得很闊, 但就是要留要一下,
他說最住是用座地喇叭. 而且也如Elicit-R一樣, Aethos 比它還是熱一點點, 不直長時間使用.
一般來說歐美機轉得很慢, 基本上除非有很新, 很重大的變化 (如新的Class D) , 不然基本上在設計中除了換一下零件, 改善一點點原本的線路外, 否則都不會太大變化.

Whathifi 和 Stereophile 是兩本很不錯的外國hifi 書, 入面的評論悿華文圈中性一點 , 值得一閱
有時外置或者會很迷上日系hifi (如Luxman, 金仔)  , 同樣地日本本地又不知為什麼的會對歐美牌子研究起來 (如JBL , Tannoy喇叭) , 是有趣的

的確hifi 是一門幾玄妙的東西. 我說的不是玄學, 而是聲學. 你可以跟你朋友買同一樣的組合, 但放在自己府中也可以有不同的表現,
所以買機是很考人的,  但又當你用久了之後會明白, 明白了後就知自己想找的是什麼. 不能靠什麼都不聽不試下購買.

Creek 就不太建議了. 聲音是在慢歌, 人聲域, 簡單的小品都是OK, 但是如果像是古典曲目, 搖滾等等的那些, 就真是不太行.
早年有不少人在吹Creek, 但我也去聽過, 反而覺法系的Micromega 還來得好一些.  問題是早前Micromega 在香港轉了代理, 不知現在是誰處理了.
Atoll是另一個法系, 時不時有人提起, 但講真的是我見過香港有得賣, 但一直沒機會俾我去試, 沒法分析.

回望這麼多回覆中另一位師兄提及過意系的North Star. 此牌子的DAC 做得很出色, 可以說是hi-end之一. 可以放心入手的牌子. 入門的model也有很出色的表現.

此牌子blue-diamond 系列有 CDP 和 合併amp, 是造得很不錯的, 動態中不乏一點暖意 . 我是很喜歡的, 唯一問題是出了很久也沒新變化, 是起了一點點疑惑.

別忘了Naim, 它是很值得推介的. 那些配件不一定要入手, 慢慢來也不怕.

評分

查看全部評分

還是好音樂最好.

星級玩家

上星期買了合併機,總算將影音分開。我的組合:Pioneer bdp-180+Cambridge audio cxa80+Quad Z4
我主力用Nas,CD為少數,而聽CD時已經覺得很滿意。

我是選擇困難症的朋友,買喇叭時已經事前花了不少時間,連我太太都頂唔順,唔想我再花太多時間,所以最後兩個一齊去睇銅鑼灣地舖睇,一睇就完成,我倆對聲音各不不同的取態,所以只要她Ok而我接受就冇問題。

到了揀Amp時,已知CA有新型號(81)就出,但發售日遲遲都未有(評測也只知有 What HIFI), 本身打算聽過新型號才決定,不過前星期因為幫親友買Soundbar時可以一聽舊型號(80)的聲音,那時候的配搭是Mission 的書架喇叭,聽出來是已經可以接受,而那個時候店員便告知因為新型號準備發售而要清舊貨,所以賣$5200左右(新機),還未包括信用卡的回贈。結果唔想再用更多的時間睇機而在一星期後完成。

當時店員曾經講過,新舊型號分別不大,我知道這是銷售手法,可是回想起來新舊的差別真的會很大?在商言商,廠商會在不同售價上推出相應的系列,以我買的牌子為例,新的型號怎樣也是CXA 80的系列, 不會變成高一級的851的質素,EDGE A 更不用說。而舊型號因為推力比低一級的系列(60系)大,與新型號(61)相比,價錢相同而變得扺玩。(這亦是我解釋給她的原因)

再者,差不多的聲音質素,$5000的成本我會覺得喜出望外,$10000的我覺得這是正常表現(因為期望高了),就是這樣奇怪。

我也想試試Rega, Hegel這些牌子,可是怕試咗唔買被人話運吉。正如之前所說,音響是沒可能一步到位,特別是手上沒有固定器材作參考的,那是沒法知道何謂啱聽,何謂唔啱。所以只能告訴大家我的選購方法,啱聽而接受那就成,不需要刻意追求最理想、最好。

聽聽自己喜歡的音樂更是一件樂事。

評分

參與人數 2威望 +100 金錢 +100 收起 理由
kl122002 + 80 + 80 用家心得極具參考價值

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

FarFar 發表於 2019-11-30 20:11
上星期買了合併機,總算將影音分開。我的組合:Pioneer bdp-180+Cambridge audio cxa80+Quad Z4
我主力用Na ...

正確
然而如果是 Z4 ,可以找再高階少少的機.   
Z4 是座地喇叭, 多單元, 簡介說是60-250W (4 ohm算)已可以, 但換過來在石機而言,  最好要再多一些功率的amp 才令聲音發揮得全面.
我自己的心得是喇叭的建議最range 中以最高的先除2, 取中位數( 如這裡是125W , 4 ohm  ), 再看靈敏度  (90db)  
CXA-80是 120W (4ohm) 是剛剛好 . 可以的話, 找些是~150W (4ohm) 的看看. 聽聲音一定變得細密了.
如果 靈敏度低, 輸出高率就要加多少少 ; 相反可以在中位數高少少就OK.
本來是我是說找找Musical Fidelity, 不過因為轉了代理就買不到了. 真是可惜.

新舊model 出入大不大....不如看看某牌子隔1, 2年出的一次機, 每次都是換少少又換少少, 但事實沒太多改變, 或者至少隔很久才真的有很明顯的改變 .
同一價位的水平是不會出入很大, 也即是說, 換了另一個牌子也只是換了一種聲音, 機能上或者有少少出入, 但不至於不同價位中的層次

而舊model 也真是因為清貨變平是明智的, 作為一家現代商鋪應這種做, 用新品淘汰舊品, 不是積舊貨當新貨賣.
舊貨舊了時, 廠家也漸漸會沒零件給你保養, 放了在倉中多年的東西也會自然老化. 所以那些不清舊貨的店子最好小心一點 -- 那是很古老, 而且已很不合時宜的生意手法. 甚至我自己也很疑惑這種思路是不是還真的能賺錢.
回望當時秋姐結業時有那麼大量的舊品就知, 當年就是只做賺的部份, 沒有把倉存的因質放入考慮當中, 所以唯有拼命地做賺的地方, 而不理日漸積加的dead stock 成本.  聞說FB上還不時把一些舊東西挖了出來賣...也許有些古董迷會要吧?

我認為hifi 鋪是一定要預了給人家去試機. 一台機械上標什麼價錢, 什麼特別技術都不如出聲的一刻決定是不是可以令人接受.

評分

查看全部評分

還是好音樂最好.

專業玩家

猶豫緊執上代2手(平)定買今代全新好  北極星

1萬

白鑽玩家

老而不

hanatan 發表於 2019-12-1 02:02
猶豫緊執上代2手(平)定買今代全新好  北極星

North Star 在今代都已很久沒換新東西, 在我知的時候, 已是至少3年了
你還要找舊的?

評分

查看全部評分

還是好音樂最好.

鑽石玩家

kl122002 發表於 2019-11-30 19:40
Rega 最新出的是Aethos, 比Elicit-R 大少少力, 外型也不同, 價位也貴少少.  我信Elicit-R 或Elex-R 會在 ...

Aethos  問過威達要37,000-同Elicit-R 個價差好遠....     真係用黎推座地~

聽你講Stereophile  咁我都留意下先~   

師兄有問題想問下,我睇番有D專家 同調音師 講解, 玩音響首先真係睇空間位置而配對,  

佢話好多香港用家係細小房間擺座地其實真係 唔係咁岩~ 話第一,開唔到大音壓所以D聲勒住勒住~ 第二,容易有處波~

所以唔係話有大買大~ 咁我想問下AMP 正常都有咁GE情況?  例如我而家用wharfedale d320 我近場聽唔會開好大聲~

開細聲反而人聲唔出~同埋冇咁好聲~ 當然我係坐後D 係張床到開大聲就好好多~人聲出番曬黎~

其實AMP係唔係都有咁GE情況?都係會勒住勒住? 我見有D AMP標榜話細音量 都好好聲~

師兄見你回復另一位師兄講到North Star  我好奇搜尋一下 ...係台港澳好冷門資料唔太多~  我睇到 部機最少5年....前 都唔係平野

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2019-12-1 09:45
Aethos  問過威達要37,000-同Elicit-R 個價差好遠....     真係用黎推座地~
[/b ...

37K 那個價位應是標價吧? 實賣價應是二萬尾?

對, 他們說的空間配對是對的. 買喇叭要看地方. 現在香港的地方真是比昔日細得很可憐. 在小房中不太建議用座地喇叭.  
而, 我不知是不是日本人弄出了near-field listening , 即是好似你一樣, 喇叭近耳(不足60cm , 2尺)去聽, 可以用小音量去享受效果.
只是我覺有點擠迫就是.
你提到當音量細的是人聲唔出是其中一種現像, 有些喇叭則是人聲( = 中音域) 突出, 但背景音樂好似跌下台的樣子.
這也關乎喇叭和amp 兩者的事, 都是很很技術性的地方, , 我只可以簡化地說.
喇叭本身的靈敏度(sensitivity)低db時會發生, 實況是要扭好大vol 才可以聽得"齊" 全部的聲音.
也有設計的問題, 有些就是某一組單元 推, 而另一組則不行, 於是好似不是中高音多低音少, 便是低音多而中高音暗;

而amp 本身的輸出功率(power)也是另一個因素, 是示意夠不夠力去推齊所有聲音. 以現代**石機來說,
實況中是你聽同一牌子的高, 低 model amp 時, 會發現高model 的amp  (有大少少power ) 出來的聲音是完整好多, 更不用說聲音細緻不少.
然而2個不同牌子卻同一輸出功率的amp 之所以出來的現也不同, 是因為每家廠對音色 (tone) 有自己的一套.

曾有人這樣說過 : 常見的那個power 數字是一個固定音頻下測出的數字, 是用來參考在 某ohm 數下有多少power輸出用.  不是沒意思, 只是現代而言好似已不太完整. 而聽歌中不只是一個音頻 (frequency), 而是不同的音頻混成; 不同的frequency 中也有對power 本身不同的要求, 於是功率過低時, 某些音頻也顯得過弱, 在喇叭中沒完整地重現.

大概簡單而言,
大功率的地方是代表它有足夠的能力把喇叭連不靈敏的地方都駕起. 所以常說 "功率大, 水塘夠 , 就可以很吸引人去買 " (sales 常說),
但還有失真 (%THD) 的地方要留意.  昔日追大功率的80年代, 失真情況很嚴重, 可以說是到令人失望的地步.

要留意的是大power 的amp 有時候都要扭大vol才可以出齊所有聲音, 好比同一對喇叭下有時你用一台Diablo  300 開細細聲時都會勒住勒住, 它還不如一台普通的audiolab 好聽.
因此真係好講喇叭與amp 之間的配對. 我並不是說它沒公式可言, 只是....如果我真的要抱怨就是喇叭有喇叭一家廠,  amp又amp一家, 好似之間沒什麼大家互相協助一樣
當加上用家個人取好的因素時會變得比平日更複雜, 唯一最簡單的方法是去試聽.

駐波是物理現象, 猶其是聲學不容易說明. 真正的意思不是說 "音波留駐某地"  , 而在房中不斷反彈的音波(soundwave)所形成的現像.
我們聽到的聲音音波是由不同的音波頻率( sound frequency)所構成, 也就是說音波中有有不同的音波頻率.
soundwave 是帶有能量(energy) 的, 多就是可以說是大聲, 少就細聲, 而常與source 跨離遠了, 也會因為能量漸漸減少而變得細聲
我不敢妄言我的文字是100%正確, 但駐波的鮮釋大概就是如此:
音波撞上任何物件都會反彈 (reflex), 不同物料, 表面等因素都會令反彈的方向改變 .
但當這種一來一回的音波, 由發出, 到反射, 兩者一碰上, 聽起來某種聲音忽然多了, 混了, 而且不易散去.
情況好似海浪中兩個白頭浪一接近就變成一個, 大升大降那樣來回幾次才消去.

於是一些解決的方法是例如掛地毯(厚而軟), 裝散音板, 海棉等等目的是為了 減少過來的反射而發生.
只是當網得太多和過份時, 整過空間會因為沒了反射的聲音, 而變得如死寂中兩個獨立發聲的東西一樣.

評分

查看全部評分

還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

我而家用細既座地位置差少少但都算好聲