設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2020-1-18 14:46
買hifi同襯衫的原理是一樣 , 貴唔代表多就好, 平唔代表差只有靠自己對不斷增進的見聞和學識才可以配合得 ...

100%同意!
貴的未必代表最好,但平價的產品最簡單在用料方面非常有限制
例如膽擴音機,玩平野不如玩原子粒機更實際......................

鑽石玩家

近期睇緊串流機,DAC  而家用緊國產 TOPPING D50  USB DAC       資料如下https://goods.ruten.com.tw/item/show?21812799083088

想問下如果用緊串流機 可以點駁DAC呢? 程序係點呢?     仲有想問下,我用電腦聽歌多~買有USB輸入 串流解碼機比較好?

我見有D   串流解碼機係冇USB 輸入~   但我又想部串流機有USB解碼比電腦出聲, 又可以串流~    定係可以用舊有國產D50 出比串流機呢?

1萬

白鑽玩家

老而不

雖唔太熟, 不過大概:

Streamer (串流機 ) 入DAC , 視乎model , 一般都是同軸或光纖  
有人說光纖聲硬少少,  同軸暖DD,  看你的喜好.

電腦入Streamer (串流機 )係唔只USB的, 有些已可以用LAN 網絡或wifi.
USB線的noise 大, 所以都用了LAN / wifi.
還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

一斤花生@G 發表於 2020-1-8 14:13
首先多謝kl122002  師兄介紹 講解左好多野比我知!!! 最後揀左黎個升級組合~   聽得好舒服~就算係細音聲量 ...

師兄,Rega Elicit R都係我考慮之一,可以pm我價錢同買既地方嗎?

鑽石玩家

kl122002 發表於 2020-1-19 18:03
雖唔太熟, 不過大概:

Streamer (串流機 ) 入DAC , 視乎model , 一般都是同軸或光纖  

因為我又用電腦聽下file歌   想用埋佢個usb解碼....   
https://news.u-audio.com.tw/newsdetail.asp?newsid=6776  睇岩黎部...但好似咁耐都未有入貨香港...

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2020-1-20 11:04
因為我又用電腦聽下file歌   想用埋佢個usb解碼....   
https://news.u-audio.com.tw/newsdetail.asp?ne ...

有些是不會來香港。 市場問題。

鑽石玩家

kl122002 發表於 2020-1-20 11:58
有些是不會來香港。 市場問題。

Northstar Intenso
(32bits 384kHz processing,  想問問你之前介紹個黎個品牌,請問係邊到買呢?

鑽石玩家

一斤花生@G 發表於 2020-1-21 15:09
Northstar Intenso
(32bits 384kHz processing,  想問問你之前介紹個黎個品牌,請問係邊到買呢? ...

Northstar Intenso 我見都出左好耐,但對比現今規格一d都唔落後……

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2020-1-21 15:18
Northstar Intenso 我見都出左好耐,但對比現今規格一d都唔落後……

我記得有得賣的地方是銅鑼灣的 原 X
代理如果沒變的是 銀聲貿易公司
http://www.audioextreme.hk/webapps/contact.php
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

[轉]

線真係咁神秘? - New Wellwick
https://www.facebook.com/newwellwick/videos/2559377257665550/
還是好音樂最好.