設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

1萬

白鑽玩家

老而不

有人問呢2個問題, 不如都講下,  
點解說明書話歐洲地方唔用得蕉插?
點解喇叭同amp 後面明明都有預位俾人插蕉插, 但就用粒膠塞住?

唔計以前的3mm, 或更細的針插, 現在泛指的是4mm 蕉插.  這大小蕉插 不只在hifi 用, 在科研上的機器, 猶其電力學中的機器都會用.
而且在歐洲地方一些地方, 如德國用的牆身供電插座(Type C / F)用的洞大小也是4mm 左右, 所以喇叭線上的蕉插是可以插得入.
也於是有聞說 : 以前有一個歐洲小孩把老爸的喇叭線拔出來插進了 牆身的供電插座, 意外觸電身亡後, 歐洲就此起禁止了用蕉插了 .
但hifi廠不能因為是歐洲的的問題就另開一線(成本問題) 於是就是在新機中的蕉插位置用粒膠塞住.

https://www.avforums.com/threads/banana-plugs-prohibited-in-europe.810024/

https://hardforum.com/threads/why-are-banana-plugs-prohibited-in-europe.1269467/

https://www.audiokarma.org/forums/index.php?threads/banana-plugs-for-use-in-u-s-canada-only.129097/

還是好音樂最好.

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

一斤花生@G 發表於 2019-12-3 00:22
我其實就唔會介意大陸製,但價錢相約,當然英製感覺比較好naim xs3標價要3萬,我諗去買都要28k,至於。heg ...

師兄, 睇到你 d 舊 post 原來你同我一樣係 PC + TOPPING + Wharfedale 用家
LG CX55
Denon AVC-X8500HA + MultEQ-X
Wharfedale EVO 4.4 + 4.CS + D330
FB: RGB山洞原人的玩物

鑽石玩家

issachar 發表於 2020-1-5 20:19
師兄, 睇到你 d 舊 post 原來你同我一樣係 PC + TOPPING + Wharfedale 用家

係阿~ 我都係之前開貼d師兄介紹黎個組合~   性價比真係高~ 其實我之前都冇試過機同喇叭就直接買~ 真係抵玩~

不過屋企裝修完後, 房間位置多左, 要求又高度左, 就再升級囉~

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

一斤花生@G 發表於 2020-1-5 21:25
係阿~ 我都係之前開貼d師兄介紹黎個組合~   性價比真係高~ 其實我之前都冇試過機同喇叭就直接買~ 真係 ...

不過我玩 AV amp... 但係又想 2ch 好聲... 所以都好煩惱...
LG CX55
Denon AVC-X8500HA + MultEQ-X
Wharfedale EVO 4.4 + 4.CS + D330
FB: RGB山洞原人的玩物

鑽石玩家

REGA 1.jpg REGA3.jpg REGA2.jpg

首先多謝kl122002  師兄介紹 講解左好多野比我知!!! 最後揀左黎個升級組合~   聽得好舒服~就算係細音聲量好清楚聽到細節位~

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
kl122002 + 80 + 80 恭喜Ching!

查看全部評分

鑽石玩家

kl122002 發表於 2019-12-3 10:55
都係一句 : 試過機, 聽了聲音先,
我們在牌子上研究得太耐了。
放膽打過去陳列室約時間, 而且講自己 ...

已開箱~多謝你寶貴意見 及智識

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2020-1-8 14:14
已開箱~多謝你寶貴意見 及智識

合你耳就最好

白色版的喇叭看起來也不錯

鑽石玩家

kl122002 發表於 2020-1-8 17:32
合你耳就最好

白色版的喇叭看起來也不錯

聽左一日, 真係好柔和好順D聲~  加上A類機  細音量都好清晰 , 我音量基本上 都係最多扭到11點左右音量   
就算扭到12點  都冇乜毛燥感~  好柔順       不過部機真係幾熱~對比起之前AB機

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2020-1-9 15:53
聽左一日, 真係好柔和好順D聲~  加上A類機  細音量都好清晰 , 我音量基本上 都係最多扭到11點左右音量   ...

要留位散熱. 如果是正常的熱到一個溫度就不會再熱, 但是如果是一路加熱到燙手就要小心.
我平時用的大概都是10- 11點位置, 好少近半. 好的喇叭只要少少音量都清, 唔使去 "谷" 齊D聲.

只是你說 "好柔和好順" ..."順" 這一點 以作為用家的我同意.
只是"好柔" 這裡...  你有沒有試過不同種類的音樂看看, 比如
- 高音是不是夠尖銳?
- 反應中有沒有過快, 拖慢?
- 低音有沒有太軟?
- 人聲與音樂之間有沒有分出, 好似立體左甘樣? 合唱中聽不聽得出部份人的獨立聲音?
- 不同年代的錄音中, 有沒有聽起來都好似好接近?
等等...

還是好音樂最好.

鑽石玩家

kl122002 發表於 2020-1-9 19:32
要留位散熱. 如果是正常的熱到一個溫度就不會再熱, 但是如果是一路加熱到燙手就要小心.
我平時用的大概 ...

我唔識點形容高音,只覺得柔和,低音夠,但又唔會好肥好重好慢咁,我只係用舊喇叭d320對比喳, 低音收放快,好有音樂感細緻清晰,其實我音量都係大至上都係調到9點鍾聽,之前對喇叭感覺太慢,唔夠音樂感,唔係咁耐聽,聽得耐會累